Pikaopas kenkien hoitoon + alekoodi

Kaupallinen yhteistyö / Feetlet

____________

Näin entisenä kenkämyyjänä kiinnitän epätavallisen paljon huomiota siihen, miten ihmiset hoitavat kenkiään. Hoitamattomat kenkäpoloiset kohdatessani tekisi mieli mennä antamaan niiden omistajalle pieni tietoisku miten kenkiä kannattaa hoitaa. Toistaiseksi olen saanut hillittyä itseni, mutta ajattelin että voisin tänne kuitenkin koota pienen kenkienhoito-oppaan. Samalla esittelen muutaman tuotevinkin (ja lahjasuosituksen!) mikäli ekologisempi kenkien hoito kiinnostaa. Tässä postauksessa keskityn erityisesti pintanahan hoitoon.


Valitse laadukas materiaali


Hyvät nahkakengät kestävät oikein hoidettuna vuosia. Kenkiä ostettaessa kannattaa kiinnittää huomiota materiaaliin, ja suosia tekonahan sijasta aitoa nahkaa. Tekonahkaiset kengät eivät hengitä, eikä niiden käyttöikää voi pitkittää edes hyvällä hoidolla, muovia kun ovat. Toisin kuin taas sitten nahkakengät, jotka notkistuvat ja muotoutuvat käytössä, ovat lämpimät ja niiden käyttöikä on sitä pidempi, mitä paremmin niistä pitää huolta. 

Jos satsaat laadukkaisiin nahkakenkiin, kannattaa myös panostaa niiden hoitoon. Olen asiakkaille laskenut tämän niin, että ostatko mielummin tekonahkaiset "kertakäyttökengät" kerran vuodessa seitsemällä kympillä, vai parin sadan nahkakengät kerran viidessä vuodessa. Tällä laskukaavalla nahkakengille tulee hintaa 40 € per vuosi, eli ei ollenkaan huono yhtälö. Kokemukseni mukaan uusiin kenkiin laitetaan usein tehtaalla huono ja liukas korkolappu, joten niitä kannattaa myös seurailla kaipaavatko ne vaihtoa. Suutarilla korkolappujen vaihto on noin parikymppiä, mutta yleensä suutarin korkolapuissa on parempi pito.

Lisäksi täällä rakkaassa Suomenmaassamme talvi kestää tolkuttoman pitkään, ja kurjahan se on kärsiä läpi huonoissa tamineissa. Jos johonkin aiot panostaa, niin panosta hyviin talvikenkiin ja -takkiin. Tekee talvestakin huomattavasti mukavamman!

Ekologisempaa kenkien hoitoa


Kenkien hoito on kaiken a ja o. Jos minulta kysytään, kenkiä ei saa edes korkata ennen kuin ne on suojannut hyvin! Säilytän talvikenkiä aina pahvilaatikoissa, piilossa pölyltä. Hoidan ne perusteellisesti ennen kuin pakkaan ne vaatehuoneen ylähyllylle kevään saapuessa. Syksyn tullen on kuin kävisi joka kerta uudet kengät shoppailemassa, omat vanhat kengät ovat kuin uudet joka syksy!

Nyt kun meidän taloudessa tepastelee tuollainen mini-ihminen, jonka suuhun päätyy KAIKKI ellei sitä ole kukaan estämässä, olen yrittänyt valita puhdistusaineissa aina sen mahdollisimman ekologisen vaihtoehdon. Kengäthän meillä menee uuteen järjestykseen eteisessä ihan joka ikinen päivä, ja tyttö tykkää aina tasaisin väliajoin hieman maistella äidin ja iskän kenkiä... En halua ajatellakaan mitä kaikkea kengissä kotiin kulkeutuu, enkä siihen voi vaikuttaa, mutta siihen voin, mitä aineita kenkiini vapaaehtoisesti suihkin. Feetletin valikoimaa selatessani ilahduin, että tarjolla oli myös ekologisempi tuotesarja – ihan huippua! Ihan todella paljon mielummin suihkuttelen kenkiin luonnonmukaisempia tuotteita. Pedag Eco -sarjan tuotteet ovat biohajoavia, eivätkä ne sisällä liuottimia tai PFC-yhdisteitä (hyvä juttu PFC-yhdisteistä täällä).

Pikaopas kenkien hoitoon


Kenkien hoito kannattaa aloittaa hyvällä puhdistuksella. Ensin pinta harjataan ja puhdistetaan isoimmat pölyt pois. Jos kengät eivät ole kovin likaiset, pelkkä harjaus voi riittää. Jos haluat puhdistaa kengät perusteellisemmin, kannattaa kokeilla Pedagin Eco Pure Cleanser -puhdistussuihketta. Suihkauta muutama suihkaus puhdistettavalle pinnalle, harjaa kevyesti ja pyyhi lopuksi liinalla. Olen käyttänyt tähän operaatioon vanhoja t-paitoja tai sitten ihan asiaan kuuluvaa pehmeää puhdistusliinaa. 

feetlet.fi
feetlet.fi
feetlet.fi

Seuraavaksi vuorossa on hoito. Odota että puhdistusaine kuivuu ennen kuin lisäät mitään hoitotuotetta. Pintanahasta saa kauniin ja hyvännäköisen kun käyttää sille jälkikiillotettavaa hoitoainetta. Pedagin Deep Conditioner -syvähoitoaine syväpuhdistaa, hoitaa ja suojaa, ja se sisältää aloe veraa ja lanoliinia. Levitin tämän pintaan, odotin hetken ja sitten kiillotus puhtaalla liinalla. Valmis! Tai ei ihan, vielä yksi tärkeä vaihe...
feetlet.fi
feetlet.fi

...Eli kosteussuoja! Pedagin Natural Protector -kosteussuojasuihke  suojaa kestävästi ja tehokkaasti kaikkia materiaaleja lialta ja kosteudelta, sekä säilyttää materiaalin joustavana ja hengittävänä. Tämä on tuote, josta tulin kyllä erityisen iloiseksi; sitä voi nimittäin suihkuttaa sisätiloissa eikä sen suihkuttamisesta tule sitä tunnetta kuin olisi hengitellyt syvään jotain myrkkyjä. Nyt ei tarvitse aina lähteä pakoon takapihalle kun kenkiä hoitaa. Muistuttaisin vielä, että pelkän kosteussuojasuihkeen lisääminen pari kertaa vuodessa ei riitä, kengät nimittäin tarvitsevat myös hoitoa. Pelkkä suihke yleensä vain kuivattavaa nahan. Miettikää nyt, ei kai ihollekaan laiteta pelkkää kasvovettä, vaan sen lisäksi iho kaipaa (etenkin talvisin) rasvaa.

feetlet.fi
feetlet.fi


Tiivistettynä siis:

1. Puhdistus

2. Hoito

3. Suojaaminen

+ Extra

Tämä ei kenkien hoidossa ole niin olennainen osa, mutta halusin ottaa kokeiluun Pedagin Active fresh -kenkädeon, joka lupaa ympäristöystävällistä raikkautta neutralisoimalla hajuja. Sanotaanko nätisti nyt niin, että kun koko päivän kulkee tuolla paksut talvikengät jalassa, voisi olla ihan hyvä veto käyttää välillä jotain kenkädeoa!

feetlet.fi


Muista pohjalliset


Hoidon lisäksi kengistä on hyvä pitää huolta myös sisältä päin. Pohjallisia vaihtamalla pidät kenkien sisäosat paremmassa kunnossa, ja mikä tärkeintä; kengät ovat myös mukavammat kävellä. Jalkojen hyvä asento vaikuttaa koko kehoon, niin hyvässä kuin pahassakin. Huonot tai vääränlaiset kengät voivat aiheuttaa sen, että nilkka on väärässä asennossa, mikä vaikuttaa polveen, lonkkiin, alaselkään, yläselkään, hartioihin, ja kohta onkin koko kroppa sopivasti vänkyrällä. Terveys lähtee jaloista! Satsaus hyviin pohjallisiin on todellakin sen arvoista, ja tulee paljon halvemmaksi kuin monet fysioterapiakäynnit.

Mitä meidän tyttöön tulee, hänen kengissä ja pohjallisissa en aio koskaan pihistellä. Ensikenkien tulee ymmärtääkseni olla joustavat, ja tilasinkin juuri kävelemään oppineelle typykälle söpöt nahkatossut päiväkotiin ja muissa sisätiloissa käytettäväksi. Mutta talvikenkiin on syytä laittaa pohjalliset, sillä niissä tytön jalka hölskyy vaikka mitä villasukkaa sinne lisäisi. Feetletillä oli valikoimassa ihanan lämpöiset huopapohjalliset. Pohjallisten päällinen on villahuopaa, mikä pitää jalat lämpiminä ja imee hyvin kosteutta. Vahvistettu alapuoli pitää pohjallisen hyvin paikoillaan ja suorana kengässä. 

feetlet.fi

Meille aikuisille tilasin Pedag VIVA WINTER -villaiset tukipohjalliset. Päällinen on näissäkin villaa, ja pohjallisen välikerroksessa on eristävää high tech vaahtokumia ja pohjan alapuolella alumiinikerros. Talvikenkien salaisuus piilee siinä, että niissä tulee olla riittävän paksu ja lämpöä eristävä pohja. Usein talvikengissäkään ei välttämättä ole paksua pohjaa, ja varpaat palelee villavuoresta huolimatta. Lämpöä eristävällä pohjallisella pelastat siis vähän ohuemmatkin talvikengät! Lisäksi pohjallisissa on kantaan kohdistuvia iskuja vaimentava kantapehmuste ja sen muotoilu antaa tukea jalalle. Itselläni on liian matala jalan holvikaari, mikä kaipaa tukea kengiltä tai vähintäänkin pohjalliselta. Sanonpahan vaan, että nämä pohjalliset on taivas! Vaikka istunkin nykyään päivät toimistossa villasukat jalassa, on ihana lähteä iltapäivällä ulos tytön kanssa kun on hyvä kävellä eivätkä jalat väsy samaan tapaan kuin ennen.

Nyt minulla olisi tarjota teille lukijoille alennuskoodi Feetletin verkkokauppaan! Tilaa hoitotuotteet ja pohjalliset itsellesi ja perheellesi kotiin, tai anna käytännöllinen lahja läheiselle. Koodi on Essi15 ja sillä saat 15 % alennuksen koko ostoksesta postikuluja lukuunottamatta. Koodi on voimassa 31.1.2019 asti.

feetlet.fi
feetlet.fi
feetlet.fi
feetlet.fi
feetlet.fi

Ei kommentteja