Hankintalista vauvaa varten

*Kaupallinen yhteistyö / Lola&Lykke
_____________________Sain toiveen kirjoittaa postauksen siitä, mitkä jutut olen oikeasti kokenut tarpeelliseksi vauva-arjessa, mitä ilman en pärjäisi ja mikä on turhaa. Nyt kahden lapsen äitinä on jo jonkin verran kokemusta siitä, mihin kannattaa satsata ja mihin välttämättä ei, vaikka tietysti jokaisessa perheessä on ne omat juttunsa jotka kokee tärkeäksi. 

Ajattelin toista lasta odottaessa, että hei, meillähän on jo kaikki, ei me tarvita enää juuri mitään uutta. Mutta kuinkas sitten kävikään! Kyllä sitä sit kuitenkin löytyi muutama sellainen juttu, joka hankittiin vauva-arkea helpottamaan ja jotka olen kokenut tosi tarpeelliseksi. Olen tehnyt aiemminkin tällaisen listauksen esikoisen syntymän aikoihin, mutta jotain muutoksia on tosiaan tullut. Tässä siis mun lista ja suositukset: mitä vauvalle kannattaa hankkia.


Vaatteet:


Kannattaa hamstrata vauvan vaatteita hyvissä ajoin ainakin parin koon verran valmiiksi, koska alkuun vauva-arjen myllerryksessä ei välttämättä oikein jaksaisi lähteä minnekään kaupoille täydentämään puuttuvaa vaatevarastoa. Musta tuntuu että ensimmäisellä kerralla olin paremmin varautunut kuin nyt toisen lapsen kanssa, koska jotenkin muistin että meillä on tuolla säästössä esikoisen vauva-ajoilta lähes kaikki. No olikin, mutta ilmeisesti olin heittänyt osan koon 56-62 vaatteista pois – muistaakseni siksi että niissä oli sellaiset kakkatahrat jotka ei millään sappisaippuallakaan lähtenyt pois. Olen Liljan kasvaessa varastoinut vaatteet koon mukaan, ja käytännössä vain tyhjensin pienimmät koot pesukoneeseen ja siitä viikkasin sen enempää miettimättä vauvan lipastoon. Jotenkin kummasti tässä taaperoarjen tiimellyksessä en ollenkaan rekisteröinyt, että tilanne on näin huono. Siispä todettiin melkein heti uuden tulokkaan kotiuduttua että joo, mars lähimpään lastenvaatekauppaan hakemaan pieniä bodyja!

Mitä vaatteita sitten kannattaa olla ja kuinka paljon?

- bodyja
- housuja/leggingsejä
- sukkia
- muutama huppari/neuletakki
- sisähaalari (tosi kätevä jos kotona on viileää)
- puuvillapipoja 
- ulkoilua varten haalari, riippuen mihin vuodenaikaan vauva syntyy
- tumput, villasukat, villapipo
- lämpöpussi

Ihan vastasyntyneelle vauvalle suosittelen ostamaan vain kietaisubodyja. Ihan siksi että kakka- ja pukluvahinkoja sattuu alvariinsa, ja voin kertoa ettei pään yli vedettävän bodyn riisuminen ole tällaisen vahingon jälkeen kivaa vauvalle eikä vanhemmalle. Sitä kakkaa on sit muuten joka paikassa! Kietaisubodyt on parhaita, koska ne saa riisuttua paljon vähemmällä säädöllä pois. Lisäplussaa tuo jos bodyssa on valmiina sellaiset käännettävät tumput, sillä vastasyntyneet helposti raapivat itseään, kun kynsiä ei saa leikata ensimmäiseen kahteen viikkoon.

Ystäväni pyykinpesukone.

Pyjamia en ole erikseen ostanut ainakaan 56 kokoisina, koska ne jää käyttämättä. Meidän vauveli siirtyy ihan näillä näppäimillä käyttämään jo 62 kokoa, ja ainakin meillä tämä ensimmäinen kuukausi on ollut yhtä pyykinpesua ja vaatteiden vaihtoa. Toki voi ostaa 10 bodya ja 10 pyjamaa yötä varten, mutta en nää tässä mitään järkeä. Panostan vauvanvaatteissa mukavuuteen muutenkin, joten kyllä ne päivävaatteetkin on tarpeeksi mukavia yötä varten. Eikä näin pieni vauva edes erota yötä, eikä hänen elämänsä noin muutenkaan hirveästi eroa oli päivä tai yö. Määristä sen verran, että olisikohan hyvä määrä vaatekertoja (ne pienimmät koot) suunnilleen 10. Ainakin siinä tapauksessa jos omistaa kuivausrummun ja saa vaatteet nopeasti uudelleen pesun jälkeen käyttöön. Meidän vauva oli syntyessään 3700g, joten kokoa 56 ollaan käytetty kyllä ahkerasti, mutta luulisin että jos on tulossa vähän reilumman kokoinen vauva, ei ihan hirveästi kannata turhaan ostella 56:sta, kun ne todennäköisesti jää liian pieneksi heti.

Meidän vauva syntyi syyskuussa, joten ihan vielä ei mitään toppavaatteita olla tarvittu. Äitiyspakkauksessahan tulee mukana joku kevyempi haalari ja kunnon toppis, mutta ne on ihan hervottoman kokoisia näin pienelle vauvalle. Tällä kertaa ei muuten otettu äitiyspakkausta, koska vaikka äitiyspakkaus ihan super hieno etu onkin, ajattelin että turhaa olla kahdet kynsisakset, kaksi harjaa jne. ja suoraan sanottuna äitiyspakkauksen vaatteet ei ehkä ole ihan sitä meidän ominta tyyliä. Turhamaista tiedän, mutta näin meillä päätettiin! Ajattelin siis hankkia vauvalle talvea varten ehkä 62-68 kokoisen toppahaalarin, käytettynä mieluiten jos löytyy. Muutenkin kannatan vaatteiden ja tarvikkeiden hankkimista käytettynä, koska niiden käyttöikä on todella lyhyt ja tuntuu ihan turhalta ostaa kaikki uutena kun käytettynäkin saa. 

Rattaissa meillä on vauvalla käytössä Baby's Onlyn lämpöpussi, jolla saa myös ns. ostettua lisäaikaa toppavaatteille.


Vauvan hoito


- harsoliinoja
- hoitopöytä ja/tai -alusta
- peppupyyhkeitä
- vaipat, wet wipes, pumpulipuikot, vanulaput
- kirvelemätön desinfiointiaine
- lämpömittari
- kylpyamme
- kuumemittari
- kynsisakset
- vauvaöljy (Sophie la Girafe on oma lemppari)
- hajusteeton pyykinpesuaine
- sappisaippua
- hoitolaukku
- matkakokoinen hoitoalusta
- itkuhälytin

Tällä kertaa me hankittiin ihan kunnon hoitopöytä. Aloin jo helistä kun ajattelinkin sitä vaippojen ja tarvikkeiden määrää joka pitäisi tunkea yhteen pieneen kaappiin pyykinpesukoneen yläpuolelle (meillä oli ennen hoitoalusta pesukoneen päällä, tarvikkeet kaapissa), ja ilmoitin miehelle vaan että ei riitä. Nyt on hoitopöytä, jonka alle saa kätevästi koreihin molempien lasten vaipat, harsot, pyyhkeet, vaipparoskiksen ja kaikki tarvikkeet. Niiiiiin kätevä, kun kaikki on samassa paikassa helposti käden ulottuvilla!


Hyllyllä hoitopöydän yläpuolella on pumpulipuikot, rasvat yms. muut jotka kiinnostaisi taaperoa aivan liikaa...

Alhaalla on vaipat, pyyhkeet ja harsot.


Harsoja kannattaa olla reilusti, siis vaikka suoraan se 10-15. Meidän vauva puklasi alkuun tosi paljon (ja puklaa edelleen) ja harsoja saa olla vaihtamassa ihan jatkuvasti vaatteiden ja muiden lisäksi. Pieniä pyllypyyhkeitä kannattaa olla muutama, näitä ei mene muuten kovin paljoa ellei vauva päätä pissata kesken vaipanvaihdon. Tai kakata. Hyvä kikkakolmonen muuten on, että vaippaa vaihtaessa sujauttaa puhtaan vaipan likaisen alle, putsaa pepun ja sitten vasta vetää vanhan vaipan pois. Jos ottaa likaisen vaipan pois niin aivan varmasti tulee pissat hoitopöydälle (ja äidin tai isin paidalle) :D

Navan hoitamista varten tarvitsee pumpulipuikkoja tieysti, ja desinfiointiainetta jos napa alkaa haista. Kosteuspyyhkeet on huippuhyvä keksintö! Niillä pyyhin pepun, ellei sit ole sellainen megayllätys vaipassa odottamassa. Vauvaöljyä ei olla muuten käytetty, mutta jos iho alkaa näyttää tosi kuivalta, lorautan öljyä kylpyveden sekaan. 

Toinen uusi juttu hoitopöydän lisäksi on hoitolaukku! Sain laukun babyshowereissa kavereilta lahjaksi, ja se on todella tullut tarpeeseen. Liljan kanssa käytin epämääräisiä kangaskasseja, jotka pyöri rattaiden alaosassa ja joista ei löytänyt ikinä nopeasti mitään. Hoitolaukussa on paljon eri lokeroita, ja kaiken löytää sekunnissa. Siellä on aina molemmille lapsille vaipat ja vaihtovaatteet, Liljalle evästä, varatutti Liljalle (vauva ei suostu syömään tuttia kovin usein), harsoliinoja, kosteuspyyhkeitä yms. Taitettavan hoitoalustan sain kesällä Babyshopilta (tämä), ja ihan super kätevä tämäkin, kun kaikkialla ei välttämättä ole lastenhoitohuonetta tai jos on, siellä ei ole kuin kova pöytä tai likainen alusta, yhh. On kiva kun on oma alusta ja pyyhe siihen päälle mukana.Sitten vielä kolmas uusi juttu: itkuhälytin! Viimeksi ei hankittu tätä ollenkaan, mutta tällä kertaa päätin sen hommata. Ihan siksi että nyt asutaan kolmiossa, ja siksi että meillä on taapero. Ensimmäisestä syystä johtuen jos vauva nukkuu makuuhuoneessa pinniksessään, ei sieltä meinaa kuulla mitään öhinää olohuoneeseen asti. Lisäksi meillä on kylpyhuone makkarin ja olkkarin välissä, ja koska pyykinpesukone pyörii 24/7 ei siltä meteliltä kuule mitään. Taapero taas pitää huolen siitä, että silloin kun pesukone ei hyrise, ei meillä kuitenkaan pääse tulemaan liian hiljaista.. Joten, ihan oman mielenrauhan vuoksi on kiva kun itkuhälyttimestä kuulee onko vauva herännyt. Niin ja kaiken lisäksi tuo vauva on siitä ihmeellinen tapaus, ettei hän itke juuri ollenkaan. Siis en todellakaan valita, mutta olisi kurjaa jos pieni joutuisi tuntitolkulla öhistä yksinään pinnasängyssään ennen kuin huomaisin että hän on hereillä.

Imetys


Jos aiot/haluat/pystyt imettää, kannattaa hieman suunnitella tätäkin etukäteen! Imettämiseen menee kuitenkin aika paljon aikaa, joten vähän kuin nukkumiseen ja sängyn mukavuuteen, siihenkin kannattaa panostaa.

Mulle ihan ehdoton juttu imetyksen sujumisen kannalta on ollut rintapumppu. Nyt kahden lapsen kokemuksella voin todeta, että mulla tuppaa olemaan ylituotantoa maidosta. Positiivinen ongelma, mutta ongelma kuitenkin! Kaksi ensimmäistä viikkoa vauvan kanssa oli ihan hirveää, kun imetys sattui kivikovien tissien kanssa, vauva hermostui kun ei saanut kunnon otetta jne. Mitkään käsin lypsämiset ei todellakaan riitä, eikä kyse ole siitä että ylipumppaisin. Sitä maitoa vaan tulee... ja tulee... ja tulee. Joten, sähkökäyttöinen Philips Aventin rintapumppu on mun paras ystävä.

Tähän liittyen yksi uusi hankinta on höyrysterilointilaite. Tonne laitteeseen vaan tungetaan tuttipullot, rintapumpun osat ja tutit, lisätään vähän vettä, painetaan napista ja tadaa, laite höyryttää ja steriloi kaiken eikä tarvitse jännittää polttaako "tuttikeiton" pohjaan. Mä en siis missään nimessä olisi saanut pidettyä rintapumpun osia hengissä tähän päivään asti, kun etenkin niinä päivinä kun Lilja on kotona ei keskittyminen riitä mihinkään puolta minuuttia kauempaa. Tai en saa keskittyä. Pieni juttu, mutta kaikki mikä vaan voi vauva-arkea helpottaa, on erittäin tervetullutta!

Imetys on ihanaa, mutta sen lieveilmiöt ei. Mulla on ainakin rinnat tosi herkät kylmälle, muistan miten silloin Liljan synnyttyä en ihan uskonut neuvolan tätiä siitä, että rinnat pitäisi suojata kylmältä ulos mennessä. En vaan ymmärtänyt miten se kylmä nyt niin voi muka vaikuttaa. Kunnes astuin ovesta ulos Taka-Töölössä Mechelininkadulla, siinä Sibeliuspuiston vieressä, jossa tuulee mereltä niin kirpeästi marraskuussa että oksat pois. Tai tissit pois. Tuntui kuin rinnat olisivat jäätyneet maitoineen siihen paikkaan ja saman tien käännyin 180 astetta takaisin sisälle hakemaan varmaan kaikki omistamani villahuivit rintojen suojaksi. Tämän jälkeen mulle meinasi tulla rintatulehdus, siis tuosta muutaman sekunnin tuulenviimasta. En muuten enää kertaakaan lähtenyt ulos ilman kunnon lämmitystä! Se muuten sattuu ihan törkeesti jos rintatulehdus tulee/meinaa tulla. Itse vältyin tulehdukselta sillä että seisoin kuumassa suihkussa tunnin hieromassa kipeää kohtaa rinnassa. Ei ollut kivaa.


mitahankkiavauvalle
Iloinen mama lähdössä lenkille! Ilman että rinnat jäätyy.

mitahankkiavauvalle
mitahankkiavauvalle
mitahankkiavauvalle

Tällä kertaa olin jo valmiiksi viisaampana liikenteessä, tuoreessa muistissa tuo aikaisempi kokemukseni. Kun Lola&Lykkeltä kysyttiin, olisinko kiinnostunut kokeilemaan heidän rinnoille tarkoitettua lämpösuojaa, ei tarvinnut muuten sekuntia kauempaa miettiä. Kyllä kiitos!

Merinovillainen (100%) Snüg lämpösuoja siis suojaa rintoja kylmältä ja viimalta, sekä edesauttaa maidon herumista. Tämä on ollut aivan i h a n a <3 Sujautan sen päälle takin alle ja tuntuu kuin joku halaisi lämpimästi. Ihan huipputuote, oikeasti. Nytkin kun tuolla on ollut jo monta viikkoa sellainen "englantilaissää", eli luihin ja ytimiin ujuttautuva kostea ja kylmä ilma, tämä on ollut ihan pakollinen. Tänään on satanut ensilumi, eikä tulisi mieleenkään lähteä ilman lämpösuojaa minnekään. 

Lisäksi lämpösuoja on varmasti hyvä ihan imetyksen alkutaipaleella rintojen ollessa arat ja kivistävät, ja jos sinulla on vaikeuksia saada maito herumaan. Lämpösuoja on mielestäni myös tosi kivan näköinen! Ajattelin että miksei tätä voisi käyttää myös sitten kun en enää imetä, tämähän lämmittää tosi kivasti ihan noin niin kuin muutenkin ulkoillessa. 

Ps. Lolalta & Lykkeltä saa myös tukivöitä raskausajalle ja tukemaan keskivartaloa synnytyksen jälkeen. Mä vähän pohdiskelin että hankin kyllä samantien tuon tukivyön jos selkä alkaa vähänkään näyttää merkkejä kipeytymisestä. Kipuun kannattaa puuttua heti eikä myöhemmin.  


mitahankkiavauvalle
 Kiitos Lola&Lykke – täällä yks tyytyväinen imettäjä hei!


Liikkuminen


Yksi tärkeimmistä hankinnoista vauvaa varten on tietenkin vaunut. Liljalle hommattiin aikoinaan sellainen Gracon setti, jossa oli vaunujen runko, koppa (käytössä 0-6kk), ratasosa, sadesuoja, turvakaukalo + telakka ja adapteri kaukaloon (sai kiinnitettyä vaunuihin). Graco ei ole mikään suosittu merkki ja on sieltä halvimmasta päästä, mutta voin kyllä erittäin lämpimästi suositella. Kesti kovaa kulutusta, Etelä-Savon loska- ja lumikelit muun muassa. Vähän jopa haikein mielin myytiin koko setti tässä kesällä uuteen kotiin, nyyh. 

Nyt toista vauvaa varten hommattiin tuplarattaat, koska Lilja on vielä sen verran pieni ettei tosiaankaan kävele itsekseen joka paikkaan! Osaa tuo typy kävellä, mutta ei välttämättä oikeaan suuntaan eikä sinne minne pitäisi. Tuplarattaista haluan kirjoitella ihan erikseen vielä myöhemmin, niitä nimittäin pohdittiin pitkään ja hartaasti ja haluan jakaa tätä ilosanomaa hyvistä tuplista eteenpäin ihan pitkän kaavan mukaan!

Kantoliinaa kokeilin Liljan kanssa, mutta koin sen jotenkin hankalaksi. Ostettiin kantoreppu, jota käytettiin välillä sisällä kun Lilja ei meinannut rahoittua muuten, useimmiten ulkona kun käytiin kävelyllä. Ihan jees, mutta onhan se kantoreppu paljon tönkömpi kapistus kuin liina! Liinaa en nyt toisen kohdalla edes harkinnut. Mun selkä oli niin jumissa ja kipeä etenkin loppuraskaudesta, että ajatus vauvan kantamisesta sai kyyneeleet silmiin. Mutta ihme on tapahtunut, ja mun selkä ei ole sitten tippaakaan kipeä toisen raskauden jälkeen. Liljan jälkeen oli, enkä siksi ihan hirveästi silloin innostunut kantamisesta. Mutta nyt olisin! Olisi niin kätevä esim. perheen kanssa ulkoillessa laittaa vauva kantoliinaan ja jättää rattaat kotiin. Lenkillä Liljan poukkoilu ei haittaa, metsäpolulla saakiin säntäillä joka ilmansuuntaan!

Turvakaukalo on tietysti must jos on auto. Isofix-kiinnitysmahdollisuus on nykyään lähes kaikissa autoissa, ja selvyyden vuoksi jos siellä on jotkut ihan hoomoilasena että mitä se isofix tarkoittaa, niin se siis on helppo ja turvallinen tapa kiinnittää kaukalo autoon. Autossa on sellaiset paikat siellä takapenkkien väleissä, joihin turvaistuimen tai kaukalon adapterin saa kiinnitettyä. Turvakaukalo on siitä kätevä, että sen saa nostettua autosta suoraan rattaisiin, eikä vauvaa tarvitse välttämättä erikseen nostella istuimesta toiseen. Meidän tuplarattaissa on sellainen adapteri, jolla turvakaukalon (Maxi Cosi Pebble) saa kiinnitettyä suoraan rattaisiin. Toisessa autossa taas on kääntyvä turvaistuin, jossa on sellaiset säätömahdollisuudet että istuin käy vastasyntyneestä 18 kg kokoiseksi asti. 

Joka tapauksessa, liikkumisen helppouteen kannattaa satsata, koska siihen menee äkkiä hermot jos liikkuminen on hankalaa ja vaatii kamalasti ylimääräistä sähläämistä. Vauvassa on jo muutenkin paljon tekemistä, niin siihen päälle ei kaipaa mitään lisästressiä arjen perusrutiineihin.

NukkuminenNukkumisen suhteen on aika samat sävelet kuin ennenkin, meillä on pinnasänky erillään vanhempien sängystä ja pinnasängyssä unipesä alkuun. Ainoa uusi hankinta tähän liittyen on mooseskori jalustalla, ja tämä on kyllä ollut niin tarpeellinen. Vauvaa voi pitää olohuoneessakin ilman pelkoa siitä, että taapero pomppii vauvan päälle. Sohvalla pidän vauvaa välillä, mutta en kyllä uskaltaisi jättää hetkeksikään vauvaa Liljan kanssa ilman valvontaa näin. Lilja on tosi rakastava pikkusiskoaan kohtaan, mutta Lilja ei ihan kuitenkaan ymmärrä samalla tavalla varoa vauvaa jos vaikka juurikin hyppii sohvalla. Koria voi myös nostella ja siirrellä, mikä on sekin kätevää. 

Oikeastaan unipesä on nyt mooseskorin takia jäänyt vähän vähemmälle käytölle, että jos haluaa pinnasängyn lisäksi hankkia jomman kumman, suosittelisin ehkä kuitenkin enemmän mooseskoria.

Siinä hei muutama juttu mitä mun mielestä vauvaa varten kannattaa hankkia! Kaikki ei tietenkään ole pakollisia, mutta meillä tullut tarpeeseen. Joitain ilmiselviä juttuja on saattanut unohtua listalta, mutta tästä tuli jo muutenkin niin pitkä postaus että ehkä ihan hyvä.

Toivottavasti tästä on jollekin apua hankintaviidakkoon! ♡

2 kommenttia

 1. Jes, kiitos tästä postauksesta! Sain hyviä ideoita ja ajatuksia vauvan tavaroiden hankintalistaa ajatellen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa, kiva kuulla että tästä oli hyötyä! :) Yksi hyvä vinkki tästä muuten jäi: aloita ajoissa niin ei tule hoppu <3
   -Essi

   Poista