Ekologisempaa siivousta


Ei ole mitään ihanampaa kuin se hetki, kun kotona on siivottu; ympärillä leijuu vieno mäntysuovan tuoksu, kylpyhuoneessa tuoksuu puhdas pyykki, keittiö kiiltelee puhtauttaan ja kahisevan puhtaat lakanat odottavat pedatussa sängyssä. Usein puhutaan että siivouksen päätteeksi on kiva kaataa itselleen lasi viiniä, mutta mun siivouspäivään kuuluu kyllä aina höyryävä kuppi ihanan täyteläistä tummapaahtoista kahvia, sitä en vaihda. Siivouspäivä on ehkä hieman harhaanjohtava nimitys, koska mulla menee viikkosiivoukseen ihan vain hetki eikä koko päivää, kuka sellaista jaksaisi saati ehtisi. Siivoushetken päätteeksi napsautan kahvinkeittimen päälle, sytytän kynttilät ja nostan jalat ylös (ainakin sekunniksi, kunnes Lilja järjestää teekutsut ja niille on mentävä). Kutsuva kahvintuoksu leijailee nenään ja mietin pitäisikö kaivaa kaapista pala suklaata, ja joka kerta vastaus on aina sama: kyllä, kyllä ehdottomasti.

Kenellekään ei varmaan jää epäselväksi, että pidän siivoamisesta! Se on terapeuttista ja lopputulos palkitsee; kotikin pääsee paremmin oikeuksiinsa siistinä ja puhtaana. Todellisuus lapsiperheessä on tietenkin aivan jotain muuta kuin tämä tarunhohtoinen joka perjantainen hetki, jolloin kaikki on tiptop, mutta saa sitä edes kerran viikossa nauttia. Ja täytyy vielä lisätä, että mua ei ollenkaan haittaa sellainen yleinen sekaisuus ja sotku, mutta likaisuutta siedän aika huonosti, etenkin keittiössä ja kylppärissä. On inhottavaa laittaa ruokaa ja syödä likaisessa ympäristössä, yäk. Sen sijaan lasten siellä täällä lojuvat lelut kertovat vain omaa suloista tarinaansa, eli sitä, että meidän Liljalla on kadehdittavan hyvä mielikuvitus ja että hän on onnellinen, tyytyväinen lapsi. Joskus löydän Pipsa possun kengästäni tai palapelinpalan käsilaukustani, mutta se on sitä äidin elämää, ja kaiken lisäksi tuo vain hymyn huulille.

Tosiaankin – kun lapsiperheessä eletään – olen aiempaa enemmän alkanut kiinnittää huomiota ekologisempiin siivousvälineisiin ja -aineisiin, kierrätykseen ja lajitteluun. Ei ole kiva ajatus siivota kotia kovin tujuilla aineilla, kun meillä asustaa 2 kk ikäinen vauveli ja maassa tasaisin väliajoin x-asennossa möyrivä taapero. Lisäksi meidän kasvatusperiaatteisiin kuuluu opettaa lapsille, että luontoa tulee kunnioittaa ja sitä pitää vaalia. Meillä kierrätetään, ei tuhlailla vettä ja vältetään parhaamme mukaan hävikkiruokaa. Se, että meidän perheessä on kaksi autoa kirpaisee ja aiheuttaa ilmastoahdistusta tälle entistä kävelen-tai-pyöräilen-joka-paikkaan -tyypille, mutta fakta on se, ettei juuri nyt lasten ollessa pieniä tultaisi toimeen ilman auto(j)a. Kaikkeen muuhun sitten yritetään ja voidaankin vaikuttaa! Lapsiperheessä esimerkiksi roskaa tulee ihan hirvittävät määrät, ja olisi aivan järjettömän ahdistava ajatus olla lajittelematta roskia. Jo pelkästään se, mitä vauhtia muovinkeräysastia täyttyy saa karvat nousemaan pystyyn. Jos se menisi vielä sekajätteeseen! No, ei nyt ehkä syvennytä tähän lajitteluaspektiin liiaksi, vaikka se tärkeä aihe onkin. 


Luonnonmukaisemmat siivousaineet – ei myrkyille


Innostukseni ekologisiin kodintarvikkeisiin sai kai alkunsa kesällä, kun virkkasin itselleni kasan kestopuhdistuslappuja. Samoihin aikoihin sain yhden yhteistyön kautta testiin erilaisia palasaippuioita, joiden avulla kasvot ja hiuspohja voi paremmin kuin vuosiin. Palasaippuat oli tietenkin pakattu kierrätyspahviin, ja iloitsin siitä että vältyin muoviroskalta. Aloin ideoida mitä kaikkea muuta voisin jatkossa vaihtaa niin sanotusti parempaan – vihreämpään, kestävämpään?


Virkatut kesto"vanulaput"

Koska loppukesä meni raskauden takia vähän sumussa, tuli tähän mun projektiin pienehkö tauko, mutta nyt kun sain aivokapasiteettiani edes vähän takaisin, olen taas innostunut puuhastelemaan kaikenlaista. Viime viikolla tein esimerkiksi elämäni ensimmäistä kertaa pyykkietikkaa, ja koin valaistumisen. Siivousaineiden ei todellakaan tarvitse olla jotain synteettistä kamalaa litkua toimiakseen! Pyykkietikka teki pyykeistä ihanan tuntuisia ja raikkaan tuoksuisia, ja kaiken lisäksi pyykinpesukonekin kiittää, sillä etikka puhdistaa ja raikastaa samalla senkin. Puhumattakaan siitä, miten edullista pyykkietikkaa on tehdä itse. Käytin etikan omaa lasipulloa (etikka maksoi muistaakseni 0,89 €). Lisäsin etikan joukkoon hieman vettä ja 15 tippaa Frantsilan laventeliöljyä. Sekoitus ja pyykkietikka on valmis. Etikkaa kannattaa käyttää noin 0,5 dl / koneellinen. Ei ole paluuta enää synteettisiin huuhteluaineisiin!Seuraavaksi meni vaihtoon tiskirätit. Olen kokeillut aikaisemmin uudelleen käytettäviä rättejä, mutta ne tuppaavat olemaan aika paksuja ja alkavat haista nopeasti pahalle. Mietin rättien virkkaamistakin, mutta en ole yksinkertaisesti ehtinyt, sillä on ollut niin paljon tilaustöitä ettei sopivaa väliä ole löytynyt (vaikka aika nopeasti sellaisen varmaan virkkaisikin jostain antiseptisesta puuvilla-bambulangasta). Olen käyttänyt pitkään siivoukseen vanhoja keittiöliinoja, jotka olen vain pessyt koneessa ja käyttänyt uudestaan. Nyt keksin, että leikkaan liinan neljään eri osaan ja ompelen niihin saumat. Puuvillainen tiskirätti ei ole liian paksu ja kuivuu nopeasti. Rätti vain koneeseen heti kun on liian likainen tai alkaa haista – super helppoa. Tiskiharjan olen myös aikoja sitten vaihtanut tähän Granitin puiseen versioon, johon ostan vaihtopään kulutettuani edellisen loppuun. Tiskiaineen olen aikeissa vaihtaa kokonaan nestemäisestä palamuotoon. Se kokeilu on vielä edessä päin, voin raportoida miten onnistui!


cilla's

Pesuaineena olen käyttänyt vesi + mäntysuopaseosta, mutta olen jo pitkään halunnut kokeilla siivoussaippuaa. Ostin Design kavereiden Iloisesta joulukaupasta Fiini Naturallyn siivoussaippuan kokeiluun ja tykästyin kovasti. Saippuaa voi joko liottaa veteen raastamalla siitä muutaman suikaleen suihkepulloon, tai sitten käyttämällä tahranpoistoaineena hankaamalla suoraan tahraan. Saippua muuten myös tuoksuu herkulliselta piparmintulta!  Siivousämpärinä käytän sinkkiämpäriä muovisen sijaan, on paljon kivemman näköinenkin! Vauvanvaatteisiin olen käyttänyt tahranpoistoaineena sappisaippuaa, jota yleensä ensin hankaan tahraan puisen kynsiharjan avulla ja sitten liotan vaatteen sappisaippua-pesuvedessä. Vaate koneeseen ja puhdasta tulee. Saa nähdä tuleeko siivoussaippuasta sappisaippuan kilpailija. Yksi hyvä tahranpoistokikka on muuten myös auringonvalo, mutta tähän aikaan vuodesta auringonpaiste on aika harvinainen luonnonilmiö, joten saippualla mennään. 


fiininaturally

Yksi kodintavara jota lapsiperheissä (ja koira- tai kissalapsiperheissä) tarvitaan paljon on imuri. Pohdimme että hankkisimme jonkun pienen käsi-imurin, sillä milloin on mitäkin makaronista karjalanpiirakkaan pitkin lattioita, mutta sitten kekkasin vanhan kunnon rikkakihvelin! Siis rikkakihveli, mihin se on unohtunut? Kaiken lisäksi tämä Granitin yksilö on hurjan kaunis kaikessa yksinkertaisuudessaan. Eikä taaskaan muovia.


Lisää muovin ja kaiken muun turhan roskan välttelyvinkkejä...  • Osta lasinen juomapullo muovisen sijaan
 • Suosi lasisia eväsrasioita ja puisia/metallisia ruoanlaittovälineitä
 • Satsaa kunnon astiastoon kertakäyttöisten astioiden sijaan, juhlia tulee kuitenkin kymmeniä ja kymmeniä vuosien saatossa, joten astioille tulee kyllä käyttöä.
 • Meinasin mainita, että älä osta muovipillejä tai topsipuikkoja, mutta sitten muistin että EU-parlamentti hyväksyi tänä vuonna direktiivin, joka kieltää EU-maissa mm. muovipillit., hyvä! Topsipuikkoja löytyykin jo bambuversiona, ja pillejä voi ostaa paperisina. Tosin juuri luin uutisen, jossa kerrottiin että direktiivi määrää myös, että juomapullojen korkkien tulisi pysyä kiinni pullossa. Tähän kuluu enemmän muovia, mutta toisaalta ehkä se muovi ei tällä tavalla päädy luontoon yhtä helposti.
 • Tee itse joulukoristeet tai valitse ainakin puuta tai muuta luonnonmateriaalia koristeisiin muovin sijaan.
 • Valitse luonnonkosmetiikkaa synteettisen sijaan; iho kiittää ja vähennät kehosi kemikaalikuormaa.
 • Suosi vaatteissa, kodintekstiileissä ja sisustuksessa yleensäkin kestäviä, hengittäviä ja laadukkaita materiaaleja kuten puuvillaa, villaa ja pellavaa. Toki tässäkään ehdottomuus ei ole avain onneen, sillä esimerkiksi villavaate on kestävämpi ja pitää paremmin muotonsa kun siinä on mukana jokin sekoite. Lisäksi puuvillan ekologisuus on hieman kyseenalaista, sillä puuvillan viljely vaatii hirveästi vettä. Joka tapauksessa ajattelisin pitkällä tähtäimellä sen silti olevan parempi materiaali kuin synteettiset muovista valmistetut kuidut. Muuntokuidut?
 • Pidä huolta jo olemassa olevista vaatteista, kengistä, kodintekstiileistä ja muista tavaroistasi. Otetaan esimerkkinä nahkakengät. Laadukkaat nahkakengät kestää hyvänä vuosia, kun niitä hoitaa joka vuosi oikein! Ainakin pari kertaa vuodessa olisi hyvä puhdistaa, laittaa jonkin sortin nahkavoidetta ja kosteussuojasuihketta kenkiin. Kengänhoitoaineitakin saa luontoystävällisenä versiona. Älä ylipese vaatteita, useimmiten pelkkä tuuletus riittää. Farkut itseasiassa suositellaan pestävän ihan vain pari kertaa vuodessa. Tuuletus ja tunkeminen muovipussissa pakkaseen tekee farkuille hyvää.
 • Osta käytettynä. Mulla on tämän suhteen ajatusmaailma kääntynyt ihan päälaelleen entisestä. Joskus ajattelin, että käytetty tavara on automaattisesti huonompaa kuin uusi. Tämä ei sitten päde ollenkaan! Esimerkiksi kokopuiset vanhat huonekalut ovat upeita ja kuluvat kauniisti. Samaten nahkakengät hyvin hoidettuna minusta vain paranevat vanhetessaan. Myös monet jutut, esimerkiksi lastenvaatteet ja -tarvikkeet, on käytössä niin vähän aikaa että niitä löytää lähes uudenveroisessa kunnossa. 


Tori.fi:ssä on tänä jouluna ollut aivan mahtava kampanja siitä, että joululahjan ei aina tarvitse olla uutena ostettua. Me ollaankin miehen kanssa selattu nyt joulun alla ahkerasti toria ja etsitty mm. kameran objektiivia, leluja ja kodinkoneita.

Lopuksi haluan vielä muistuttaa, että se suurin vastuu mm. ilmastonmuutoksen hidastamisessa lepää yhteiskunnan, ei yksittäisen kuluttajan, harteilla, mutta silti omilla pienillä valinnoilla on merkitystä. Ekologinen elämäntapa pitäisi olla se normi, ei mikään trendi-ilmiö. En kuitenkaan halua aiheuttaa itselleni tai muille aivan järjetöntä ahdistusta kierrätyksestä tai kuluttamisesta enkä osoitella ketään sormella, koska se on nähty moneen kertaan ettei aggressiivinen ja tuomitseva lähestymistapa toimi vaan saa aikaan vain vastareaktion. Sen sijaan haluan hyvällä ja toiveikkaalla mielellä kannustaa parempiin valintoihin, ennen kaikkea itseäni ja sitä kautta olla esimerkkinä lapsilleni (ja toivottavasti joillekin muille siinä samalla).

Huh, kylläpä olikin paljon asiaa siivouksesta ja vastuullisuudesta! Toivottavasti saitte tästä vinkkejä siivoukseen ja uusia näkökulmia kuluttamiseen. Koska olen tällainen intoilija, kuulisin erittäin mielelläni myös teidän ajatuksia aiheeseen liittyen. Saa myös jakaa omat ekologiset siivousniksit ja -salat!

3 kommenttia

 1. Ihana postaus!���� Täällä toinen siivousintoilija ihmettelee (ihastelee), miten ehdit tehdä viikkosiivouksen noin perusteellisesti kahden pienen lapsen kanssa ����! Mulla on vain yksi lapsi, 10 kk, ja hän nukkuu mm. niin lyhyitä päiväunia että myn on siivottava huone kerrallaan ja lakanoiden vaihtokin on eri päivänä - käytännössä siivoon siis joka päivä!�� Illalla lapsen nukkuessa ei voi imuria viereisissä huoneissa huudattaa mutta silloinkin aina jotain siivoan, vessoja vähintään. Kiitos vinkeistä ekologisempaan siivoukseen!����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos miten ihana kuulla! <3 Mun niksi on se, että siivoilen pitkin viikkoa vähän kerrallaan, ja kun viikkosiivouksen aika koittaa, riittää sellainen 30-60 minuuttia koko hommaan kun vain on tehokas! Lataan kahvinkeittimen valmiiksi odottamaan, jonkun kivan soittolistan spotifysta ja sit vaan hihat heilumaan. Meidän vauveli on sellainen, että nukkuu hyvin kun imuri hurisee vieressä :D Ja sit toinen salaisuus on se, että teen viikkosiivouksen yleensä torstaina silloin kun esikoinen on päiväkodissa. Taaperon kanssa siivous on hauskaa, mutta aikaavievää, kun toinen haluaa osallistua ja sit tulee keskeytyksiä :D Ihania siivoushetkiä ja joulunodotusta sulle! <3

   -Essi

   Poista
 2. Se on kyllä ihana hetki kun kotona on siivottu ja tuoksuu puhtaalle. Pidän myös siivoamisesta. Harvoin tulee tunne, ettei haluaisi siivota. https://www.lecator.fi/yrityssiivous

  VastaaPoista