Puetko lapsesi itseäsi vai lastasi varten

Kuulin tässä muutama päivä sitten, että eräs äiti oli instagramissaan julistanut, ettei Newbien vaatteet ole kunnon vaatteita ja ihmetellyt miten joku voi pukea lapsena sellaisiin vaatteisiin.

Reaktioni oli yksinkertaisesti:

??????

En nyt henkilökohtaisesti hyökkää kenenkään kimppuun, vaan yleisesti ottaen haluan ottaa kantaa tähän ihmeelliseen aikuisten luomaan arvostelukulttuuriin. En vain voi katsoa vierestä ja olla hiljaa, jos joku sönköttää jotain ihan ihme soopaa siitä, miten toisen lapsi on vähemmän arvokas kun häntä ei ole puettu pelkkiin merkkivaatteisiin. Tuntuu kuin autojen, talojen, lomamatkojen, kesämökkien ja muun materian lisäksi lapsistakin olisi tullut nykymaailman statussymboleita, joilla kilpaillaan siitä kuka on parempi.

"Tuntuu kuin autojen, talojen, lomamatkojen, kesämökkien ja muun materian lisäksi lapsistakin olisi tullut nykymaailman statussymboleita, joilla kilpaillaan siitä kuka on parempi."

Kaikkihan rakastaa lastenvaatteita. Tai ainakin melkein kaikki. Tosi monet odottavat into piukassa uusimpia mallistoja ja droppeja, eikä siinä ole mitään väärää. Harrastus se on missä muutkin. Eikä merkkivaatteita ostavat tietenkään kaikki ajattele että niillä olisi mitään tekemistä lapsen arvon kanssa. Kyllä mäkin myönnän, että lastenvaatteita on ihanaa ostaa ja pukea se oma vauva söpösti. Mutta siihen sen pitäisi sitten jäädä. Se, että sun lapsi on puettu päästä varpaisiin kalliisiin merkkivaatteisiin ei tee susta eikä sun lapsesta parempia ihmisiä. Piste.

Musta on kauheaa miettiä, miltä jostain lapsesta tuntuisi, jos hän vaikka vahingossa kuulisi kun muut aikuiset arvostelevat miten rumat vaatteet hänellä on päällä. Miettikää nyt, lapsen rakastama Ryhmä hau -paita muuttuu varmaan lapsenkin silmissä rumaksi, jos vieraat aikuiset kuiskuttavat selän takana, että mitä ihmettä lapsella on päällä. Siis en voisi kuvitellakaan vieväni omilta lapsiltani sitä riemua, kun he saa laittaa päälle lempivaatteensa. Ja he saavat ihan itse sen määritellä, mitkä niitä lempivaatteita on. Esimerkiksi Lilja rakastaa yli kaiken "kissamekkoa", eli h&m:n halpaa mekkoa, jossa on oikeasti kyllä pupun kuva, mutta Liljan mielestä se on kissa. Ja kissamekkoa käytetään harva se päivä, vaikka kaapista löytyisi myös Kaikoa, Metsolaa, Mini Rodinia ja muita kalliimpia merkkejä.

Meidän tytöillä on päällä uutta, vanhaa, käytettyä ja itsetehtyä.

Siispä en voi mitenkään ymmärtää, mitä muuta merkitystä niillä vaatteilla voi olla kuin pitää lapsi lämpimänä ja joskus jopa ilostuttaa lasta? Tärkeintähän on, että lapsella on kuivat, puhtaat ja mukavat vaatteet päällä ja joissa voi leikkiä. Joku laittoi siitäkin viestiä, ettei heidän lapset voi oikein leikkiä naapurin lasten kanssa, kun naapurin lapsilla on niin hienot vaatteet että niitä pitää kuulemma varoa. Onko vaatteissa tärkeintä niiden mukavuus ja käytännöllisyys vai onko ne vain esittelyä varten?

Ja jos tosissaan niin ajattelee, ettei esimerkiksi ne Newbien vaatteet ole kunnon vaatteita, niin pitäisikö nyt ottaa pieni hetki ja miettiä vähän. Ensinnäkin, mun mielestä me täällä yltäkylläisyyden keskellä voitaisiin olla kiitollisia jo ihan siitä, että voidaan tarjota puhtaat, kuivat ja ehjät vaatteet lapselle. Usein voidaan jopa valita mitä merkkiä ostetaan. Toisekseen kannattaisi ehkä pohtia minkälaista ajattelua omalle lapselleen opettaa. Haluatko tosissaan, että lapsesi oppii jo todella nuorena arvottamaan itseä ja muita vaatteiden ja muun omaisuuden sekä ulkonäön perusteella? Mistäköhän esimerkiksi koulukiusaaminen saa alkunsa? Surullisen usein kotona opituista tavoista. Itse en missään nimessä halua ikinä kuulla, että mun lapset arvostelee muita vaatteiden perusteella. Silloin on mennyt meidän kasvatuksessa jokin pahasti pieleen. Toivon, että saadaan kasvatettua meidän lapsista järkeviä, muut huomioon ottavia ystävällisiä tyyppejä, jotka ei valitse kavereitaan rahan vaan luonteen perusteella.

En myöskään haluaisi, että kenellekään vanhemmalle tulee sellainen olo, että on jotenkin huono tai epäonnistunut jos ei syystä tai toisesta ole varaa ostaa kalliita vaatteita lapselleen. Niin kuin instagramissanikin jo kirjoitin‚ lapselle tärkeintä on kuitenkin se, että rakastetaan, halataan, pussataan ja pidetään huolta. Kuunnellaan, annetaan huomiota, leikitään ja luetaan. Ei lapset ajattele mitä heillä on päällä. Ei opeteta lapsia myöskään ajattelemaan että sillä olisi kauheasti väliä.

-Essi

4 kommenttia

 1. Hyvä kirjoitus! Niin totta, että lapsen kannalta puhtaus ja kuivana olo on vaatteissa tärkeintä, ja usein iloiset kuvat ja värit, niistähän lapset tykkää. Lastenvaatteet kannattaa ostaa mahdollisimman paljon käytettynä, se on jo ilmastoteko. Uskon et jo kymmenen vuoden päästä, sitten kun kertakäyttökulutuskulttuuri on tullut tiensä päähän ihmetellään, että miten joskus ostettiinkin niin holtittomasti uusia vaatteita, kun se on niin kuluttavaa ympäristön kannalta. Ajatusmaailma tulee varmasti paljon muuttumaan lähivuosikymmeninä, ja kaikki nämä vannomiset kalliiden merkkien nimiin niiden ulkonäön vuoksi tulee olemaan outoa ajattelua silloin. Enemmän varmasti tullaan panostamaan vaatteen laatuun ja kestävyyteen (ja ei, kallis hinta ja hyvä merkki ei aina takaa niitä), itse tekemiseen, vanhan paikkaamiseen.
  Anna / Mustikkapasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin sama mieltä Annan kanssa! Käytetty/kierrätetty on paras "trendi", johon voi hurahtaa. Ihan sama, ostaako edullisempaa vai kalliimpaa merkkiä, kunhan pyrkii ostamaan kestävää, jonka voi laittaa eteenpäin vielä seuraavallekin käyttäjälle. :)

   Poista
 2. Itse olen niitä äitejä, jotka ei yhtään innostu lastenvaatteista. Meille syntyi viime vuonna tyttö ja kuinka monet ulkopuoliset hehkutti ylipäänsä sitä, että lapsi on tyttö ja sen voi pukea söpösti.. En ymmärrä.

  Meidän lapsella on alusta asti ollut vain siistejä käytettyjä vaatteita, noin puolet poikien vanhoja, koska helposti ja halvalla sain. Lahjaksi saimme sitten merkkivaatteita. Itselleni on aivan sama millaiset vaatteet, kunhan on mukavat, siistit ja puhtaat. Neuvolaan ja muualle ihmisten ilmoille puen sitten ne kaikista kivoimmat, mutta nekin on usein käytettyjä ”ei minkään merkkisiä” vaatteita.

  Olen kuullut, että nykypäivänä lapsia kiusataan vaatteiden perusteella. Esimerkiksi uutena ostetut siistit Tokmannin vaatteet ovat huonompia kuin kulahtaneet käytetyt merkkivaatteet.

  Itselleni lapsuudessa kaikista mieluisin vaate oli kirpparilta ostettu tummansininen collegepaita nallen kuvalla vaikka omistin kirppari vaatteiden lisäksi myös design vaatteita (kiitos alalla työskentelevän tätini).

  Meidän lapsi käyttää kaikkia värejä, kaikkia kuoseja ja mitä tahansa merkkiä, kunhan vaatteet ovat käyttökelpoiset ja mukavat. En aijo ikinä opettaa lasta edes ajattelemaan vaatteita sen kummemmin tai todellakaan tuomitsemaan ketään niiden perusteella.

  VastaaPoista
 3. Puhut asiaa!♡ Sitäpaitsi, esim Newbien vaatteet on kauniita ja mukavia. En ymmärrä, miksi pitäisi olla jokin merkki, jos vaate ei ole mukava lapsen pitää. Vaate voi olla ihanan näköinen edullsenakin��❤

  VastaaPoista