Neulottu vauvan myssy

*Postaus sisältää affiliate-linkkejä

Tajusin tässä, että jouluun on enää viitisen viikkoa! Jostain kehitin kunnon jouluinnostuksen, ja tekisi kovasti mieli vaihtaa olohuoneeseen punainen villamatto ja jouluisemmat tyynynpäälliset, käydä ostamassa kasa hyasintteja kotiin ja ripustella vähän jouluvaloja parvekkeelle ja ikkunoihin. Glögiä, pipareita ja joulutorttuja ollaan täällä kyllä jo hyvillä mielin nautiskeltu, mutta eikös nyt voisi jo laittaa kotiinkin vähän joulua, eikö?

Käsitöitäkin olen jonkun verran aloitellut, ja tehnyt niitä aina vähän kerrallaan kun sellainen hetki on ollut, tai kun olen tarvinnut pienen tauon tenttiin lukemisesta. Aloitin pari viikkoa sitten neulomaan tytölle neulottua myssyä Dropsin babymerinovillasta.

neulottuvauvanmyssy

neulottuvauvanmyssy

neulottuvauvanmyssy

neulottuvauvanmyssy

vauvanmyssy

neulottuvauvanmyssy

neulottuvauvanmyssy

Yllä näkyvät myssyt olen neulonut 5 mm puikoilla Novitan Baby Wool -langalla*. Lankaa on ollut välillä hankalaa löytää päivittäistavarakaupoista, joten olen aina tilannut Adlibrikselta suoraan kotiin ja on tullut super nopeasti. Lanka on hieman paksumpi ja lopputuloksesta tulee isompi kuin mitä ohjeessa annettu koko. Kannattaa arvioida lanka ja puikot myös oman käsialan mukaan. Myös Dropsin baby merino sopii tähän hyvin (puikkosuositus 3 mm), värivaihtoehtojakin on tässä hurjasti. 


Neulottu vauvan myssy
Luo 40 s ja neulo ainaoikeaa.

1. krs: (op) Neulo 2 o, lisää 1 s (tee lisäys nostamalla silmukka edellisen kerroksen silmukan takareunasta), neulo kunnes puikolla on jäljellä 4 s, neulo 2 o yhteen ja 2 o.

2. krs: ainaoikeaa

Tee jatkossakin kaikki kavennukset ja lisäykset kahden silmukan sisäpuolella reunasta.
Toista 1-2 kerroksia yhteensä 18 kertaa (= 36 krs.)

Kavenna sitten kerroksen alussa ja lisää lopussa yhteensä 18 kertaa (= 36 krs.)

Lisää kerroksen alussa ja kavenna lopussa 9 kertaa.

Olet kappaleen puolivälissä.

Kavenna sitten kerroksen alussa ja lisää lopussa 9 kertaa.

Lisää alussa ja kavenna lopussa 18 kertaa.

Kavenna alussa ja lisää lopussa 18 kertaa. Päätä silmukat.

Ompele myssyn reunat yhteen.

Solmimisnauha: Luo 4 s sukkapuikolle ja neulo 4 s oikein. Älä käännä työtä, vaan liu'uta silmukat ja lanka puikon toiseen päähän ja neulo 4 s (tätä pohdiskelin hetken, mutta on hyvin yksinkertaista.) Toista tätä kunnes nauhan pituus on noin 20 cm. Tee toinen nauha samoin ja kiinnitä nauhat myssyn sivuille.

Tupsu: Leikkaa malliksi ympyrän mallinen pala paperia. (Käytin tähän mallina suolasirottimen pohjaa, ja just passelin kokoinen tupsu tuli.)

Taittele paperinpala kolmeen kertaan ja leikkaa kärjestä pala pois. Mitä isomman palan leikkaat, sitä enemmän lankaa tupsuun mahtuu ja sitä tuuheampi siitä tulee.

Leikkaa pahvista (leikkasin kaurahiutalepakkauksesta) mallin mukaan kaksi ympyrää, ja piirrä niihin paperimallin mukaan sisempi ympyrä, johon villalanka kieputetaan.

Ota villalankaa esim. 4 metriä, ja taittele se kaksinkerroin. Asettele langanpäät pahvin palojen väliin, ja ala kieputtaa villalankaa pahvipalojen sisärenkaan ympäri. Otin aluksi ihan liian vähän lankaa, ja lisäilin sitä varmaan kolmeen kertaan ennen kuin lankaa oli mielestäni tarpeeksi. Sellainen liian harva tupsu olisi ollut katastrofi! Loppuvaiheessa kannattaa käyttää neulaa langan kieputteluun, kun sisärengas alkaa käydä jo ahtaaksi. Lopuksi pidä kiinni renkaan sisäosasta ja leikkaa langanpäät auki reunoilta. Ujuta langanpätkä pahvinpalojen väliin, kiristä ja tee kunnon solmu. Leikkaa pahvit pois, siisti tupsu ja kiinnitä myssyyn. Valmis!

Tässä olisi taas kiva lahjaidea vastasyntyneelle vauvalle, ristiäisiin tai sitten muuten vaan vähän isommalle vauvalle. Luulen että tämä ei ehkä päiväkotiin tule käyttöön meidän tytölle, tuolla ulkona kun tuppaa tuulemaan niin kovin ja päikyssä kuitenkin ulkoillaan paljon. Ehkä tämä tulee käyttöön ennemmin sit kauppareissuille, vaunulenkeille ja muille vähän lyhyemmille ulkoiluille tai kypärämyssyksi pipon alle.14 kommenttia

 1. Tyylikkään näköinen!
  Ihanania töitä olet tehnyt <3

  VastaaPoista
 2. Siis todella söpö. �� Ihana kun jaksat kaikkia tollasia itse väkertää. Olisipa itelläkin kärsivällisyyttä tälläsiin sormilla näpräilyihin. ��

  VastaaPoista
 3. Hei! Ymmärsinkö siis oikein että tuota 1krs ja 2krs toistetaan vaan vuorotellen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, tämä kommentti on mennyt minulta ihan ohi. Kyllä, kerroksia toistetaan :)

   Essi

   Poista
 4. Tosi kaunis myssy!

  Myssyn kiinnitysnauhoja varten kannattaa kätevästi poimia ne neljä silmukkaa myssyn reunasta, niin ei tarvitse myöhemmin kiinnitellä näitä nauhoja myssyyn enää erikseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! :) Kuinka sattuikaan että juuri samanlainen myssy on nyt nauhoja vaille valmiina odottamassa, joten kokeilenpa tätä :)

   Essi

   Poista
 5. Mihin kohtaan tehdään kavennus-lisäys tuossa toisessa vaiheessa.
  Etenki tuo lisäys.Ennen neljää viimeistä silmukkaa vai ennen kahta silmukkaa.
  Teen ystävän l.5v lapselle ja haluan menevän oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Tee jatkossakin kaikki kavennukset ja lisäykset kahden silmukan sisäpuolella reunasta." Eli jokaisessa vaiheessa, läpi koko työn kavennukset ja lisäykset tehdään aina kahden silmukan sisäpuolella reunasta – eli joko 2 o ja lisäys, tai 2 o yhteen + 2 o :)

   Essi

   Poista
 6. Heippa, mikä on oikea silmukkamäärä vastasyntyneelle? :)

  VastaaPoista
 7. Millä puikoilla olet tehnyt?

  VastaaPoista
 8. Heippa, oletko mistä tilannut/ostanut myssyihin noi ruskeat karvatupsut? :-)

  VastaaPoista
 9. Mitkä silmukkamäärät on koon 70 myssylle? :)

  VastaaPoista
 10. Hei, en löytänyt ohjeesta, mikä on oikea slmukkamäärä 60 kokoiseen myssyyn?

  VastaaPoista