Koti on siellä missä onni on

Kaupallinen yhteistyö / Sukhimatot
____________


Viime viikonloppu oli ihana. Lauantaina oli aika kiireinen päivä, kun pyörähdettiin Liljan kanssa päiväreissulla Helsingissä, mutta sunnuntaina pääsi kunnolla rauhoittumaan, kun ystäväpariskunta pienen tyttönsä kanssa (Liljalla ja tytöllä ikäeroa noin 1,5 kk) saapui kylään. Aamulla hyräilin keittiössä ja kokkailin meille pekoni-parsapiirakan ja suklaamousset. Kahviteltiin päivän aikana peräti kahteen otteeseen, välissä käytiin pienellä vaunulenkillä kun ulkonakin oli niin kaunis syyssää.

Vieraat toivat mukanaan pienen lahjan, jonka ohessa oli ystäväni piirtämä kortti jossa luki "Onnea uuteen kotiin." Niin tosiaan! Tämähän on nyt meidän pysyvä koti. Viime vuosien ahkera muuttaminen ja etenkin kun tämä oli jo toinen muutto tänä vuonna, en ole tajunnutkaan ajatella, että tänne nyt oikeasti voi asettua. Laitettiin koti nopeasti suht koht kuntoon ja rynnättiin suoraan arkeen. Onnea uuteen kotiin – niin, tätä kotiahan uskaltaisi jopa laittaa enemmän omannäköisekseen.

Juuri uuteen kotiin muutettuamme sain yhteydenoton Sukhimatoilta, ja sieltä kysyttiin haluaisinko tehdä yhteistyötä heidän kanssaan. Hauskaa tässä oli se, että olin sillä silmällä selaillut heidän mattojaan vain pari päivää aiemmin. Nyt ilmojen viiletessä kodin lattia on aamuisin todella viileä, ja olen kaivannut meidän makuuhuoneeseen jotain ihanan pehmeää ja lämmintä mattoa jalkojen alle lämmittämään. Myös tytön huoneeseen on etsinnässä uusi matto, siellä kun on nyt vanha ja hieman jo kulahtanut puuvillamatto.

palmikkovillamatto

Ihastuin Sukhimatoissa ensimmäisenä ulkonäköön, ja heti seuraavaksi heidän eettisiin periaatteisiin. Sukhilla työntekijöille maksetaan kunnon palkka, ja heidän työolosuhteistaan pidetään huolta. Tähän kohtaan jäin pitkäksi aikaa jumittamaan. Entisenä asiakaspalvelijana pidän suuressa arvossa, jos yritys ei mene vain mahdollisimman hyvä tulos etunenässä, vaan arvottaa korkealle myös työhyvinvoinnin ja ottaa huomioon sen, että palkalla pitää tulla myös toimeen. Sukhi on nepalia ja tarkoittaa onnellista – Sukhin tavoitteena on tehdä onnelliseksi niin uudet matonomistajat kuin niiden valmistajatkin. 

Matot tehdään käsityönä Intiassa, Marokossa, Nepalissa ja Turkissa. Itse ihastuin välittömästi Sukhimattojen intialaisiin villamattoihin, etenkin näihin paksuihin palmikoituihin villamattoihin. Matto näyttää siltä, että haluaisin ottaa teemukin, viltin ja jonkun hyvän kirjan ja sukeltaa matolle viettämään äidin omaa aikaa. Pehmeä ja lämmin villamatto olisi myös mukavan tuntuinen erään konttailevan pikkutytön käsien alla. Valkoinen palmikoitu matto sopisi tytön huoneen pehmeään värimaailmaan ja muuttaisi huoneen tunnelman hieman kotoisammaksi. Nyt huone on vielä hieman keskeneräinen ja kolkko, sillä olen sisustajana nykyään aika hidas. En halua tehdä hätiköityjä päätöksiä ja panostan mielelläni eettisiin, kestäviin ja laadukkaisiin sisustusratkaisuihin. 

sukhimatot

Makuuhuoneeseen taas kaipaisin jotain särmikkäämpää, ja nämä muhkeat marokkolaiset Beni Ouarain eli paimentolaismatot olisivat juuri sitä. Matot kudotaan käsin, ja niissä on usein kuvioita, jotka kertovat kutojan elämästä. Paimentolaismatot tehdään 100 % lampaanvillasta, eikä niitä ole värjätty mitenkään. Mattojen valmistaminen vaatii taitoa, eikä mattoa kudota hetkessä – se vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa. Erityisesti tämä matto on jäänyt jonnekin mieleni sopukoihin pyörimään, enkä pääse siitä eroon. Näin isoa hankintaa pitääkin harkita kunnolla, sillä tämä matto on ikuinen – parhaassa tapauksessa se siirtyy perintönä sukupolvelta toiselle. Miten ihana ajatus se onkaan. 


Tuli tässä myös mieleeni, että tällainen laadukas, uniikki, käsintehty ja aikaa kestävä matto olisi myös erinomainen häälahjaidea. Jos yhtään on minun kaltainen vähän taikauskoinen taivaanrannanmaalari, voisi ajatella että matto tuo onnea avioliittoon ja kotiin. Olisi aika omaperäinen ja symbolinen häälahja, vai mitä? Meillähän on tosiaan häät ensi kesänä, voisinkin aloittaa jo häälahjalistan kokoamisen.. 
Viimeisenä pitää vielä mainita hauskat nepalilaiset huopapallomatot, jotka nekin sopisivat kivasti esimerkiksi lastenhuoneeseen. Huopapallot pyöritellään yksitellen käsin, ja yhteen mattoon voidaan tarvita jopa 10 000 huopapalloa – aika uskomatonta ja kunnioitusta herättävää. Mieltäni lämmitti myös tieto siitä, että nepalilaisille työntekijöille maksetaan 2-3 kertaa parempaa palkkaa kuin mitä seudun keskiansio on, ja työtä pystyy tehdä joustavasti myös kotoa käsin. Työ siis sopii myös perheenäideille, ihan mahtavaa ♡

Meille tämä voisi tulla väripilkuksi eteiseen – sitähän sanotaan että eteinen on kodin käyntikortti, ja tämä kertoisi vieraalle meidän perheestä mielestäni kaiken olennaisen. Me nimittäin tykätään hassutella ja nauraa ihan joka päivä; sellainen on meidän pieni perhe.
2 kommenttia

  1. Kiitos vielä Essi ihanan pitkästä ja pohdiskelevasta postauksesta! Häälahjaidea kyllä jää käyttöön!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi, tätä oli ilo tehdä! Kiva kuulla<3

      Poista