Soodataikinaresepti


soodataikinaresepti

Täällä on ollut uuni kuumana pitkin viikonloppua. Eilen oli pizzaperjantai, ja tänään ollaan lasten kanssa askarreltu isänpäivälahjat soodataikinasta ja paistettu kakkupohja huomista varten. 

Soodataikinasta olen ennen tehnyt joulukoristeita, mutta tällä kertaa sain hauskan idean (varmasti ainakin päiväkodeista tuttu) painaa lasten kädenjäljet muistoksi taikinaan. Tehtiin omat sekä iskälle että papalle. 

Soodataikina on todella helppo tehdä, se ei maksa juuri mitään ja lopputulos on tosi kiva. Kauniit joulukoristeet saat kaulimalla taikinan, painamalla keksimuoteilla siitä kuvoita ja lopuksi vielä halutessasi voit koristella kuviot esimerkiksi puutikulla, kuvioidulla lautasella, tuikkukupilla (esim. Kastehelmi) tai millä ikinä keksit. Tee koristeisiin puutikulla reiät ja sido juuttinarusta lenkki, jolloin saat suloiset itsetehdyt kuusenkoristeet tai pujota koriste lahjanarusta pakettikoristeeksi. Sydämet olisivat kauniit myös esimerkiksi glögipullon kaulassa.

Kädenjäljet tein yksinkertaisesti jakamalla taikinan neljään osaan ja kaulimisen jälkeen (jätä taikina aika paksuksi) painettiin kädenjäljet taikinaan. Puutikulla vielä kaiversin nimen ja vuoden taikinaan. 

soodataikina
soodataikinaresepti
soodataikinaresepti
soodataikinaresepti

Soodataikina:

2 dl soodaa
1 dl maissitärkkelystä
1,25 dl vettä
kaulin
puutikku
+ jos teet joulukoristeita, juuttinarua ja jotain millä koristella kuviot

Sekoita kattilassa kaikki ainekset keskenään. Lämmitä taikinaa miedolla lämmöllä samalla sekoittaen, kunnes taikina kiinteytyy. Kun taikina alkaa irrota pohjasta eikä enää sekoitu, ota kattila liedeltä ja siirrä esim. lusikalla taikina kulhoon. Peitä taikina kostealla liinalla ja anna jäähtyä. 

Tee taikinasta haluamasi koristeet ja anna kuivua huoneenlämmössä yön yli tai paista uunissa 75 asteessa noin tunti. Meidän uunilla tunti ei riittänyt, jotta kädenjäljet olisivat täysin kuivuneet (olivat sen verran paksut), mutta onneksi ne ehtivät kuivua huomiseen mennessä.

Essi


Ei kommentteja