Mitä vauva tarvitsee

*Postaus sisältää kaupallisia linkkejä.


Kun tulin raskaaksi, olin aivan hukassa! Mitä vauva oikeasti tarvitsee? Mitä meidän nyt pitää ostaa? Mistä me kaikki ostetaan? Mihin kannattaa panostaa, missä voi pihistää? Minkä kokoisia vaatteita ja mitä vaatteita vauvalle pitää ostaa? Apua!

Kuulostaako tutulta? Olisin itse kaivannut jotain selkeää listaa siitä, mitä tarvitsee oikeasti ostaa ennen kuin vauva syntyy, mitä kannattaa ostaa tarvittaessa vauvan syntymän jälkeen ja mitä sairaalakassiin pakataan (tulossa postausta myöhemmin.) Ajattelin koota nyt mahdollisimman kattavan ostoslistan tulevia vanhempia ajatellen, ja miksei itsellenikin, jos meille vielä joskus toinen lapsi suodaan ja on päässyt unohtumaan, että mitäs sille vastasyntyneelle nyt pitikään olla varattuna. Huomasin myös, että raskaana sitä ei vaan jaksanut lähteä kiertämään kauppoja läpi, etenkään loppuraskaudesta kun maha alkoi jo painaa. Oli paljon helpompaa tilata verkkokaupasta suoraan kotiin, ja esimerkiksi lastenvaunut me tilattiin Lekmeriltä lähipostiin. Myös mm. imetysliivit ja suurimman osan vauvanvaatteista ja tarvikkeista tilasin netistä. Yritin löytää kollaaseihin mahdollisimman paljon sellaisia tuotteita/merkkejä, joita löytyy meiltäkin ja jotka ollaan havaittu hyviksi. :)


Ennen kuin vauva syntyy:

- lastenvaunut
- turvakaukalo
- turvakaukalon telakka
- lämpöpussi vaunuihin (talvivauva)

On helpointa ostaa koko paketti kerralla; runko, vaunukoppa ja rattaat. Meillä vaihdettiin rattaisiin puolen vuoden iässä kun Liljan pää alkoi kolista vaunukopan reunoihin, ja noihin aikoihin Lilja myös oppi istumaan kevyesti tuettuna.

Vaunuja valitessa kannattaa ottaa huomioon, missä olosuhteissa vaunuja tarvitaan. Siis aiotko lenkkeillä paljon, minkälaisessa maastossa jne. Minkälaiset pyörät vaunuissa on, onko ne isot/pienet, onko niissä kääntyvät pyörät? Kääntyvät pyörät helpottaa kulkemista. Kannattaa myös miettiä missä vaunuja säilyttää, sillä vaunut ja niiden osat vievät paljon tilaa. Jos aiot ostaa vaunut käytettynä, kysy missä niitä on säilytetty. Jos vaunuja säilyttää varastossa tai ulkotiloissa, niihin on saattanut tulla hometta. Turvakaukalo kannattaa aina ostaa uutena.

Meillä oli Graco Evo -yhdistelmävaunut, jotka olivat n. 650 € arvoiset, mutta tilattiin ne kesäalesta ja saatiin puolet halvemmalla. Ollaan tykätty vaunuista, ainoa miinus on vain liian pienet pyörät. Muuten ne sopii meidän käyttötarkoituksiin, mutta tänne Anttolaan kun muutettiin olikin lunta ykskaks puolet enemmän kuin pääkaupunkiseudulla, ja vaunujen kanssa kulkeminen oli välillä aikamoista taiteilua! Olisi siis saanut olla isommat ja jykevämmät pyörät.

- pinnasänky / kehto / unipesä
- patja, patjansuojus ja reunasuojus
- aluslakanoita, pussilakanoita

- vauvan oma viltti
- vuodekatos
- mobile 

Meillä oli pinnasänky valmiina jo ennen vauvan syntymää, mutta niin kuin täällä kirjoitinkin vauvan nukkumisjärjestelyistä, meillä nukuttiin ensimmäiset kuukaudet perhepedissä, eikä pinnasänkyä tarvittu. 

Unipesä sen sijaan oli kätevä, jos halusi nukuttaa vauvan vaikka sohvalle, eikä tarvinnut pelätä että vauva jotenkin kierähtää lattialle (vastasyntyneet eivät kyllä kieri sen kummemmin.) Lisäksi unipesä on siitä hyvä, että vastasyntyneet tuntevat siinä olonsa turvallisemmaksi kuin isossa pinnasängyssä. 

Pinnasänkyä varten hankittiin myös patja, patjansuojus ja reunasuojus. Peittoa ei tarvinnut ostaa, kun se tuli äitiyspakkauksen mukana, ja tyynyä vauvat eivät tarvitse. Äitiyspakkauksessa tuli mukana myös lakana ja pussilakana, mutta ei varmaan tule yllätyksenä, että Finlaysonin työntekijänä ei voi välttyä ostamasta tulevalle vauvalle söpöjä pussilakanoita. Ja onhan niitä toisaalta hyväkin olla useampi setti. Kollaasissakin näkyvä harmaa Finlaysonin elefantti-pussilakana meiltä löytyykin, ja se on juuri oikean kokoinen Familonin peittoon, mikä mm. tulee äitiyspakkauksen mukana. Esimerkiksi Ikean pussilakanat ei istu tuohon Familonin vauvanpeittoon.

Vuodekatos ja mobile ei ole millään tavalla pakollisia hankintoja, mutta vuodekatoksella sai pinnasängystä vähän suojaisamman paikan vauvalle. Mobilen rauhoittava musiikki taas on tullut tutuksi vauvalle nukkumaan mentäessä.

- hoitoalusta / hoitopöytä
- hoitoalustan suoja
- kylpyamme
-pehmeitä pyyhkeitä
-huppupyyhe
- hellävarainen pesuaine
- vauvaöljy
- talkki
- sinkkivoide

- pyöreäkärkiset kynsisakset
- pehmeä hiusharja
- vesilämpömittari
- kuumemittari


- harsoliinoja

- vaippoja

- vanulappuja ja -puikkoja

- puhdistusliinoja
- tuttipulloja
- vauvan särkylääke

- vaipparoskis
- hajustamaton pyykinpesuaine
- sappisaippua

Kannattaa miettiä etukäteen missä aiot vaipanvaihdot, pukemiset yms. hoitaa. Hoitoalustan on hyvä sijaita lähellä vesihanaa, meillä oli kylpyhuoneen vieressä "kodinhoitohuoneessa" pyykinpesukoneen päällä. Meillä oli sen verran pieni kylpyhuone, että oli pakko vähän soveltaa, mutta hyvin pärjättiin näinkin. Hoitopöytä olisi ihanteellisin vaihtoehto, kun olisi aina samassa paikassa kaikki tarvittava, eikä tarvitsisi venkslata hoitoalustaa pyykinpesun tieltä. Hoitoalustan viereen laitoin muutaman korin, jonne sai kätevästi vaipat ja muut hoitotarvikkeet käden ulottuville.

Me tehtiin niin, että heitettiin hoitoalustan päälle vähän isompi pyyhe (50 x 70) ja peppupyyhkeinä käytettiin kasvopyyhekokoa (30 x 50). Pyyhkeiden materiaalin kannattaa olla mahdollisimman pehmeää.

Kylpyhetkiin ja muuhun ihonhoitoon meillä oli Sophie la Girafen ihonhoitosetti. Tuotteet sopivat vauvan iholle, eivät kirvele eivätkä sisällä mitään ylimääräistä. Jos jostakin olen neuroottinen niin siitä, etten laita vauvan iholle mitään "myrkyllistä"!

Vauvan iho on herkkä, ja pyykit kannattaa pestä hajustamattomalla, herkälle iholle tarkoitetulla pyykinpesuaineella. Tahranpoistoon meillä oli käytössä sappisaippuapala, joka on ekologinen, riittoisa eikä haalista värejä – ihan ykkönen!- vaatteita koossa 50-62:
- pitkähihaisia bodeja
- potkuhousuja
- pyjama
- sukkia
- neuletakki / huppari
- ohut puuvillamyssy sisätiloihin
- (korvat peittävä villamyssy ulos
- toppahaalari
- rukkaset ja töppöset)

Meillä koon 50 vaatteetkin oli liian suuria alkuun. Äkkiähän vauvat kasvaa, mutta olisi kiva jos olisi ollut edes yksi koon 44 vaatekerta kotiutumista varten. Ainakin Lindex ja Kappahl myy myös koon 44 vaatteita. Äitiyspakkauksessa tulee kyllä pieniäkin vaatteita, mutta niiden mitoitus oli mielestäni suurehko, eikä koko 50 kyllä ollut lähimaillakaan sopiva meidän bebelle.

Ja ainiin, osta kietaisubodyja, ne on helpompi pukea ja riisua. Meillä oli kotiutumista varten body, housut, sukat, myssy, käsineet ja haalari. Pue vauvalle aina yksi vaatekerros enemmän mitä itselle pukisit.  Vauvan syntymän jälkeen:


  D-vitamiinitipat 
  tutteja
  rintapumppu
  sitteri
  leikkimatto
  kantoreppu / kantoliina

  D-vitamiinitipat voit ostaa aiemminkin, mutta ei haittaa jos hankit nämä vasta synnytyksen jälkeen, sillä tippoja annetaan vasta kahdesta viikosta eteenpäin.

  Rintapumpun tarve kannattaa katsoa vasta synnytyksen jälkeen, kun tietää miten imetys lähtee sujumaan. Vielä sairaalassa ajattelin, että onneksi ei hankittu mitään pumppuja, mutta kotiutuessa maidontuotanto oli sitä luokkaa, ettei kaalinlehdet tai mitkään kepulikonstit enää auttaneet. Oli kätevää, kun maitoa pystyi pumppaamaan etukäteen tuttipulloon ja varastoon, näin isäkin pystyi osallistumaan syöttämiseen. Ensimmäinen kauppa jossa käytiin synnytyksen jälkeen ei ollut siis ruokakauppa, vaan verkkokauppa.com, josta lähti mukaan samantien Philips Aventin sähkökäyttöinen rintapumppu. Ah mikä taivaanlahja! Samalla ostettiin muutama Aventin tuttipullo. Ainoa miinus tuossa Philipsin rintapumpussa on hinta. Huomasin että nyt esim. Lekmerillä on alennuksessa Carenan sähkökäyttöinen rintapumppu 50 eurolla. Suosittelen erittäin lämpimästi sähkökäyttöistä pumppua, sillä kannattaa ottaa ilo irti kaikesta mikä säästää aikaa ja helpottaa vauva-arkea! Tuttipullon ja tuttien käyttö ei häirinnyt meillä imetystä ollenkaan, vauva ei ollut turhan kranttu siitä mitä suuhunsa sai. Tutit otettiin käyttöön vasta joskus 3-4 viikon iässä muistaakseni.

  Sitteri me ostettiin käytettynä, koska ei tiedetty tykkääkö vauva siitä ja kuinka kauan loppujen lopuksi sitä edes käytetään. Sitteri osoittautui hyväksi hankinnaksi, kun sai välillä kädet vapaaksi ja vauva sai oleskella hieman pystymmässä asennossa. Lilja aika usein myös nukahti sitteriin. Vielä viime viikoille asti sitteri on ollut kovassa käytössä, mutta sen jälkeen kun Lilja oppi liikkumaan enemmän, on sitteri toiminut lähinnä paikkana, johon olen laskenut puhtaat viikatut pyykit.

  Leikkimaton Lilja sai lahjaksi mun veljeltä, ja tämä oli kans ihan huippu! Leikkimaton lelukaaressa roikkui mm. peili, josta Lilja tuijotti ihmeissään omaa kuvajaistaan ja jutteli tälle kovasti. Luuli vissiin, että hänelle juttelee siellä toinen vauva. Leikkimatto jäi sitterin kanssa samoihin aikoihin pois käytöstä. Jos Liljan laskee leikkimatolle, ei mene kuin nanosekunti ja vauva on hävinnyt näköpiiristä kuin tuhka tuuleen (= peruuttanut kaapin alle tms.)

  Saatiin kantoliina lainaan mun yhdeltä kaverilta, mutta se ei ollut meidän juttu. Hankittiin meille Baby Björnin kantoreppu, jossa vauvan saa vain etupuolelle, joko vauvan nenä rintaan tai menosuuntaan päin. Tämä oli kanssa jossain kohtaa ihan tarpeellinen, mutta loppujen lopuksi tän käyttöaika oli aika lyhyt. Nyt en voisi kuvitellakaan, että Lilja viihtyisi hetkeäkään kantorepussa!

  Mikä koettiin turhaksi


  Pinnasänky oli alkuun turha, kun nukuttiin perhepedissä. Tätä tarvittiin meillä vasta kun Lilja oli 2,5 kk. Jos et ole hankkinut vielä pinnasänkyä, ei hätää, sen ehtii myöhemminkin. 

  En ole oppinut käyttämään kosteuspyyhkeitä. Jos lähdetään jonnekin, otetaan aina mukaan omat pikkupyyhkeet ja käytetään niitä. Ehkä kosteuspyyhkeet tulevat tarpeeseen myöhemmin, kun Lilja sotkee naamansa ja mun paidan ja kaiken mahdollisen mm. luumusoseella..?

  Kantoreppu oli meillä myös vähän turha. Oli ihan kätevää kun sai kädet vapaaksi kotona, mutta Lilja toisaalta nukkui niin paljon, että päiväunienkin aikana sai jo ihan tarpeeksi aikaa tehdä asioita. Lisäksi ulkona oli kovat pakkaset, ja toppavauvan änkeminen kantoreppuun oli välillä aika työlästä. Ehkä kantoreppu toimisi kesävauvan kanssa paremmin?

  Itkuhälytintä ei olla edes ostettu, koska asutaan yhdessä kerroksessa, ja jos olen takapihalla kun Lilja nukkuu päikkäreitä, kuulen itkun ikkunasta takapihalle.

  ***

  Huhheijaa! Kylläpä siinä olikin pitkä lista, kiitos jos jaksoit lukea tänne asti. Pahoittelut muuten jos tuli hieman vaaleanpunasävyinen postaus, ihan ajatuksissani valitsin aika tyttömäisiä värejä kollaaseihin. En ole normaalisti mikään vaaleanpunaisen suurkuluttaja, enkä ole vieläkään, mutta myönnän että olen kyllä lämmennyt kaikelle hempeälle äitiyden myötä :D 

  Postausta tehdessä tuli itselle jopa vähän haikea mieli kun muistelin niitä hetkiä kun hankittiin yhdessä tulevalle pienokaiselle kaikkea, mietittiin sängyn ja hoitoalustan paikkaa, minne pienet vauvanvaatteet viikataan ja ihan vain sitä, että milloin se meidän vauva syntyy ja mitenköhän kaikki tulee menemään. Sanon vain sen, että vauvan hyvinvointi ei ole kiinni siitä, miten paljon / hienoja vaatteita tai tarvikkeita hänellä on. Vauva on tyytyväinen kun hänellä on puhtaat vaipat ja vaatteet, kun hänen itkuun vastataan ja hänestä huolehditaan, ja kun hän saa olla vanhempiensa lähellä. 

  Onko siellä odottavia äitejä ja tulevia vanhempia? :) Entä muut äidit ja isät, oliko teillä joku vauvantarvike ihan ykkönen? Entä mikä jäi täysin käyttämättä? Saa myös jakaa tunnelmia vauvan odotuksesta, mitä ajatuksia teillä silloin pyöri päässä?

  Ps. Suosittelen muuten ottamaan äitiyspakkauksen rahan sijaan, äitiyspakkauksesta saa vaikka mitä! Uusimman äitiyspakkauksen sisällön näet täältä.

  4 kommenttia

  1. Hyvä listaus. Kiva lukea ja saada näkökulmaa siitä, mitä oikeasti vauvan kanssa voisi tarvita. Täällä on varusteita ostettu ja kaikki suurinpiirtein valmista. Tarvike-excel on ollut kovassa käytössä ja ehkä auttanut jäsentämään mitä kaikkea meillä jo on.

   VastaaPoista
  2. Kiitos kaiken kattavasta postauksesta! :) On aina kovin yksilöllistä mitä kukakin kokee hyödylliseksi ja mitä ei.

   VastaaPoista
  3. Hei, eksyin lukemaan postauksiasi Googleteltuani vaunulelu -ohjeita. Esikoinen tulossa syksyllä, olipa ihanaa lukea tämä postaus vauvalle hankittavista tavaroista, tuli erittäin tarpeeseen ja hyviä vinkkejä myös noista merkeistä ja nettisivuista, kiitos! Hyvää kesää! :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Voi kiitos, ihana kuulla että postauksesta oli hyötyä <3

    Essi

    Poista