Vauvan nukkumisjärjestelyt

Vauvan nukkumisjärjestelyt oli ehkä yksi isoimmista kysymysmerkeistä esikoista odottaessa, ja tulevan synnytyksen ohella jännitin toiseksi eniten sitä, miten meillä nukutaan sitten kun vauva tulee taloon.

Mitä tulee nukkumiseen, ihan ensimmäisistä viikoista en oikeasti muista juuri m i t ä ä n. Onneksi olen kirjoittanut edes jonkinlaista vauvapäiväkirjaa, muuten en muistaisi tuosta ajasta kuin yksittäisiä välähdyksiä. Eleltiin niin onnellisesti vauvakuplassa ja hormonit myllersi synnytyksen jäljiltä ettei valvottuja öitä edes noteerannut.


Perhepeti vai pinnasänky?


Ensimmäiset kuukaudet nukuttiin vauvan kanssa meidän sängyssä, ja mies oli evakossa sohvalla. Ei olisi tullut kuulonkaan, että oltaisiin nukuttu kaikki samassa sängyssä. Mies on sellainen häseltäjä unissaan ettei siitä olisi tullut mitään. Olen muutaman kerran herännyt mm. naama miehen olkapään alla ja ajatellut et no halloota vaan, miten ihmeessä joku pystyy nukkua niin sikeästi?! Mies ei olisi saanut nukuttua ollenkaan pelätessään että kierähtää vauvan päälle - ja mä olisin nukkunut koiranunta valvoen toisella silmällä vauvaa ja toisella miehen unta. 

Mä sen sijaan nukun aika rauhallisesti, ja saatan nukahtaa ja herätä samasta asennosta. Lisäksi hormonit auttoivat siihen, että havahduin saman tien kun vauva alkoi heräillä. Nukuttiin molemmat oikein hyvin näin, minä ja vauva. 


Siirtyminen pinnasänkyyn


Meillä pinnasänkyyn siirtäminen tapahtui olosuhteiden pakosta Liljan ollessa noin 2 kk. Ristiäiset oli tulossa, ja äitini tuli meille hyvissä ajoin ennen juhlapäivää auttamaan valmisteluissa. Koska äiti nukkui sohvalla, miehen oli pakko siirtyä omaan sänkyyn. Olin ajatellut ettei öistä tulisi mitään, eikä Lilja suostuisi nukkua yksin valtavassa pinnasängyssä.

Kuinkas sitten kävikään, laitettiin unipesä pinnasänkyyn ja syömisen jälkeen siirrettiin uninen vauva omaan sänkyynsä. Hallelujaa, sinne nukahti! Se olikin niin helppoa. Päiväunia Lilja ei suostunut nukkua pinniksessä, mutta ristiäisviikonlopusta eteenpäin nukkui kaikki yöt omassa sängyssä.

Ensimmäisestä kuukaudesta eteenpäin Lilja nukkui super hyvin, ja pitkät, keskeytyksettömät yöunet oli ihan taivaanlahja. Raskauden viimeinen kolmannes meni aika vähillä yöunilla, kun heräsin tunnin välein vessahätään, janoon tai siihen että vauvalla oli bileet mahassa.

vuodekatos pinnasänkyyn


Neljän kuukauden hulinat

Onneksi nautin hyvistä yöunista niin kauan kuin ne kestivät, sillä meillä kyllä huomasi ihan kristallinkirkkaasti että neljän kuukauden hulinat ovat nyt alkaneet.. :D Heräsin parhaimmillaan tunnin välein imettämään. Lilja ei myöskään meinannut nukahtaa uudestaan vaan jäi kääntyilemään pinnasänkyyn, tai pahimmassa tapauksessa rähjäämään väsyneenä herättäen kaikki, myös naapurit.. 

Hulinat kestivät aika tasan neljä viikkoa, kunnes tuli se ensimmäinen ihana yö kun nukuttiin pitkästä aikaa useampi tunti putkeen. Olisko ollut neljä tuntia. Olin niin onnellinen, että olisin voinut herätä vaikka silloin aamuneljältä ja jaksaa niillä unilla koko päivän.

nalleyopuku


Miten meillä nukutaan nyt?

Lilja täyttää sunnuntaina 7kk, ja yöt nukutaan ihan ok. Välillä herätään useammin, välillä vain muutaman kerran. Lilja on toistaiseksi siirtynyt olohuoneeseen nukkumaan, sillä miehen on saatava nukuttua aikaisten herätysten takia, ja muutenkin tuntuu että nukutaan kaikki paremmin kun ei nukuta samassa huoneessa. On vähän hassun näköistä, kun pinnasänky kököttää keskellä olohuonetta, mutta minkäs teet. Syksyllä onneksi muutetaan kolmioon, niin saa Liljakin viimein oman huoneen (ja mä pääsen sisustamaan<3.)

Toivon tottakai, että joskus vielä saan kokea sen ihmeen, kun en herää kertaakaan koko yönä! Viime aikoina uniin on varmasti vaikuttanut myös se, että päivällä on niin kuuma ettei päiväunista välillä tule oikein mitään. Illalla ollaan sit jo niin yliväsyneitä et joko tampataan villisti sylissä, möngitään lattialla ympyrää tai peruutellaan (:D) tai sit itketään hikisenä jalka pinnasängyn pinnan välissä. 

Mulla on kyllä sellainen tunne, ettei mene enää kauaa kun arvon neiti alkaa taas nukkua täysiä öitä. Katsotaan miten väärässä olen!Vinkkejä tuleville vanhemmille

◦ Ole systemaattinen: kylpy, iltapala, yöpuvun vaihtaminen jne. aina suunnilleen samoihin aikoihin. Lapset pitävät rutiineista ja jatkuvuudesta, se luo turvallisuudentunnetta.

◦ Vähennä valaistusta, laita äänet pienemmälle ja rauhoita illat ylipäätään. Ainakin elän siinä uskossa, että vauvat oppii tajuamaan tästä että nyt on aika mennä nukkumaan.

◦ Tarkkaile niitä päiviä kun päiväohjelma on poikkeava, vaikuttaako ylimääräiset menemiset ja vierailut uniin? Lilja rakastaa kun meillä on vieraita / käydään jossakin, mutta ei sit oikein malttaisi nukkua tai on liian ylikierroksilla ettei saa unenpäästä kiinni. Tai sitten rakas lapseni on tullut äitiinsä, ja on semi-introvertti niin kuin minäkin. :D Olen sosiaalinen ja viihdyn ihmisten seurassa, mutta se uuvuttaa ja tarvitsen omaa aikaa "ladatakseni akut." Ehkä vauvoillakin on jo näitä temperamenttipiirteitä havaittavissa? Joka tapauksessa, yritän sopia kyläilyt niin, että ei olisi liikaa ohjelmaa tungettuna joka väliin.

◦ Vaikka vauva huutaisi kuin palosireeni, koita olla hermostumatta. Se tarttuu vauvaankin eikä ainakaan rauhoita tilannetta.

◦ Mitä paremmin ja säännöllisemmin vauva nukkuu päivällä, sitä paremmin vauva nukkuu myös yöllä.

◦ Älä sytytä valoa tai juttele vauvalle yösyötöillä. Meillä Lilja on ainakin aivan unenpöpperössä kun hän herää öisin syömään, ja muutamassa minuutissa tyyppi on taas tyytyväisenä tuhisemassa omassa sängyssään ja pääsen itsekin jatkamaan unia.

◦ Ainakin alkuun; nuku kun vauva nukkuu. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta päiväunet ovat elinehto etenkin hulinavaiheiden aikaan! 

◦ Jos vauva ei suostu nukahtamaan yksin, niin ainakin meillä auttoi se, kun laittoi mobilen soimaan ja odotti hetken ennen kuin käy nostamassa syliin. Useimmiten Lilja nukahti ihan itsekseen, joskus ei auttanut mobiletkaan. Nyt vähän vanhempana tuntuu että selän silittely (L nukkuu nykyään yleensä kyljellään) rauhoittaa kaikista parhaiten.

◦ Joskus nukahtaminen käy helpommin jos isä nukuttaa vauvan. En tiedä mikä logiikka tässä on, onko se se että äiti tuoksuu maidolle ja vauva hermostuu siitä vai mikä, mutta jotain taikaa tässä on. Kiva huomata, että oot ties kuinka pitkään nukuttanut vauvaa eikä tule mitään, ja sit mies ottaa ohjat käsiin ja menee minuutti niin vauva on untenmailla. Jes, voittajafiilis!

Kaikilla on tietysti omat rutiinit, tavat ja tottumukset, vauvat ja perheet ovat erilaisia - mikä toimii meillä ei välttämättä toimi muilla. Tärkeintä on että tekee miten parhaaksi näkee ja että kaikki saavat nukuttua (edes johonkin aikaan päivästä.) Kirjasin omat vinkit kuitenkin ylös, jos näistä vaikka olisi jollekin apua.

Muut äidit huom! Saa jakaa myös omia vinkkejä, olisin erittäin mielissäni jos jotenkin taikaiskusta meillä alettaisi nyt nukkua niitä kuuluisia kokonaisia öitä. :D 

Miten teillä nukutaan?

Ei kommentteja