Söpöt mokkapaladonitsit

Nyt on takana niin ruokapainoitteinen viikonloppu, että koko ensi viikon saa syödä kevyemmin (ja terveellisemmin) näiden herkkujen jäljiltä! Herkuttelu on ihanaa, mutta vielä ihanampaa on tasapaino. Kyllä ne arkiruoatkin taas maistuu kun on pistetty muutamana päivänä pöytä koreaksi.

Perjantai alkoi vapaapäivällä, ja oli niin mukavaa olla taas tytön kanssa kahdestaan kotona. Enimmäkseen päivä meni tytön kanssa leikkiessä, nukkuessa päiväunia ja ulkoillessa. Lilja on oppinut ihan hirveästi uusia sanoja, ja oppii joka päivä vähintään yhden uuden sanan. Siis on aivan uskomatonta seurata miten nopeaan tahtiin tuollainen pieni vaahtosammuttimen kokoinen ihmisvauvani kehittyy. Sanavaraston karttuessa myös kommunikoinnista on tullut ilmanmuuta vuorovaikutteisempaa kuin ennen, vaikka aina Lilja on toki hyvin ymmärtänyt puhetta. On vaan niin erilaista kun saa jonkun suht selkokielisen vastauksen takaisin! Tai selkokielisen ja selkokielisen, meillä on vähän sellainen oma kieli, kun osasta sanoja puuttuu ensimmäinen tavu, joissain sanoissa konsonantit on vähän sinne päin ja niin edelleen, mutta asia tulee kuitenkin ymmärretyksi. Eilisen uusi sana oli omena, joka tosin aluksi oli amema. Mietin hetken että mitäs tuo tyttö nyt toistelee, kunnes huomasin että hän osoitti kirjasta omenan kuvaa. Aa, omena! Sitten hän sanoikin jo omena. Ihan huippua. 

Loppupäivän siivoilin vähän, virkkasin vähän ja iltapäivästä leivoin aivan superhyviä mokkapaladonitseja. Reseptin sain ystävältäni, joka oli bongannut ohjeen jostakin lehdestä (Kodin kuvalehti?). Joka tapauksessa, koska olin kuolannut näitä jo pienen tovin nähtyäni kuvan näistä ystäväni Instagramissa, oli pakko päästä itsekin kokeilemaan! Ja hyvä ohje muuten olikin, nimittäin pari viime kertaa kun olen tehnyt mokkapaloja, olen onnistunut jotenkin sössimään niiden kanssa. En ymmärrä miten se on mahdollista, kun olen leiponut mokkapaloja äitini kanssa niin kauan kuin muistan. Nyt viime kerroilla olen vain napannut googlehaun avulla ohjeen jostakin, ja on kyllä mennyt metsään ja pahasti. Pohja on ollut liian ohut tai kuorrute ollut liian juoksevaa. 

Tällä ohjeella pohjasta tuli sopivan jämäkkä ja kuohkea,  ja kuorrute oli juuri oikean makuista ja oikealla tavalla tahmaista!



Mokkapaladonitsit 16 kappaletta


Taikina

75 g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 dl kevytkermaa

Kuorrute

100 g voita
6 dl tomusokeria
3/4 dl kahvia
1/2 dl kaakaojauhetta
strösseliä, nonparelleja tai muita koristeita


1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita munat joukkoon yksitellen. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan vuorotellen jauhoseosta ja kermaa.

2. Laita taikina kertakäyttöiseen pursotuspussiin. Voitele donitsipellin kolot ja pursota taikinasta rinkulat koloihin.

3. Paista donitseja 200 asteessa noin vartti. Poista donitsit vuoasta ja paista loput taikinasta samaan tapaan. Voitele vuoka paistokertojen välissä. Anna jäähtyä.

4. Mittaa kuorruteainekset kattilaan ja kuumenna sekoitellen, kunnes seos on tasaista. Älä anna voin kiehahtaa, sillä se vaikeuttaa kuorrutteen jähmettymistä. Jäähdytä kuorrutetta kylmässä vesihauteessa välillä sekoitellen, kunnes se paksuuntuu.

5. Rakenne on sopiva, kun kuorrute valuu "vaivalloisen hitaasti" donitsin päältä. Lusikoi kuorrutetta runsaasti donitsien päälle ja anna sen valua itsestään reunoille. 

6. Kuorruta pari donitsia kerrallaan ja ripottele sitten heti pinnalle strösseliä, nonparelleja tai molempia.

Käytin kuohukermaa ja ihan tavallista pursotuspussia. Ei kaikelle kertakäyttöiselle! Mulla tällä ohjeella tuli 12 donitsia, en tiedä sitten teinkö vähän pulskemman puoleisia rinkuloita vai miksi tuli vähemmän. Joka tapauksessa, nam!


Tänään palmusunnuntaina ollaan käyty äänestämässä, nautittu kauniista aurinkoisesta säästä, käyty virpomassa ja oltu vain. Vaikka ollaan tehty se linjaus, ettei kasvokuvia laiteta enää Liljasta someen, niin nyt on vain pakko tehdä poikkeus! Tälläinen ihana pikku trulli kävi virpomassa alakerran naapureilla<3

Ei kommentteja