Neljän kuukauden hulinatVäsyneet terveiset meidän vauvaperheestä!

Mulle ja Helmille iski flunssa, ja kumpikin aivastellaan ja niiskutetaan vuorotellen. Helmi tosin näyttää yllättävän freshiltä ollaakseen kipeä, samaa ei todellakaan voi puhua tästä väsyneestä äidistä. Silmäpussit on vertaansa vailla, tukka takussa, nenä punainen ja joka paikkaan kolottaa ja särkee flunssan ja väsymyksen takia. Puhuminen on haastavaa ja ajatuksen juoksu takkuaa. Tai mistään juoksusta ei voine edes puhua, ajatuksen matelu olisi kuvaavampi. Ihan hirveä olo! Ja vielä tämän kaiken muun säädön keskellä (ks. edelliset postaukset.)

Helmi on tähän asti nukkunut kuin unelma. Hän on tyytyväinen ja rauhallinen vauva, hän ei raivoa rinnalla eikä kikkaile muutenkaan syömisen kanssa; hän syö kun on nälkä ja nukkuu kun väsyttää. Välissä jumppaillaan lattialla, maiskutellaan pikkuruisia nyrkkejä ja jutustellaan isosiskon tai vanhempien kanssa. Ja sitten taas syödään ja nukutaan. Aiemmin Helmi siis heräsi yleensä kerran, joskus harvemmin kaksi kertaa yössä. Nyt heräilykertoja on jotain viiden ja sadan välillä... Neljän kuukauden hulinat ovat siis rantautuneet tännekin!

Oikeastaan heräilyt alkoivat sen jälkeen kun muutimme, mutta luulen että ne liittyvät ihan vain näihin hulinoihin, ei itse muuttoon. Ja tietysti flunssakin saattaa valvottaa, kun pieni nenä on tukkoinen ja on vaikeampi hengittää.

Muutamana yönä kirjasin herätyksiä ylös, koska alkoi tosiaan tuntua siltä, että heräilin sata kertaa joka yö. Tässä muutaman yön tutkimustulokset:

8.2. lauantai

23.20
23.45
0.40
3.05
4.35
7.10

9.2. sunnuntai

2.00
4.10
5.20
8.50

10.2. maanantai

0.37
2.50.
3.40
5.45
... ja tähän taisin lopettaa kirjauksen, koska lopussa lukee vain "ääretön"

Eli koska Helmi on nyt oppinut uusia asioita, tai ainakin tajunnut maailmasta vaikka ja mitä, me heräillään hänen hämmentyneiden aivojen kanssa tunnin-kahden välein joka yö. Voi rakas pieni.

Jotenkin olen suht selväjärkisenä selvinnyt herätyksistä, ainakin kun vertaan siihen kun edellisen kerran sain kunnian heräillä hulinoivan vauvan kanssa! Silloin en yhtään tiennyt mitä odottaa, enkä osannut varautua vaikka olin tästä vaiheesta lukenutkin. Silloin itkin ja heräsin, olin epätoivoinen, hajalla ja täysin murtunut :D Voi sitä uunituoretta äitiparkaa. Tällä kertaa tiesin jo mitä odottaa, ja nautin täysin rinnoin (haha) hyvistä yöunista silloin kun Helmi oli vielä parikuinen ja nukkui hyvin. Nyt osaan paremmin ottaa herätykset vastaan, vaikka ei se tietenkään helppoa edelleenkään ole. Mua vähän jopa nauratti, kun sain instassa muutamalta äidiltä viestiä, jossa he ylpeinä ilmoittivat miten hyvin heidän 4-12 viikkoiset vauvansa nukkuvat. En todellakaan harrasta sellaista odotas vaan -ilkkumista, mutta kyllä kieltämättä vähän teki mieli sanoa, että nauti ja nuku nyt niin paljon kun voit, koska saattaa olla että kohta hyvät yöunet on muisto vain. En sanonut! Teinkö karhunpalveluksen kanssasisarilleni?

Ei kaikki vauvat onneksi hulinoi. Olen kuullut tällaisista yksisarvisvauvoista, jotka nukkuvat syntymästään lähtien täysiä öitä ilman sen kummempia heräilyjä. Meidän vauvat eivät valitettavasti kuulu tähän joukkoon. :D

Hulina-Helmin kädet vispaavat niin innokkaasti, että mamman virkkaama nallekin lensi sivuun.


Mutta teille kaikille, joiden vauvat, taaperot tai isommat lapset eivät nuku syystä tai toisesta: TSEMPPIÄ ja kofeiinintäyteisiä päiviä<3 Heräily on kamalaa, ja seuraava päivä väsyneenä aamusta iltaan vielä kamalampaa. Ja tieto siitä, että huonosti nukuttua yötä ja sen jälkeistä väsynyttä päivää seuraa todennäköisesti ihan yhtä huono yö, saa välillä musertumaan ja itkemään. Mutta ei hätää, kyllä se siitä helpottaa. En voi tietenkään luvata mitään, mutta jopa Lilja, joka tässä vaiheessa heräili myös pahimmillaan 45 minuutin välein alkoi nukkua omassa sängyssä täysiä öitä vajaa vuoden ikäisenä. Harvassa on ne kerrat kun hän herää öisin. Nekin kerrat on olleet kun asuimme vielä edellisessä kodissa, ja vieressä vilkkaasti liikennöidyllä tiellä päristeli mopoautot niin että koko perhe heräsi, tai sitten Liljaa valvotti flunssa. Pidän todellakin sormet ja varpaat ristissä, että niin meillä kuin teilläkin siellä vauvan kanssa valvovilla paranisi yöt asap!

Ja vielä extraerityistsempit niille, jotka ei saa enää unta kun ovat heräilleet jo niin pitkään ja uni-valverytmi on aivan sekaisin. Olen itsekin sanonut, että "nuku kun vauva nukkuu", mutta ymmärrän että se voi olla mahdotonta, ja tuollaisen ohjeen kuuleminen suorastaan raivostuttavaa, kun ei se uni sormia napsauttamalla välillä tule. Itse olen toistaiseksi nukahtanut nopeasti heräämisen jälkeen, ja mikä tärkeintä, Helmi on nukahtanut heti saatuaan maitoa (!!!), mutta on mullakin muutaman kerran mennyt väsymys jo niin yli, että olen joutunut kaivamaan puhelimen esiin ja selailemaan jotain turhanpäiväistä kunnes uni tulee uudestaan. Ehkä pystyn nukahtamaan siksi, että päivisin myös taapero pitää tehokkaasti liikkeessä ja pitää huolen siitä, ettei äiti liiaksi laiskistu tai pääse lepäilemään. Toivottavasti kukaan lasta harkitseva ei muuten lue tätä postausta, kjeh.

En tiedä oliko tässä kirjoituksessa mitään päätä eikä häntää (tai puuta ja häntää, niin kuin eräs ystäväni sanoi vahingossa äitiaivoillaan :D), kun en enää edes muista mitä alkuun kirjoitin. Asiani taisi tiivistettynä olla se, että väsyttää, vauvalla on hulinat ja tsemppiä kaikille muille väsyneille äideille. Kyllä me selvitään! <3

Lue myös:

Neljän kuukauden hulinat – Lilja edition  (on muuten t o d e l l a  hassua lukea tuota postausta jälkikäteen! Lilja ensinnäkin näyttää ihan hulvattomalta – en voisi kuvitellakaan Helmiä tuolla tavalla kiukuttelemaan! Helmi on sellainen viilipytty ettei tosikaan)


Lisää asiaa nukkumisesta Liljan ollessa 7 kk (pohdin postauksessa milloin aletaan nukkua täysiä öitä, ja se tapahtui kuin tapahtuikin jo ennen kuin Lilja täytti vuoden!)


Epäonnistunut unikouluEdelliseen postaukseen liittyen: Helmillä on päällä h&m body, Liljan vanha Newbien neuletakki, Newbien housut, mamman neulomat villasukat ja Metsolan käytettynä ostettu pipo. Ei kaiken tarvitse olla uutta. <3

Nyt alkoi jo vähän kyllästyttää äidin kuvaussessio.

Ei kommentteja