Meillä on HIIRIÄ

Niin kuin eräs ystäväni asian ilmaisi: SOSSELISOS 

Viimeksi kirjoittelinkin, että täällä on hiiriä, mutta äänikarkottimet olivat toimineet. No, tilanne on nyt se, että eivät toimi enää! Tai ei ainakaan heti kun alkaa pakkaslukemat kohota, rapina korreloi miinusasteiden kanssa.

Eilen tein aamupalaa mulle ja tytölle ja syötiin poikkeuksellisesti sängyssä. Me ei tietenkään ikinä syödä sängyssä, mutta meillä ei ollut vielä eilen keittiössä tuota kuvissa näkyvää pienempää keittiönpöytää, ja ruokasalissa oli juuri edeltävänä päivänä kuulunut hiiren vikinää ja rapinaa. Joten siis otimme Liljan kanssa ilon irti poikkeustilanteesta ja söimme aamupuurot sängyssä. Oma ruokahalu tosin katosi sillä sekunnilla, kun kuulin ruokasalin oven takaa rapinaa ja jotain ihme kohellusta. Ihan kuin hiiri olisi yrittänyt jostain raosta päästä makuukammarin puolelle, mutta ei onneksi päässyt.

Kuulostaa ehkä siltä, kuin kirjoittaisin siitä kuinka meidän ruokasalissa asustaisi joitain lihansyöjäzombieita. Nehän on vain pikkuruisia hiiriä, jotka todennäköisesti pelkäävät meitä ihan yhtä paljon kuin me kammoamme niitä. Ne vain hakeutuvat sisälle lämpimään kun tulee kylmä, tottakai.

Mutta ei se silti kivaa ole kun hiiret vipeltävät täällä samoissa tiloissa, jossa meidän 2-vuotias leikkii ja nelikuinen vauva jumppailee lattialla. "Ei kiva" on todella lievä ilmaus kun vertaa eilisiin tunnelmiin. Sen jälkeen kun hiiri rapisteli ruokahuoneessa meni taas ihan maku koko taloon ja muuttoon ja teki mieli vaan saman tien pakata kamppeet ja lähteä. Illemmalla kuului vielä olohuoneenkin puolelta ääniä, mikä sinetöi sen etten enää halunnut viettää sekuntiakaan talossa, ainakaan ilman miestä. Kyllä, olen vanhanaikainen stereotyyppinen nainen, joka ei rohkeasti mene tsekkailemaan missä hiiret vipeltää. Ei, mä otan hatkat ja odotan että mies tulee ja pelastaa.

Mies tuli ja pelasti (sen jälkeen kun olin viettänyt ns. kauppareissulla pari tuntia), ja illalla ei kuulunut tietenkään mistään mitään. Tänäänkin hiiret ovat loistaneet poissaolollaan, mutta toisaalta tänään on ollut plussakeli, joten en vielä riemuitse. Faktahan on se, että jos päiväsaikaan näkee sisällä hiiren, on ongelma todennäköisesti jo aikamoinen kun miettii miten nopeasti hiiret lisääntyvät. En myöskään halua ajatella kuinka paljon niitä menee tuolla ullakolla, talon alla, lattian alla, rakenteissa yms. Puistattavaa. 

Vuokranantaja toi tänään järeämpiä hiirenloukkuja- ja myrkkyjä talolle, jotka on siis sijoitettu muualle kuin sisätiloihin, ja sellaisiin paikkoihin joihin Lilja ei pääse. Tänne ei nyt kutsuttu tuholaistorjujaa, joka olisi kartoittanut kuinka paha tilanne on ja sen jälkeen laittanut loukut hiirten kulkureiteille. Itse olen sitä mieltä että tuholaistorjujaan kannattaisi panostaa ja katsoa auttaako se, ja jos ei, niin sitten alan kallistua siihen että me todella pakataan kaikki uudestaan ja muutetaan takaisin sivistyksen ääreen. Siis hiirettömän sivistyksen ääreen.

Toivon tietenkin, että ongelma saadaan ratkaistua, mutta olen aika skeptinen. En jaksaisi todellakaan muuttaa uudestaan, mutta toisaalta jaksan mitä vain jos se tarkoittaa ettei tarvitse stressata lasten takia hiiristä – ja kieltämättä ei ne hiiret itseänikään inspaa juuri yhtään. Ajattelin ensin itsekin, että eihän tämä nyt niin paha ongelma ole, mutta sen jälkeen kun mainitsin tästä eilen instagramissa, viestikansio räjähti ja sain vaikka kuinka monta viestiä siitä, että hiiret ovat terveysriski etenkin perheessä, jossa on pieniä lapsia. You don't say! En antaisi ikinä itselleni anteeksi, jos jommalle kummalle tytölle tulisi jotain seurauksia siitä, että ollaan asuttu täällä. Tässä tilanteessa pitää laittaa syrjään kaikki muu, koska tietysti lapset on tärkeintä. Ihana talohan tämä muuten on, mutta kieltämättä innostus on aikalailla laantunut näiden parin viime viikon aikana. Olen myös tosi väsynyt, koska en ole nukkunut hyvin aikoihin ja päivät olen stressannut tätä asumisasiaa. On suoraan sanottuna aika ryytynyt olo, ja tekisi mieli lähteä jonnekin kylään, jotta saisin lomaa omasta kodista. Miten hullulta sekin kuulostaa. Ei tunnu yhtään siltä, että olisi kotona, vaan siltä kuin olisi jossain eräretkellä. Ja nyt musta on alkanut tuntua siltä, etten ole eräihminen ollenkaan. 

Tänään päätin tehdä sitä mikä tuo minulle iloa: hypistellä kukkia ja valokuvata.


Olisin tietysti toivonut, että voisin palata tännekin jo hieman iloisemmissa tunnelmissa, mutta joskus elämä on tätä! Kaikki ei mene aina suunnitelmien mukaan, mutta turhaa on jäädä liian kauaksi aikaa voivottelemaan. Jos joudutaan muuttamaan uudestaan, niin sitten muutetaan. Ei me tätä voitu tietää, vaikka tosin vuokranantaja ehkä olisi voinut jotenkin varoittaa etukäteen, että kannattaa hei muuten asentaa hiirenloukut ennen kuin muutatte. Ennen kuin ehdittiin kantaa kaikki tavarat sisään ja levitellä ympäriinsä. Nyt kun ei tiedä yhtään minne kaikkialle nämä meidän ylimääräiset asukkaat ovat päässeet pujahtamaan. Tekisi mieli pestä ja desinfioida oikeastaan koko omaisuus.

Kaikki hiirimuistelot saa jakaa kommenttiosioon, niitä onkin jo kivasti ihmiset jakaneet instagramissa. Yksikin hiiri oli kipittänyt joulukuusen nokkaan vapisemaan, kun kissa oli ajanut sitä takaa. Hiiriä on ollut uusissa ja vanhoissa taloissa, kerrostaloissa, omakotitaloissa, jopa autossa ja auton takakontissa! Hiiriä on tunkenut sisään liesituulettimesta, seinien väleistä, eristeistä. Tuntuu että hiiriä on lähes poikkeuksetta omakotitaloissa, ei ehkä sisällä, mutta vähintään välikatossa tai jossain seinän takana rapisemassa. Ehkä me ostetaankin asunto jostain ihan uudesta kerrostalosta? Tai vähintään rivitalosta?
9 kommenttia

 1. Hei ne tulee kyllä rivitalon välikatolle ihan samallalailla. Mutta ei ne ole vaarallisia. Niitten kanssa on aina eletty! Ne myrkyt - et varmaan ole lukenut niistä. Ne kuolee niihin, tosin hitaasti. Jäävät rakenteisiin. Kuollut hiiri rakenteissa - paljon pahempi vielä kuin elävä. Entä jos sellainen löytyykin sisätiloista ja vauva huomaa? Elävä poistuisi vikkelästi paikalta. Tämä ei ole pelottelua, tosiasioita vain. Älä niitä turhaan pelkää. Myrkyistä vielä se tosi ikävä juttu, että jos naapurustossa on kotieläimiä tai lemmikkieläimiä, niille ne kuolleet ja varsinkin kuolevat, tokkuraiset hiiret ovat syötynä hengenvaarallisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut kyllä. Ja jutellut monen maalla asuvan kanssa asiasta, ja he ovat samaa mieltä ettei hiiret kyllä sisälle saa tulla. Olin varautunut siihen, että niitä varmaankin on ullakolla, mutta en siihen että menevät mm. puhtaiden pyykkien sekaan pyykkikoriin. Oli miten oli, jos tämä on maalaiselämää niin sitten tämä ei ole meidän perhettä varten.

   -Essi

   Poista
 2. Tuollaiset vanhat hirsitalot ja omakotitalot on rakennettu eri tavalla kuin nykyiset. Hataria ja varsinkin hirsi elä ja hiiri ei tarvitse kuin pienen aukon päästäkseen sisään. Eikä pelkkä hiiri, vaan myös myyrä. Ja myyrät taas voivat levittää myyräkuumetta. Eli ei ihan vaarattomia. Meillä v 2000 rakennettu omakotitalo, jossa jokainen tuuletusaukko (noitä on pakko jättää,jottei tule liian tiivis talo), on jyrsijäverkolla suojattu. Ei yhtään rapinaa eikä yhtään hiirtä ole näkynyt! Pihalla toki varsinkin myyriä liikkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oltiin ehkä hieman sinisilmäisiä, kun ei ymmärretty hiillostaa vuokranantajalta mikä tilanne todella on. Hänen olisi ehdottomasti pitänyt kertoa meille, että ongelma on jatkunut jo ilmeisesti pitkään. Suututtaa, kun tiedossa kuitenkin oli että meillä on pieniä lapsia. Tässä olisi mielestäni hirveä homma ehkäistä tehokkaasti tuholaisten sisäänpääsy, ja juuri tuon myyräkuumeen takia olen alusta asti asiaa panikoinut. On myös hieman ihmetyttänyt jotkut kommentit, jotka on sanottu "kyllä se siitä" -hengessä. Tietämättömyyttä varmaankin, mutta itse en tosiaan halua ottaa sitä riskiä että ongelma pahenee tai siitä tulee jotain lisäseurauksia. Ei vakuutuskaan korvaa jyrsijöiden aiheuttamia vahinkoja!

   -Essi

   Poista
 3. Hui, toivottavasti saatte hiiriasian pian hoidettua! :) Eihän ne mukavia ole, mutta tosiaan joku tuholaistorjujan kartoitus voisi olla hyvä? Toisi myös mielenrauhaa, jos tilanne onkin oletettua lievempi. Itse en uskaltaisi tilata pienelle vauvalle tilaustöitä kodista, jossa tiedän majailevan hiiriä (ja ehkä myyriä?). Sukulaisellani oli taannoin myyräkuume, ja se oli kamalaa, hyväettä henki säilyi <3 Teidän koti on kyllä muuten ihanan näköinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuholaistorjujaa ollaan ehdotettu vuokranantajalle, mutta hän ei ajatukselle lämmennyt. "Ei mukava" on aika lievästi sanottu, en minä ainakaan halua lapsiani kotiin, jossa on edes vaara, että hiiret juoksevat sisällä. Siksi uusi muutto onkin nyt kaikista todennäköisin vaihtoehto.

   Onneksi tilauksia tehneillä on sen verran pelisilmää, että ymmärtävät etten juuri nyt tilauksia pysty tekemäänkään. :)

   -Essi

   Poista
 4. Tsemppiä teille! Meillä löytyi rivitalon terassin alta rotankolo joka menee talon alle. Kyllä ällötti. Nyt käynyt tuholaistorjuja tekemässä myrkytyksiä ja keväällä tukimme kolon ja rakennamme uuden terassin. Kiva että olet jaksanut päivittää blogia kaikesta huolimatta! :)

  VastaaPoista
 5. Oletko ajatellut ottaa kissaa? Vanhempani asuvat vanhassa rintamamiestalossa ja olen nähnyt hiiriä vain kissamme saaliina. Tsemppiä! Meille tunkeutui vuosia sitten mieheni ja minun opiskelija kämppään luhtitaloon myyrä ihan avonaisesta ovesta... Soitettiin palokunta nappaamaan se kiinni..olin kyllä luullut tunkeutujan olevan rotta kun soitin apua. Neljä palomiestä jahtasi "rottaa" haavin kanssa siitä tuli hyvä tarina jälkeenpäin.

  VastaaPoista
 6. Heippa! Myrkkyjä vaan, vintille, välikattoon ja joka paikkaan mihin vaan voi laittaa. Ja tietenkin niin ettei lapset pääse niihin käsiksi. On myytävänä sellaisia mustia myrkkylaatikoita mitkä saa lukittua. Se vaan että niitä oikeasti toimivia myrkkyjä ei tänä päivänä saa ostaa kuin maatalouskaupoista kasvinsuojelukoulutuksen käynyt ihminen. Ne myrkyt mitä myydään tavallisille kuluttajille ruokakaupoissa jne on yhtä tyhjän kanssa. Eikä ne raadot jää mihinkään mätänemään ja haisemaan. Myrkky kuivattaa ne. Myös loukut toimii sellaisissa paikoissa mihin ei ole myrkkyä turvallista laittaa. Kannattaa myös huolehtia hiirten torjunnasta ympäri vuoden niin ei pääse noin pahaksi ongelmaksi.
  T: maatilan emäntä joka inhoaa hiiriä itsekin

  VastaaPoista