Vinkkejä päiväkodin aloitukseen x 10

Aina ajankohtainen aihe: päiväkodin aloitus. Muistan kun esikoinen oli menossa päiväkotiin, ja mun päätä särki kun yritin miettiä kaikkea mitä pitäisi tietää, tehdä, hankkia, mihin pitäisi varautua, miten kaikki sujuu ja tuleeko tästä mitään ja miljoona muuta asiaa. Se oli ihan hirveää! Yritin googletella asiaa, mutta en löytänyt kaupungin varhaiskasvatuksen sivuilta juuri mitään järkevää to do -listaa päiväkotielämää varten, ja niissä blogipostauksissa jotka aiheeseen liittyen löysin, puhuttiin vain siitä että käykää tutustumassa ja nimetkää kaikki vaatteet. Tavallaan siinä ne tärkeimmät, mutta päivähoidon aloitukseen liittyy paljon muutakin, ja kokosin nyt aivan kaiken mitä mieleeni juolahti tätä kirjoittaessa.

Meillä on nyt päiväkotielämää takana noin kaksi vuotta laskentatavasta riippuen. Esikoinen meni päiväkotiin jo alle 1-vuotiaana, minun aloittaessa opiskelut yliopistossa. Päiväkoti oli yliopiston lähellä, ja päiväkotipäiviä kertyi lopulta vähemmän ja lyhyempiä kuin olin aluksi pelännyt. 2-3 päivää viikossa, noin 4-6 h kerrallaan. Ensimmäisestä päiväkodista esikoinen siirtyi lähemmäs kotia aivan ihanaan luontopäiväkotiin, jota ikävöin vieläkin välillä, vaikka vaihdosta on reilusti yli puoli vuotta. Ehkä vähän noloa ja hölmöä joo, mutta se oli vaan niin kiva päiväkoti. Nykyisessä päiväkodissa Lilja aloitti muuton jälkeen maaliskuussa, ja kerkesi käydä siellä pari viikkoa kunnes koronan takia tutustuminen loppui ihan seinään. Nyt elokuussa Lilja palasi päiväkotiin, ja se on sujunut jälleen kerran paremmin kuin hyvin.
Mitä päiväkotia aloittaessa sitten kannattaisi muistaa, tehdä ja hankkia? Näin neuvoisin kolmen vuoden takaiselle itselleni:


1. Päiväkotihakemus 

Selvitä kaikki mahdolliset asiat ja kysy rohkeasti jos jokin asia mietityttää. Hae päiväkotipaikkaa heti kun aloitusajankohta on tiedossa. Yleinen käytäntö taitaa olla, että paikkaa tulisi hakea vähintään neljä kuukautta ennen aloituspäivää. Esimerkiksi me ollaan tehty Helmille jo päiväkotihakemus, vaikka aloitus on vasta aikaisintaan loppuvuodesta.


2. Päiväkotivaatteet 

Päiväkodissa kannattaa olla aina vähintään 2-3 (meillä aina kolme) vaatekertaa varalla, koska vahinkoja sattuu ja silloin on hyvä olla kuivaa ja puhdasta vaatetta kaapissa odottamassa. Meillä ei ole erikseen päiväkotivaatteita, vaan samoja käytetään kotonakin. Ainoastaan sisätossut, kuravermeet ja saappaat on kaksin kappalein, koska ihan kaikkea ei jaksa raahata päivittäin kodin ja päiväkodin väliä. Ehkä ihan niitä parhaimpia vaatteita en päiväkotiin laittaisi, en sen takia etteikö vaatteissa saisi leikkiä vapaasti ja pitäisi varoa sotkemista, vaan siksi että päiväkodissa valitettavasti vaatteet saattaa vaihtua tai kadota, nimikoinnista huolimatta. Vaatteissa tärkeintä on mukavuus, jotta lapsen on kiva leikkiä, touhuta ja ulkoilla.

 

3. Panosta ulkovaatteisiin

Lapsella on tärkeää olla säänmukaiset, lämpimät ja mukavat ulkovaatteet. Hyvä välikausihaalari, lämpökerrasto, lämmin talvihaalari ja kestävät kuravaatteet. Kurahaalarit voi vetää välikausihaalarin päälle kun on märkä sää mutta ei sada kaatamalla, sateella taas on hyvä olla myös sadetakki tottakai päällä. Yleensä vk-haalarit pitää myös jonkin verran vettä. Kurahanskoja kannattaa olla päiväkodissa ainakin kahdet, koska jos päivän aikana ulkoillaan kahdesti ja ensimmäisellä ulkoilulla hanskat kastuu, on hyvä olla kuivat varalla. Sadehattu on myös hyvä olla, ettei pipo kastu.

Hyvien sisä- ja ulkovaatteiden lisäksi pakkaa tarpeen mukaan lapselle:
  • oma juomapullo kesäisin
  • aurinkorasva kesäisin
  • sisätossut
  • oma unilelu, turvariepu tms. jokin tuttu esine kotoa
  • xylitol-pastillit
  • teippivaipat (on helpompi vaihtaa vaippa, kun ei tarvitse riisua housuja pois - helpottaa työntekijöitä)

4. Nimikoi kaikki

Niin kuin jo sanoin, nimikoi kaikki sukista juomapulloon ja reppuun. Meillä on käytössä vaatteille tarkoitettu tussi, joka pysyy pesusta huolimatta, sekä erikseen tilatut nimikointitarrat. Tarrat on tosi hyviä, ja pysyy vaatteessa kuin vaatteessa. Sukatkin kannattaa tosiaan nimikoida, tarran tai tussin lisäksi esimerkiksi apteekista saatavalla ihoteipillä, sekin on kuulemma kätevä. Nimikoi myös vaippapakkaus, Herra Hakkarais -pastillit, kaikki.


5. Puhu lapselle tulevasta muutoksesta

Ihan pieni lapsi ei välttämättä ymmärrä tarkalleen mitä tapahtuu, mutta ymmärtää hänkin että jokin muuttuu. Lähes 3-vuotiaalle lapselle on paljon helpompaa selostaa, miten ensi viikolla mennään päiväkotiin, ja siellä pääsee tekemään kaikkea hauskaa ja leikkimään muiden lasten kanssa. Näillä saatesanoilla kerroin Liljallekin päiväkotiin paluusta, ja vitsit miten iloinen tyttö siellä odottikaan kun menin ensimmäisen päivän jälkeen hakemaan. Nyt ongelmaksi on muodostunut uhma + väsymys + se ettei Lilja haluaisi lähteä kotiin..


6. Käy tutustumassa päiväkotiin 

Nyt koronan aikaan en tiedä miten tämä tehdään, olen lukenut ettei vanhempia päästetä päiväkotiin sisälle ollenkaan. Mutta jos edes pihalla pääsisi tutustumaan etäältä päiväkodin työntekijöihin, katsomaan pihapiirin ja yhdessä lapsen kanssa tunnustelemaan uutta leikkipaikkaa. Me ollaan käyty Liljan kanssa yhdessä tutustumassa päiväkodissa etukäteen, katsottu leikkihuoneet, nukkumapaikka, ruokailutila ja oma lokero. Olen puhellut samalla että tänne pääset kohta leikkimään, ja niinhän siinä on lopulta käynyt että perinteisesti lapsi vaakatasoon ja kyljestä kantaen rimpuilevana autoon, kun ei haluaisi lähteä kotiin ollenkaan. 

Vanhemmalle on myös tietysti tärkeää nähdä millainen tunnelma päiväkodissa vallitsee ja minkälaisia työntekijät ovat. Meillä on käynyt hyvä tuuri päiväkotien kanssa, ja jokaisessa on ollut aivan ihanat hoitajat ja opettajat, oli sitten kunnallinen tai yksityinen päiväkoti kyseessä. Ennen luontopäiväkotiin siirtymistä Liljan oli tarkoitus mennä toiseen paikkaan, joka olisi ollut ihan kodin vieressä, mutta siellä oli kireä ja kiireinen tunnelma, ihan järkyttävän suuri ryhmäkoko ja liian vähän aikuisia lapsiin nähden. Ei haluttu miehen kanssa laittaa lasta sinne, ja keksittiin toinen ratkaisun. Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi on tietysti ihan eri tilanne päiväkotien kanssa, eikä uutta paikkaa tosta noin vain saa. Aina ei ole vaihtoehtoja, mutta pointtini tässä ehkä on se, että jos on vaihtoehto niin kannattaa siihen tarttua.

7. Lempeä aloitus 

Lempeä aloitus tutustumisen ohessa on muutenkin minusta tärkeä. En heti laittaisi lasta suoraan täysipäiväisesti hoitoon, oli kyse sitten perhepäivähoitajasta tai päiväkodista. Meilläkin kun lapset on pääasiassa kasvatettu ihan vain kotona vanhempien voimin, kun tukiverkko on aika kaukana, on iso muutos mennä hoitoon. Mahdollisuuksien mukaan siis yrittäisin aloittaa ihan pienen lapsen kanssa esimerkiksi 15pv/kk sopimuksella tai tietyllä tuntimäärällä päivässä tms. Meillä Liljalla on aina ollut tuo osa-aikainen sopimus, ja muu elämä on järjestetty sen mukaan. Koen että näin ollaan saatu hyvä tasapaino arkeen, kun ei tarvitse täysin jättäytyä pois opinnoista tai työelämästä lasten ollessa pieniä, lapsi pääsee touhuamaan kaikkea mielekästä ja leikkimään muiden lasten kanssa, mutta aikaa on myös olla yhdessä arkenakin ja nauttia lapsiperheen elämästä.

Vastaus ikuisuuskysymykseen, voiko esikoisen laittaa päiväkotiin jos äiti on kotona kuopuksen kanssa, on mielestäni että voi tottakai laittaa. Ymmärrän sen pointin, että näin lapsi saattaa viedä paikan joltain toiselta, joka sitä kipeämmin tarvitsisi, mutta varhaiskasvatus on mielestäni jokaisen lapsen oikeus. Siinä mielessä tulee olla itsekäs ja ajatella oman lapsen parasta, ettei jätä paikkaa hakematta siksi ettei joku toinen saa paikkaa. Ainakin meidän perheessä huomaa selvän eron varsinkin nyt kahden lapsen kanssa, että esikoisen päiväkotipäivät tekee hyvää kaikille.


8. Yritä noudattaa päiväkodin rytmiä kotonakin

Herätys samoihin aikoihin, aamupalat, ulkoilut, ruokailut, päiväunet. Leikkiä, lukemista ja muuta puuhaa. Nyt kun Lilja on taas päiväkodissa, häntä selvästi kiinnostaa taas entistä enemmän lukeminen, kun saa päiväkodissa touhuta lasten kanssa ihan tarpeeksi. Kotona hän kaipaa vastapainoksi enemmän rauhaa ja sellaisia juttuja, joita vain äidin kanssa tehdään. Leipomista, kotitöitä, puutarhassa puuhailua ja muuta perusarkea. Kaupassakäynti on Liljan viikon kohokohta.

Samankaltainen rytmi kotona ja päiväkodissa auttaa lasta sopeutumaan, lapset kun muutenkin rakastavat rutiineja, toistoa, ennakoitavuutta – sitä tunnetta että tietää mitä seuraavaksi tapahtuu. Jotkut lapset kaipaavat paljon syliä ja läheisyyttä päiväkotipäivien jälkeen, joten kannattaa varata aikaa siihen kotiin tultaessa. Meillä Lilja tulee kotiin ja jatkaa leikkejään Helmin kanssa, syödään yhdessä välipalaa ja mennään pihalle. Illat rauhoitetaan ja mennään ajoissa nukkumaan. Vaikka päiväkodissa on kivaa, on se myös varmasti kuormittavampaa lapselle kuin kotona oleminen.
Tältä meidän päivärytmi näyttää... tai ehkei ihan sittenkään.


9. Päiväkotireppu

Me yritettiin ensin selvitä ilman varsinaista päiväkotireppua (ja vauvavuonna ilman hoitolaukkua), mutta huomattiin jossain kohtaa, että kyllä se reppu vaan helpottaa arkea. Mun oma mielipide on, että päiväkotireppu on ensisijaisesti isiä varten. Anteeksi nyt sukupuolittunut yleistys, mutta koska miehet ei usein muista juuri mitään (anteeksi rakas), on ihan todella hyvä että on vain yksi tietty juttu, joka pitää muistaa ja jonka voi vaan napata aamulla mukaan. Muuten ei olisi lapsella päiväkodissa vaihtovaatteita, puhdasta juomapulloa, vaippoja yms. Samoin kun haen lapsen päiväkodista, kuljetan repussa likaiset vaatteet ja juomapullon kotiin. Reppu saa siis äänen meidän perheeltä.


Fjällrävenin Kånken sopii tähän tarkoitukseen loistavasti.

vinkkejapaivakodinaloitukseen

10. Rento asenne 

Kyseessä on kuitenkin iso muutos sinun ja lapsen elämässä, joten yritä suhtautua asiaan mahdollisimman rennosti. Jos kaikki ei heti suju, ei se mitään, se on täysin luonnollista. Anna aikaa muutokselle, uusi arki kyllä alkaa muotoutua omalla painollaan. Jos et ehdi ihan kaikkea hankkia aloitukseen mennessä, ehtii ne myöhemminkin. Tulee myös helposti ostettua turhaa kun ei ihan vielä tiedä mikä käytännössä osoittautuu tarpeelliseksi.

Meillä päiväkotihommat on mennyt varmasti osittain siksi suht helposti ja sujuvasti, koska Lilja on luonteeltaan ulospäinsuuntautunut ja sosiaalinen, sellainen jolle päiväkotielämä sopii luontaisesti hyvin. Häntä harvemmin mikään jännittää, hän menee ja tekee. Mulla on siis kokemusta vain suhteellisen sosiaalisen lapsen tutustuttamisesta päiväkotiin, katsotaan miten pienen Helmin kanssa sujuu. Helmi on sen verran rauhallisempi tapaus kuin isosiskonsa, etten tiedä vaatiiko häneltä päiväkoti alkuun enemmän totuttelua, voi olla. Itseä ainakin jännittää taas jo kovasti ajatus Helmin laittamisesta päiväkotiin, vaikka se tuttua onkin.

Joten ymmärrän kyllä hyvin jos aloitus surettaa, jännittää ja tekee haikean olon. Mutta lupaan, se menee ohi viimeistään siinä vaiheessa kun kannat sitä rimpuilevaa lasta pois päiväkodista ja mietit, että kenelle tämä nyt olikaan vaikeaa.

Kovasti tsemppiä päiväkodin tänä syksynä aloittaneille ja aloittaville, se menee varmasti hyvin. :)


Essi

Ei kommentteja