Parhaat vappumunkit

Se olisi jo vappuaatto! Tämä vappu on, niin kuin elämä viime aikoina muutenkin, aika poikkeuksellinen. Hassua viettää vappua kotiin sulkeutuneena, kun miellän vapun nimenomaan sellaiseksi juhlaksi, jolloin on hauskaa lähteä kaupungille ja nähdä paljon ihmisiä. Mutta menee tämä näinkin, perheen kesken.

Viime vapusta muistan sen, että nukahdin klo 15 sen jälkeen, kun oltiin käyty kaupungilla pyörimässä ja osallistuttu Tallipihan vappujuhlaan. Raskausmaha painoi ja väsymys oli kova. Alkoi juuri sataa kun lähdettiin kotiin, ja taisin torkahtaa lämpimään autoon heti kun pääsin istumaan. Muistan hypistelleeni hamam-pyyhkeitä Tallipihan eräässä pikkuputiikissa tulevaa etelänlomaa silmällä pitäen, mutta ajattelin että ostan sellaiset sitten lomakohteesta paikan päältä. Lähdimme reissuun vapun jälkeen, ja silloin Suomessa satoi jäätävää tihkua tai räntää ja oli todella hyinen ilma. Kreetalla sen sijaan oli +20 ja aivan ihana alkukesän sää. Tuntuu juuri nyt niin kaukaiselta ajatukselta tässä maailmantilassa! Vaikka yleisesti ottaen rakastan kotimaanmatkailua, niin kyllä kieltämättä haikailen myös ulkomaanreissun perään. Taidetaan kyllä varata joku matka sitten kun sen aika on, sitten kun matkustaminen on taas turvallista.

Mutta niihin munkkeihin! Viime vappuna ostettiin munkit kaupasta, toissa vappuna tein donitseja uunissa donitsipellillä. Tänä vappuna päätin, että nyt kokeilen vihdoin paistaa munkit itse ihan perinteisellä tavalla. Uskaltauduin eilen ostoksille, ja hankin digitaalisen paistomittarin, reikäkauhan ja muut munkkitarvikkeet. Opiskelin munkinpaistoa Annin uunissa -blogista, ja päätin noudattaa prikulleen Annin vinkkejä onnistuneisiin vappumunkkeihin. Ja kyllä kannatti! Munkeista tuli näillä ohjeilla aivan superhyviä, meheviä, juuri oikean värisiä ja makuisia. Plussaa on se, ettei öljy syttynyt palamaan eikä keittiökään räjähtänyt, niin kuin pelkäsin. Kattilankansi ja sammutuspeite oli koko ajan lähettyvillä, ja harkitsin jopa suojalasien käyttöä. :D En onneksi tarvinnut niistä mitään, mutta erityisvarovainen kannattaa kuuman öljyn kanssa olla.

Ohje on suoraan täältä Annin uunissa blogista, ja täytyy muuten sanoa, että jäin haltioituneena katsomaan kaikkia muitakin reseptejä ja erityisesti blogin kuvia! Käykää katsomassa blogista hyvä ohjevideo ja muut vinkit munkkien paistamiseen.Vappumunkit Annin tapaan


2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
noin 6,5 dl vehnäjauhoja
50 g huoneenlämpöistä voita

1 litra rypsiöljyä

2 dl sokeria

Ota voi lämpenemään hyvissä ajoin ennen taikinan valmistusta. 
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, ja lisää joukkoon sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhot hiljalleen taikinaan, lisää voi vaivaamisen loppupuolella. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa tai käsin noin 10 minuuttia.

Meillä ei ole vielä yleiskonetta, sillä olen vältellyt sen ostoa, jotta meille olisi jotain häälahjaideoita vielä jäljellä. Tiedän että sukulaisissa on varmasti sellaisia, jotka haluavat antaa lahjaksi jotain konkreettista eikä vain siirtää rahaa tilille. (Katsotaan nyt edes tuleeko häitä vielä kesäkuussa, vai pitääkö siirtää.) Vaivasin siis kiltisti käsin taikinaa kymmenen minuuttia (laitoin puhelimesta ajastuksen), ja laitoin taikinan liinan alle kohoamaan noin puoleksi tunniksi. Napsautin uunin miedolle lämmölle ja taikinakulhon liedelle, jotta taikina kohoaisi paremmin.

Kun taikina on kohonnut, leivo taikinasta pitkä pötkö ja jaa se noin 18 osaan. Mulla taisi tulla noin 15 palaa. Pyörittele paloista pullia ja anna kohota lämpimässä vielä 45 minuuttia. Paina pulliin sormella reikä ja pyörittele reikä isommaksi juuri ennen kuin aloitat paistamisen.

Lämmitä öljy paksupohjaisessa isossa kattilassa 175-180 asteiseksi. Pidä kattilankansi lähellä ja seuraa digitaalisella lämpömittarilla tarkkaan öljyn lämpötilaa, se nousee nopeasti liian korkeaksi! Tämän kanssa sai kyllä jatkuvasti olla tarkkana ja venkslata lieden lämpöä ja kattilaa pois ja takaisin liedelle.

Nosta reikäkauhalla kerrallaan 2-3 munkkia kattilaan ja paista 1-2 minuuttia per puoli. Tähänkin käytin puhelimen ajastinta, etten käräytä munkkeja. Paiston jälkeen pyörittelin munkit sokerissa ja valmis! Sokeriin voi lisätä erilaisia makuja vaihtelun vuoksi, katso vinkit Annin blogista. Itse tein ihan perinteisiä sokerimunkkeja, ilman mitään extraa.

Mutta hyvät ekat munkit siis tuli! Kello onkin jo sen verran, että voisi välipalaksi keittää vaikka teen ja napata kaveriksi yhden munkin..

HERKULLISTA V A P P U A!

Ei kommentteja