Vauvavuoden aakkoset

Meidän ensimmäinen vauvavuosi on takana päin, ja sen kunniaksi ajattelin koota vauvavuoden tärkeimpiä kohokohtia, ajatuksia ja mieleenpainuvimpia hetkiä näin leikkimielisesti aakkosten muotoon! Musta on aina hauskaa lukea mitkä asiat muut samassa tilanteessa olleet ovat kokeneet tärkeäksi. 


A - AIKA. Aika on saanut vauvavuoden myötä aivan uuden merkityksen. Aika on kulunut hirveän nopeasti, mutta toisaalta muistan ne vaikeimmat hetket kun olin tosi väsynyt, ja tuntui ettei aika kulunut ollenkaan kun odotti miestä kotiin että pääsisi itse hetkeksi lepäämään. Myös oman ajan merkitys on korostunut äitiyden myötä, sen puutteen nimittäin huomaa. Joidenkin mielestä voi olla itsekästä, mutta kyllä äidin hyvinvointi on myös tärkeää ihan koko perheen parasta ajatellen.

B = BLOGI. Blogin kirjoittamiseen löytyi ihan uusi inspiraatio äitiyslomalla! Aloin päivittää blogia paljon aktiivisemmin ja panostin visuaaliseen puoleen paljon. Blogini siirtyi osaksi Perhekupla-blogiportaalia ja sain useita yhteistöitä vuoden aikana, joita teinkin hyvällä mielellä. Blogi on ollut se "oma juttu", paikka jonne voin tulla avautumaan tai unelmoimaan, ihan fiiliksestä riippuen.

C = COFFEE. Voi luoja minkälaisen kahviaddiktion kehitinkään äitiyslomalla, eikä loppua näy. Voin juoda iltakymmeneltä kahvia eikä tunnu missään. Parasta on Arvid Nordqvistin tai Löfbergin tummapaahtoiset kahvit maitovaahdolla, mmm.

D = D-VITAMIINI. Tärkeää täällä päin maailmaa asuville.

E = ERKAUMA. Erkauma on ihan todellinen ongelma synnyttäneille, ja sain pienen kohtauksen kun hyvä ystäväni kertoi ettei hänen neuvolassa edes puhuta koko asiasta koska siihen ei ole koulutusta. What! Kyllähän sen nyt maalaisjärkikin sanoo että kun sellainen pötsi keikkuu tossa yhdeksän kuukautta vaikuttaa se johonkin. Puhuin Anttolan neuvolassa selkäkivuista, ja sain ajan äitiysfysioterapiaan. Siellä katsottiin ultraäänellä mikä tilanne vatsalihasten suhteen on, ja paljastuikin että ainakin 4-5 cm oli rakoa navan kohdalta. Ei ihme että selkä oli kipeä. Jos yhtään epäilyttää, kannattaa varata aika äitiysfyssarille. 

F = FITNESS. From fitness to fatness, sitä raskaus ja äitiys on teettänyt, heh. Joskus aikoinaan kävin paljonkin salilla, mutta en muista, koska siitä on niin pitkä aika. Kotitreenit ei oikein koskaan ole ollut mun juttu, eikä nyt pysty tosta noin vain lähteä salille, vaan se vaatii ylimääräistä järjestämistä. Kynnys salille lähtemiseen nousee, ja voitte vaan arvata kuinka usein olen esim. tämän syksyn aikana käynyt salilla = 0 kertaa. Ei mun painoa tarvitsisi pudottaa, mutta ikävöin sitä freshiä oloa mikä treenistä tuli ja tottakai ne lihaksetkin olis ihan kiva.

G = GAEL. En nyt todellakaan tiedä, mistä mä tän kekkasin, mutta gaelin kielestä tuli mieleen Outlander-sarja, jota katsoin äitiyslomalla. Ihan super, suosittelen! Historia kiinnostaa, mutta ehkä myös Jamie kekkaloimassa ilman paitaa oli yksi syy miksi sarja oli niin hyvä..

H = HUUMORI. Mulla ja miehellä on ihan yhtä huono huumorintaju, eli siis meillä on omasta mielestämme parhaat jutut ikinä! Mutta tärkeintähän on että meitä naurattaa. Huumorilla ollaan selvitty monesta kiperästä tilanteesta ja jaksettu eteenpäin.


I = IMETYS. Asia joka mietitytti kovasti etukäteen. Pelkäsin ettei imetys onnistu jostain syystä, mutta pelko osoittautui turhaksi. Edelleen imetän meidän 1v 2kk tissimonsteria! Olen ylpeä itsestäni että imetys onnistui niin hienosti, ja jään varmasti kaipaamaan niitä yhteisiä läheisiä hetkiä vauvan kanssa.

J = JAKSAMINEN. Jaksaminen voi vauvavuonna olla kortilla. Koko ajan joku tarvitsee sinua, ja välillä tuntuu että joka suunnasta tulee vaatimuksia joihin et voi vastata. Joinain päivinä tuntuu että et enää jaksa ja seinät kaatuu päälle. Silloin kannattaa puhua asiasta, soittaa parhaalle ystävälle tai jutella miehen kanssa. Kyllä se siitä<3

K = KEHITYS. On ollut ilo seurata tyttäremme kehitystä vuoden ajan. Se on aivan älytöntä mitä vauhtia sellainen pieni nyytti muuttuu ympäriinsä kipittäväksi taaperoksi. 

L = LILJA. Lilja on maailmani keskipiste, olemassaoloni tarkoitus ja mitäs muuta proosallisen mahtipontista tähän keksisin. Ihana, hauska, fiksu, rakastava, valloittava ja kaikin puolin paras tyyppi, äidin rakas.

M = MUSKARI. Anttolassa asuessamme osallistuttiin seurakunnan muskariin, ja voi että vieläkin välillä muistelen kun perjantaiaamuisin käytiin Liljan kanssa ihmettelemässä soittimia. Lilja osasi vain maata mahallaan, ja lähinnä vain tarkkaili kiinnostuneena mitä muut lapset tekivät. Nyt jos Lilja saisi käsiinsä marakassin tai muun kilkuttimen, ei olisi riemulla rajaa (eikä desibeleillä)!


N = NEWBIE. Kappahlin Newbie-mallisto iski muhun kovaa! Pahin vaaleanpunavaihe alkaa jo olla ohi, mutta edelleen Newbien kukka- ja eläinkuosit ihastuttaa. #newbiehulluus

O = ONNI. Vauvavuosi on aikamoinen matka, mutta vaikeistakin hetkistä huolimatta kaikkea värittää ääretön onni ja kiitollisuus. En voisi olla onnellisempi siitä mitä mulla on.

P = PARISUHDE. Jännitti kovasti miten meidän parisuhteen käy vauvan syntymän myötä. Kaikki meni onneksi paremmin kuin osattiin toivoa, ja vanhemmuus on vain vahvistanut meitä. Tottakai mukaan mahtuu myös ärsytyksen hetkiä, mutta niin varmasti ilman vauvaakin. 

Q = QUESTIONS. Tähän en nyt muuta sanaa keksinyt, mutta toisaalta ihan kuvaava, sillä googlettelu ja loputtomat kysymykset olivat ihan jokapäiväistä touhua. Onko normaalia että vauva nukkuu kuusi tuntia putkeen? Onko normaalia että vauva herää tunnin välein? Raskaana ollessani googlasin aina "alkuruoaksi" mitä saa syödä ja mitä ei.

R = RASKAUS. Raskaus oli yhtä tunteiden vuoristorataa, yhtenä päivänä tuntuu että olet varmaan ikuisesti raskaana, seuraavana taas lähestyvä synnytys pelottaa kun se on niin lähellä. Minusta raskausaika oli ihanaa aikaa, mutta tiedän ettei se kaikille sitä ole. Sain minäkin osuuteni pahoinvoinnista, mutta säästyin suuremmilta kolotuksilta ja vastoinkäymisiltä. Siitä olen kiitollinen!

Kuva: Iina A.

S = SAUNA. Saunahetket on olleet meidän rentoutumiskeino. Vauvan nukkuessa ollaan napsautettu sauna päälle, otettu saunajuomat mukaan ja istuttu löylyissä jutellen kaikesta maan ja taivaan väliltä.

T = TUKIVERKOSTO. Ihan hirveän tärkeä olla olemassa, sitähän sanotaan että lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä. Onneksi muutoista ja kaikesta huolimatta meillä on aina ollut joku auttamassa, ei ehkä joka viikko, mutta hoitoapua ollaan aina saatu kun ollaan tarvittu.

U = UNI. Uni – tai sen puute, puhuttaa pitkin vauvavuotta. Meillä unen suhteen vauvavuosi meni niin, että ensimmäiset neljä kuukautta saatiin nukkua ylelliset 10-12 tuntia yössä, sillä tyttö tuhisi hyvin säännöllisesti pitkät yöunet yhdellä herätyksellä. Neljän kuukauden hulinat pisti pakan ihan sekaisin, ja välissä oli kausia kun herättiin tunnin välein joka yö. Ai kamala, en tiedä miten selvisin! Nykyään tyttö taas nukkuu sikeästi läpi yön, mutta kipeänä ollessaan saattaa heräillä. 

V = VAUNULENKIT. Vaunulenkit olivat parasta! Kuuntelin yleensä äänikirjaa tai podcasteja tai puhuin puhelimessa tunnin (tai pari), samalla kahvia matkamukista hörppien.

W = WELLNESS. Hyvinvointi olisi tärkeää muistaa myös vauva-arjen keskellä. Joskus se vain unohtui, ja silloin oli onni että mies patisti mut yksinään lenkille/balettitunnille/valokuvaamaan tms. En vain itse aina tajunnut että olin tauon tarpeessa, ja silloin oli hyvä että joku muu vähän herätteli että hei, älä unohda itseäsi.

X = XYLITOLI. Vauvan hampaista pitää muistaa pitää huolta! Meillä harjaillaan tytön kahta minihammasta, mutta luulenpa että ensi viikolla viimeistään on ylhäällekin viiiihdoin ja viimein ilmestynyt kaksi uutta pikkuhammasta. Johan niitä onkin tehty kuukausia! 

Y = YSTÄVÄT. Ilman ystäviä en olisi tässä! He järjestivät minulle aivan ihanat babyshowerit, auttoivat kun sitä tarvitsimme ja ymmärsivät jos meistä ei aina kuulunut.

Z = ZOMBIE. On täällä kotona laahustanut välillä kyllä aikamoinen äiti-zombie! Paita maidossa, sohva ja vauva ja muutkin vaatteet maidossa, tukka takussa, suihkusta ei tietoakaan, kylmää kahvia kupissa, katkonaiset yöunet...


Å = ÅBO. Turku, tuomiokirkko, kesäkuu, Ruissalo, kirkonkellot – can't wait! Vauvavuoden takia siirrettiin häitä vuodella, mutta oikein hyvä ratkaisu oli mielestäni. Lilja olisi ollut kovin pieni vielä viime kesänä, enkä tiedä olisinko uskaltanut/halunnut/pystynyt olla Liljasta kokonaista (hää)yötä erossa. Ensi kesänä tilanne on ihan eri!

Ä = ÄITIYS. Äitiys on ollut ihmeellistä. Äitiyden myötä olen muuttunut, tottakai, mutta on se sama minä edelleen mukana. Tuntuu ehkä hieman typerältä sanoa näin, mutta ihan totta en muista mitä virkaa mun päivissä ennen oli. Mitä ihmettä mä tein kaiken sen ajan kun meillä ei vielä ollut Liljaa? Äitiys on maailman hienoin asia.

Ö = ÖLJY. En tähän keksinyt kuin vauvaöljy, jota on ainakin nyt talvella läästitty joka välissä, kun tytön iho kuivuu pakkasen ja kuivan ilman takia. Sama juttu äidillä muuten.

Mitkä on sun vauvavuoden aakkoset? Haastan tähän kirjoitusurakkaan Koivun oksaan korkealle & Perhekuplan uuden bloggaajan Onnellinen pieni elämä!

Ps. Blogi sai uuden vuoden kunniaksi päivitetyn raikkaamman ulkoasun! Mitä pidätte? :)

Ei kommentteja