Paljonko toinen lapsi on maksanut


Tänään on taas yhden postaustoiveen aika, joten pidemmittä puheitta, mennään suoraan asiaan!

Esikoista odottaessani lueskelin blogeista kaikenlaisia tekstejä, mutten muistaakseni löytänyt yhtäkään, jossa olisi rehellisesti eritelty paljonko lapsen saaminen maksaa. Esikoiseen menee luonnollisesti enemmän rahaa kuin toiseen lapseen, koska toisen lapsen kohdalla voi käyttää paljon samoja juttuja mitä kotoa löytyy jo. Olettaen siis että lapset ovat syntyneet suhteellisen pienellä ikäerolla. Meillä on vielä siitä onnellinen tilanne, että toinen lapsi on myös tyttö, eikä haittaa vaikka kaapit pursuaa rimpsuista ja röyhelöistä.

Rahasta puhuminen ei enää ole sellainen tabu, mitä se ehkä vielä muutamia vuosia sitten oli. Mun oma suhtautuminen rahaan on aika neutraali, sitä tarvitsee, mutta se ei yksinään tee onnelliseksi. Miksei rahasta voisi puhua avoimesti? Mua ihmetytti, että jokaisessa tekstissä joka vähänkin sivusi tätä aihetta, kierreltiin ja kaarreltiin eikä vastattu itse kysymykseen.

Paljonko toinen lapsi on meille tähän mennessä maksanut?


2085 €

Jos lasketaan a i v a n kaikki mukaan autoineen päivineen, summa on yhteensä 19 085 €. 

!!!

Katsotaan vielä vähän tarkemmin, mihin ihmeeseen tuollainen summa rahaa on uponnut.

Tuplarattaat 650 €

Vaatteet 100 €

Langat käsitöihin 30 €

Raskausvitamiinit 40 €

Itkuhälytin 30 €

Sterilointilaite 45 €

Tutteja 15 €

Mooseskori 40 €

Hoitopöytä 15 €

Synnytys 340 €

Vauvan vakuutus 300 €

Turvakaukalo 80 €

Turvaistuin 200 € (oikeastaan x 2, koska kaksi autoa ja Liljalle tarvittiin myös)

Ristiäiset 200 €


Kun alettiin miettiä, mitä toista vauvaa varten pitää hankkia, ensimmäinen ajatus oli ettei melkeinpä mitään, kun kaikki on säästössä Liljan vauva-ajalta. Mutta kumma kyllä sitä alkoikin huomata, ettei tämä ihan niin läpihuutojuttu ollutkaan. Suuren osan tavaroista olen ostanut käytettynä, ja osan olen saanut lahjaksi kavereilta tai yhteistöiden kautta. 

Toista lasta varten piti tietysti hommata tuplarattaat, ja pitkään harkittiin ostetaanko tuplat käytettynä vai uutena, merkistä puhumattakaan. Lopulta löydettiin todella hyväkuntoiset, lähes uudenveroiset rattaat torista, ja päätettiin hankkia ne. Kahden merkin väliltä valittiin ne edullisemmat, koska todettiin että rattaiden käyttöikä saattaa jäädä aika lyhyeksi Liljan kasvaessa. Vauvalle piti myös hankkia turvakaukalo, joka käy rattaiden kanssa yhteen ja jonka saa kiinnitettyä kakkosautoon. Toisessa autossa meillä on turvaistuin, joka käy vastasyntyneestä 18 kiloiseksi asti.


Vaatteita oli hyvin varastossa, mutta niin kuin aiemmin kirjoittelinkin, niitä ihan pienimpiä piti hieman täydentää lisää. Lisäksi en voinut vastustaa kiusausta joidenkin vaatteiden kohdalla, kun halusin uudelle vauvalle ostaa jotain ihan omaa. Oli pakko mainita myös langat, koska osan jutuista olen tehnyt ja aion jatkossa tehdäkin itse. Ennen vanhaan itsetehdyt vaatteet oli ehkä merkki köyhyydestä, kun muuhun ei ollut varaa, mutta itse tykkään täydentää lasten vaate- ja asustevarastoja omilla käsitöillä. Saa vaikuttaa materiaaleihin ja väreihin, ja miksi en tekisi kun osaan? Ajanpuute tulee tietysti joissain jutuissa vastaan, mutta pienempiä töitä olen ehtinyt tehdä. Langatkin maksaa tietysti jonkun verran, kun panostaa laatuun.

Sterilointilaite, itkuhälytin ja mooseskori eivät olisi olleet välttämättömiä, mutta tulivat kuitenkin todella tarpeeseen. Arjen pyörittäminen kahden lapsen kanssa on aikaavievää, ja kaikki mikä sitä helpottaa on todella tervetullutta. Tästä päästäänkin siihen, miksi meillä on se toinen auto. Ilman sitä mulla menisi puolet viikosta siihen, että joko odottelisin bussia tai istuisin bussissa. Rakastan kävelyä ja pyöräilyä, mutta rajansa kaikella. Haluan muutakin tehdä elämässäni (esimerkiksi viettää aikaa lasteni kanssa) kuin istua bussissa. Täytyy sanoa, että sen autonkin kanssa arki on aika juoksemista. Välillä on sellaisia päiviä, kun ikävöin työssä käymistä. Silloin sai olla ihan rauhassa kokonaiset kahdeksan tuntia, keitellä kahvia ja uppoutua johonkin omaan. Äitiyslomalla on ihanaa, mutta ei se kyllä mitään lomailua ole! Toinen auto vaihdettiin kesällä isompaan, koska edelliseen ei olisi mitenkään mahtunut kaksi turvaistuinta ja tuplarattaat takakonttiin.

Matkahoitoalusta ja isot harsopeitot saatu Babyshopilta.

Synnyttäminen maksaa tietysti myös jonkin verran, vaikkei tietenkään juuri mitään verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Sairaalassaolosta tuli hieman isompi lasku vauvan tehohoidon vuoksi. Vakuutus on aivan pakollinen, kun ei koskaan tiedä mitä kaikkea uuden vauvan kanssa saattaa tulla. Liljan kanssa päästiin ihan naurettavan vähällä sairastelujen kanssa, eikä vauvavakuutusta tarvittu kuin kerran. Katsotaan miten tämän toisen kanssa.

Ristiäiset on vasta edessäpäin, mutta arvioisin että niihinkin menee noin 200-250 € kun laskee mukaan juhlavaatteet, kukat ja tarjottavat. 

Yksi mitä jäin myös miettimään, on asuminen. Veden ja sähkön kulutus lisääntyy vauvan myötä, mutta myös lisäneliöitä kaivattaisiin kipeästi. Ennemmin tai myöhemmin edessä on muutto isompaan kotiin, todennäköisesti siihen ensimmäiseen omaan kotiin, mikä on tietysti ihana asia. Mutta aika monta tuhatta enemmän tulee otettua asuntolainaa näin nelihenkisenä perheenä, kun vertaa vaikka siihen että ostaisi kahdestaan kodin. 

Kyllähän ne lapset maksaa, mutta se on ollut meidän valinta. Jokainen käyttää rahansa mihin haluaa, meille oma perhe on aina ollut unelma eikä osata nähdä lapsia erillisenä menoeränä. On mielenkiintoista pysähtyä miettimään paljonko sitä rahaa tosiaan on kuluttanut, mutta ei sitä samalla tavalla huomaa arjessa. Varmasti olisi vähemmälläkin pärjännyt, mutta jossain kohtaa on vain tehtävä valintoja ja punnittava ajankäyttöä, omaa energiaa ja jaksamista. Mistä kannattaa maksaa, mikä on täysin turhaa. Nämä oli meidän perheen valintoja, ja ainakin nyt tuntuu siltä ettei mikään hankinta ole ollut turhaa.

Oliko summa sun mielestä vähän vai paljon? 

2 kommenttia

  1. Hei, viittasin tähän postaukseen blogissani: unelmanumero5.blogspot.com/2019/11/vauvan-halvat-ensikuukaudet.html

    Mielenkiintoista settiä! :)

    VastaaPoista
  2. Hei, tiedäthän että 0-18kg turvaistuimet ei kuitenkaan ole suositeltavia vastasyntyneelle lapselle. Kaukalon asento on optimaalinen vauvalle joka ei vielä osaa istua, joten turvakaukaloa olisi hyvä käyttää sinne puolen vuoden ikään asti.

    VastaaPoista