Säästöprojekti: haaveena oma koti


Kolmannesta työpäivästä selvitty ja alkoi tieto suorastaan vyöryä päähän kun asioita alkoi käydä läpi. Huh helpotus, ehkä tästä työnteosta tuleekin jotain. Eilen piti jo olla etänä, mutta ajelin vielä toimistolle lumimyrskyä uhmaten, koska huomasin että yksi piuha puuttuu (niitähän ei ole tuolla työpöydällä kuin miljoona eikä siltikään ollut tarpeeksi). Noh, tänään havaitsin että yksi piuhoista on sittenkin väärä, ja joku päivä ennen kuin työt kunnolla alkaa pitäisi vielä tehdä yksi toimistopäivä. Sen jälkeen ajattelinkin olla etänä tästä tulevaisuuteen – on kyllä helpotus että on mahdollisuus etätyöhön. Kevään muuton jälkeen työmatka piteni reilulla 40 kilometrillä, joten ihan kiva senkin kannalta olla kotona, että pääsee nopeasti hakemaan tytöt päiväkodista.

Työpäivän jälkeen tuuletuin käymällä postilaatikolla, tekemällä vähän lumitöitä ja hakemalla kottikärryllisen polttopuita ulko-ovelle, josta mies sai luvan kantaa puut sisälle. Puolessa tunnissa sain nimittäin sormet ja varpaat umpijäähän, ja siirryin suosiolla lämmittelemään "rankan" uurastuksen jälkeen sisätiloihin.Oma koti 2022

Viltin alla istuskellessa aloin taas tehdä samaa mitä olen nyt muutaman kuukauden tehnyt. Nyt tämä harrastukseni vaan on saanut toden tuntua, kun työt on oikeasti alkaneet. Uusi harrastukseni on laskea meidän talouden kaikkia mahdollisia kuluja ja miettiä missä voisi säästää, mitä tuloja tälle vuodelle on tiedossa ja kuinka suuren osan palkoista voi siirtää säästötilille. Meillä on tavoite kirkkaana mielessä, eli ostaa oma koti mahdollisimman pian. Ja olen tästä niin innoissani! Tai molemmat ollaan. 

Meidän matka tähän pisteeseen on ollut aika helkkarin pitkä ja kivinen. Tuntuu, että aina on elämä heittänyt kapuloita rattaisiin ja romuttanut meidän suunnitelmat, juuri kun ne on olleet toteutumassa. Mutta niinhän se elämä joskus tekee, vaikka ei siihen ikinä totukaan. Niin kuin tässä postauksessa kerroin, saimme odotella esikoista jonkun aikaa, ja raskaus oli tavallaan yllätys. Raskaana oli suorastaan mahdotonta järjestää työkuvioita enää mitenkään uusiksi, vaan mentiin sillä mitä oli. Luin sen kevään pääsykokeisiin ja olin aloittanut osa-aikaisessa työpaikassa 5h/viikossa sopimuksella kaksi viikkoa ennen positiivisen raskaustestin tekoa. Kyllä muuten oli mieltä ylentävää mennä töihin ensimmäistä päivää ja kertoa uudelle esimiehelle että hei, olen muuten raskaana. A p u a että se jännitti! Mutta onneksi hän otti uutisen hyvin vastaan enkä parempaa kohtelua töissä olisi voinut toivoa.

Muutamaa viikkoa ennen esikoisen syntymää anoppini menehtyi yllättäen. Siitä alkoi aivan järkyttävän raskas ajanjakso, joka päättyi vasta viime keväänä kun saimme meidän harteille jääneen omakotitalon myytyä. Taloa ylläpitäessä katosi meidän asuntosäästöt. Taas oltiin lähtöpisteessä.

Kuopusta odottaessani työtilanne oli tosi hyvä, mutta toki raskaus ja äitiysloma hidasti säästämistä. Nyt on niin sanotusti lapset tehty ja kaikki suuremmat huolet takanapäin (ainakin toistaiseksi, kop kop), niin voidaan keskittyä ihan täysillä asuntoprojektiin!

Säästökuuri & asennemuutos

Mikä meidän säästötavoite sitten on? Ytimekkäästi sanottuna, mahdollisimman paljon mahdollisimman nopeasti. Lomarahat, veronpalautukset, kaikki mitä palkasta yli jää. Lisäksi ollaan syynätty meidän perheen säännöllisiä menoja ja yritetään karsia. Tietynlaista sinnikkyyttä ja talouskuria säästäminen tottakai vaatii. Niin se vain taitaa olla, että ei ne suuret tulot vaan pienet menot, koska nyt näitä menoja tarkastellessa olen huomannut, että on niissäkin varaa karsia. 

asuntosaastaminen

asuntosaastaminen

Esim. jos alkaa laskea paljonko rahaa meillä menee erilaisiin suoratoistopalveluihin vuodessa. Sanotaan että käytössä on vaikka kaksi eri palvelua, jotka maksavat noin 20 € kuukaudessa. Pikkuraha. Vuodessa se tekee jo 240 €. Näitä pikkurahoja kun alkaa kertyä vähän sieltä täältä; miehen erikoisoluet, minun salmiakkipussit (hehee), joka viikkoiset sushit, työlounaat (miehen, itse teen töitä kotona ja täällä maaseudulla ei pahemmin lounasravintoloita ole tarjolla)... Äkkiä säästettävä summa on aivan huikea! Ei sitä edes ole tullut ajatelleeksi, kun ei ole niin tarkka rahoistaan ollut. Toki ei nyt hampaat irvessä aleta elämään, esimerkiksi ruoasta en tingi. Ruokaan pitää panostaa, koska huonolaatuinen/mauton/epäterveellinen ruoka heijastuu hyvinvointiin ja jaksamiseen, eikä raha mene sen edelle.

Tänä aikana on helppo toisaalta myös säästää, kun ei ole juurikaan mahdollista matkustaa tai käydä ulkona syömässä. Yritän myös pitää jonkinlaista ostolakkoa tämän vuoden, tai ainakin niin kauan kuin säästötavoite on täynnä. En muutenkaan ole mikään tuhluri, mutta olen entistä tarkemmin käynyt kaapit ja varastot läpi, ettei tule ostettua mitään turhaa. Tottakai esim. lastenvaatteita ja tarvikkeita täytyy hankkia tarpeen mukaan, mutta kaiken ylimääräisen yritän jättää pois. 

Lisäksi pihassa on yksi ylimääräinen auto, jonka mies korjaa kesällä ja myy pois. En jaksa edes alkaa selittää mitä varten omistan kaksi autoa. Joka tapauksessa auton korjaaminen korjaamolla maksaisi varmaan enemmän kuin auton arvo on, joten ei ole mitään järkeä viedä sitä minnekään kun mieskin sen osaa korjata. Nyt kun tuolla on -15 astetta pakkasta ja metri lunta ei vain auton korjaaminen ole kovin mielekästä. Kesällä sitten, ja autosta saatavat rahat suoraan asuntosäästötilille, tietenkin.

Äkkiä se tavoite on kasassa kun vain päättää sen toteuttaa! Ensiasunnon ostajina käsirahaa ei onneksi tarvita niin suurta osuutta asunnon hinnasta, mutta vakuudet ja muut pitää sitten miettiä lainaa hakiessa. Toivon kovasti että pääsemme viimeistään 2022 omaan kotiin!

Omituista muuten että päässä pyörii vain raha raha raha. En ole koskaan ollut mikään ns. rahan perässä juoksija tai miettinyt rahaa kuin juuri sen verran, että elämä on vaivatonta eikä tarvitse pennejä laskea, ja että pahan päivän varalle on säästöjä. Nyt en muuta ajattelekaan kuin niitä pennejä.

Sanomattakin selvää että olen tästä ihan super innoissani. Katsotaan kuinka meidän käy!

Essi


Ei kommentteja