Virkattu norsuvaunulelu

*Postaus sisältää affiliate-linkkejä

Olen oikein tosissani innostunut nyt virkkaamaan, ja viime viikon virkkausintoilun tuloksena syntyivät nämä suloiset norsuvaunulelut. Norsuhullutus sai alkunsa, kun virkkasin ystäväni tulevalle pienokaiselle norsulelun lahjaksi. Siitä se sitten lähti! Tässä meinaa tulla sellainen ongelma vastaan, että intoa tehdä riittäisi enemmän kuin näille on tarvetta. 

virkattunorsuvaunulelu

virkattunorsuvaunulelu

virkattunorsuvaunulelu
virkattu norsu

Jos kaipaat kuvia ohjeen lisäksi välivaiheista, täällä on uusi kuvallinen postaus välivaiheineen. Ohje eroaa hieman tästä, koska tykkään vähän pienemmistä norsuista. Käy kurkkaamassa! 

Jos olet aloittelija virkkaajana niin kuin minäkin, sopii tämä ohje just sulle, tätä ohjetta varten ei tarvitse osata kuin ketjusilmukka ja kiinteä silmukka. Saa kysyä jos jokin kohta jäi epäselväksi.

Lankana olen pitkään käyttänyt Adlibriksen luomupuuvillaa, mutta siitä on harmillisesti ollut useamman kuukauden monet perusvärit loppu. Dropsin Muskat on uusi lankalöytöni: merseroitua puuvillaa, langassa himmeä kiilto ja todella herkulliset värit, suosittelen!

Koukku: 3,5

ks = kiinteä silmukka
kjs = ketjusilmukka

Suluissa on ilmoitettu silmukoiden määrä kerroksen lopussa.

Tilaustyöt

Minulta voi tilata norsuvaunuleluja, yksittäisiä norsuja, virkattuja tuttinauhoja ja pupunkorvapuruleluja. Jos haluat tehdä tilauksen, laita minulle viestiä instagram-tililläni @lintuladesign tai laita meiliä lintuladesign@gmail.com.

Vartalo (x 2)


1. krs: 15 kjs


2. krs: 2 ks toiseen ketjusilmukkaan koukusta, 13 ks, 1 kjs, käännä (15)

3. krs: 14 ks, 2 ks viimeiseen silmukkaan, 1 kjs, käännä (16)

4. krs: 2 ks ensimmäiseen silmukkaan, 15 ks, 1 kjs, käännä (17)

5. krs: 16 ks, 2 ks viimeiseen silmukkaan, 1 kjs, käännä (18)

6. krs: 2 ks ensimmäiseen silmukkaan, 17 ks, 1 kjs, käännä (19)

7. krs: 18 ks, 2 ks viimeiseen silmukkaan, 1 kjs, käännä (20)


8.-11. krs: 16 ks, 1 kjs, käännä (16) 


12. krs: 16 ks, 5 kjs, käännä (21)

13. krs: 1 ks toiseen ketjusilmukkaan koukusta, 19 ks, 1 kjs, käännä (20)

14.-17. krs: 20 ks, 1 kjs, käännä (20)


18.-19. krs: 14 ks, 1 kjs, käännä (14)


20. krs: 14 ks, 7 kjs, käännä (21)

21. krs: 1 ks toiseen silmukkaan koukusta, 17 ks, 2 kiinteää silmukkaa yhteen, 1 kjs, käännä (19)
(Huom! Ei siis lisäys, vaan ota kaksi silmukkaa koukulle ja vedä lanka molemmista läpi.)

22. krs: 2 ks yhteen, 17 ks, 1 kjs, käännä (18)

23. krs: 16 ks, 2 ks yhteen (17)

Korva x 2


1. krs: 2 kjs

2. krs: 3 ks ensimmäiseen ketjusilmukkaan, 1 kjs (3)

3. krs: 2 ks jokaiseen silmukkaan, 1 kjs, käännä (6)

4. krs: * 1 ks, 2 ks samaan silmukkaan *, 1 kjs, käännä (9)

5. krs: * 2 ks, 2 ks samaan silmukkaan *, 1 kjs, käännä (12)

6. krs: * 3 ks, 2 ks samaan silmukkaan *, 1 kjs, käännä (15)

*  * = toista väliä


Jätä lopetuslangat tarpeeksi pitkiksi, jotta saat ommeltua palat toisiinsa. Ompele ensin korvat ja sitten vasta muut reunat. Palat kannattaa ommella "nurin päin" ja kääntää norsu oikein päin, näin lopputuloksesta tulee mielestäni siistimpi.

Kivoja virkkaushetkiä toivottelee,

Essi

30 kommenttia

 1. Aivan upea vaunulelu! Ajattelin itsekin tehdä samanlaisen ystävälleni ja hänen tulevalle lapselleen, joten kysynkin sinulta, miten paljon lankaa kului per väri? :)

  VastaaPoista
 2. Heippa! Aivan ihana vaunulelu, tosi kauniit värit ♡ innostuin itsekin virkkaamaan tuollaisen omalle vauvalle. Muistatko, minkä kokoisia nuo helmet ovat?

  VastaaPoista
 3. Moikka! :) Kiitos tästä ohjeesta! Aloin vääntämään näitä ja ajattelin kysästä, että minkäkokoisia nuo helmet sun nauhassa on?

  VastaaPoista
 4. Muuten onnistu eka koepala ongelmitta mut 2 asiaa haluisin viel tarkennusta.
  1) krs 21 lukee : (Huom! Ei siis lisäys, vaan ota kaksi silmukkaa koukulle ja vedä lanka molemmista läpi.) <<mitä tarkoitit tällä? Ja 2) kun muu vartalo on tehty ja siirrytään kropasta korvaan niin eikö työtä enää käännetä vai onko sillä väliä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja anteeksi etten ole vastannut! Jostain syystä kommenteista ei ole tullut minulle ilmoitusta. Eli tämä on yhtä kuin kavennus, jolla saadaan norsuihin pyöreä muoto. Itse tein aluksi vahingossa samoin kuin ohjeen alussa, eli lisäsin epähuomiossa silmukoita! Halusin korostaa (jos olet aloittelija niin kuin minäkin..) että ota kaksi silmukkaa koukulle ja kavenna :D Selvensikö tämä yhtään?

   Vartalokappaleita tehdään kaksi erikseen, pitääpä muuten lisätä tuonne että tässä kohtaa siis katkaistaan lanka ja aloitetaan sama homma kokonaan alusta. Korvat tehdään siis myös ihan kokonaan erikseen :)

   -Essi

   Poista
 5. Hei,

  olisin kysellyt helmien koosta ja väreistä:) olisi ihana jos ehtisit vinkata nämä.

  kiitos,
  Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Isommat helmet on 19 mm ja pienemmät 15 mm, ja värit (pikkumuru.fi) pastelliroosa (nro 30), vaaleanharmaa (07) ja valkoinen (02). Yhden norsun lelussa muuten samat mutta pastelliroosan sijaan on minttu (33).

   Tässä vielä linkki isompiin helmiin:
   http://www.pikkumuru.fi/product/4/19mm-pyorea-helmi
   Ja tässä pienempiin:
   http://www.pikkumuru.fi/product/3/15mm-pyorea-helmi

   Toivottavasti näistä oli apua! :)

   -Essi

   Poista
 6. Hei, mistä olet hommanut tuon himihin norsut on pujotettu? Pidikkeet jne. Mitä materiaalia on tuo "naru" tai mikä nyt onkaan, ja minkä mittainen sen tulee olla jotta on hyvä vaunuihin ? (olisin pienelle kummityttöni esikoiselle tehnyt joululahjaksi?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Nyöri ja pidikkeet on tilattu www.pikkumuru.fi:stä :) Nyöri on tätä:

   http://www.pikkumuru.fi/product/26/satiininyori

   Tarkkaa mittaa en osaa antaa, kun silmämääräisesti sen mallasin silikonihelmien ja norsujen kanssa sen mittaiseksi että se suunnilleen sopisi vaunukoppaan kiinni. Valmiina vaunulelu on pidikkeen solmukohdasta toiseen noin 35 cm + siihen solmuvarat päälle. Toivottavasti tästä oli apua! :)

   -Essi

   Poista
 7. Kiitos! :) Tottakai, kiitos hyvästä ohjeesta, tällä olen monet norsut virkannut lahjaksi ja omalle tytölle :)

  VastaaPoista
 8. Kuvasta näyttäisi kuin norsuja olisi täytetty?

  VastaaPoista
 9. Oletko täyttänyt norsut jollakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eurokankaasta saa hyvää polyesterivanua 5€ pussi :)

   Essi

   Poista
 10. Hei. Kysyisin, että oletko tehnyt norsut ensin valmiiksi ja sen jälkeen kiinnittänyt ne ja helmet nyöriin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Kyllä, ensin olen ommellut puolet kiinni ja vasta sen jälkeen pujotan narun norsujen ja helmien läpi. :)

   Poista
 11. Hei, minkä kokoisia helmiä olet käyttänyt tuossa lelussa? Ja muistatko minkä kokoisia on tuttiketjuissa, joista oli kans blogissa ohjetta. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen käyttänyt muistaakseni 14-15 mm ja 19-20 mm helmiä kummassakin :)

   Essi

   Poista
 12. Hei, voisitko tarkentaa kuinka tuo ks toiseen ketjusilmukkaan koukusta tehdään? :) esimerkiksi kohta 2 tai 13.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Eli siis kun olet tehnyt ketjusilmukkaketjun, teet koukusta lukien toiseen ketjusilmukkaan kiinteän silmukan. Näin silmukkamäärä pysyy oikeana, sillä kerroksen lopussa tehdään aina yksi ketjusilmukka vain kääntymistä varten. Toivottavasti tämä selvensi :)

   Essi

   Poista
 13. Moikka!
  Millaset solmut oot tehny tolla satiininarulla tohon lelurenkaaseen ja miten oot saanu siististi sen satiininarun leluun kiinni?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän minäkin kaipailisin vastausta! :)

   Poista
  2. Minä myös kyselisin samaa :D

   Poista
 14. Heippa! Aloittelija täällä kyselee: Tajuan homman mielestäni 7.krs. asti (jolloin 20 silmukkaa), sen jälkeen 8.krs. 16 silmukkaa. Tätä en ymmärrä, mihin 4 silmukkaa "katoaa"? Kiitos jos ehdit vastata, olisi tosi mielenkiintoista tehdä loppuun asti. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Pahoittelut että vastaan vasta nyt, on mennyt kommentti täysin ohi!

   Eli silmukat ei ns. katoa, vaan jatkat tätä uutta kerrosta vain niin kauan kunnes olet virkannut 16 silmukkaa, teen ketjusilmukan kääntymistä varten ja jatkat 16 silmukalla seuraavat kerrokset joista tulee siis norsun vatsa. Sen jälkeen teet 5 ketjusilmukkaa kerroksen päässä, josta syntyy norsulle jalka. Ketjusilmukkaketjun päässä teet toiseen silmukkaan koukusta kiinteän silmukan, ja jatkat jalkaa siitä. Kauhean vaikea selittää, helpompi olisi näyttää <3 Instassa voi myös laittaa viestiä @ikkunalaudalla, jos jotain kysyttävää on :)

   -Essi

   Poista
 15. Hei kuinka monta niitä helmiä tulee kerralla jos tilaa kaikkia värejä mitä haluaa niin 1kpl tuleeko niitä vaan sitten yksi?

  VastaaPoista
 16. Tein kokeiluversiona norsun 7 veljeksen langalla, joka sujui hyvin. Ostin varsinaista tuotosta varten suosittelemaasi Drops Muskat lankaa, joka on osoittautunut katastrooffiksi. Jostain syystä lanka purkautuu/aukeaa virkatessa. Se ei siis pysy yhtenä sileänä lankana, vaan aukeaa kymmeneksi säikeeksi, jolloin virkkaaminen tosi vaikeaa. Koko ajan säikeitä jää matkasta, menee solmuun ja jää kirraamaan. Pääsin ensimmäistä norsun osaa puoleen väliin, kun meni niin pahasti solmuun purkaessa että jouduin katkaisemaan langan. Eikö tällaista ongelmaa ole muilla ollut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Onpa erikoista, siksi suosittelin Muskatia kun minulla se ei purkaudu toisin kuin esim. Dropsin Cotton Light purkautuu tosi helposti. Harmi kuulla!

   -Essi

   Poista
 17. Miten oot saanut tossa valmiissa Norjassa ton korvan tolleen puoli ympyräksi? Ku teen korvan, se on pikemminkin kolmio, kuin puoli ympyrä. Mielestäni myös kuvallisessa versiossa sinun tekemä korva on hieman kolmion mallinen, kun taas valmiissa norsussa korva näyttää täydelliseltä puoli ympyrältä? Missä mättää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, mulle ei tule muuta mieleen kuin että onko sulla liian iso koukku lankaan nähden, tai löysä käsiala? Kokeile tehdä pienemmällä koukulla jos onnistuisi! Voisin yrittää tehdä tästä virkkausvideon tuonne @lintuladesign tilille jos ei onnistu :)
   -Essi

   Poista