Pellavamekko virkatulla yläosalla lapselle


Edellisessä postauksessa kirjoitin, että jos rajaan lapset pois blogista, voisin blogata jostain muusta. Tässähän olisi hyvä nimi käsityöblogille: puuvillaa & pellavaa! :D

Näin tämän mekon ohjeen jo joskus keväällä Pinterestissä täällä. Tallensin sen kansioon, johon kerään käsitöitä joita haluaisin joskus kokeilla, ja ajattelin että tämän haluan ehdottomasti tehdä. Jännitin vähän, tuleeko lopputuloksesta vähän sinne päin tehdyn näköinen, mutta vaikka itse sanonkin, mekosta tuli i h a n a ! Myös teidän kommenttien ja viestien perusteella mekko iski, ja ohjetta sekä lisää kuvia toivottiin. Tässä siis suomennettu versio ohjeesta ja omat lisäykseni alkuperäiseen ohjeeseen, jonka on  suunnitellut taitava Marta Porcel Creativa Atelierista.

Mekon hinnaksi ei tule juuri mitään, sanoisin että ihan maksimissaan 20 € riippuen pellavan metrihinnasta ja mekon koosta. Tämä mekko maksoi noin 11 euroa. Mekon koko on 18-24 kk, mutta sitä saa helposti säädettyä lisäämällä tai vähentämällä virkattuja neliöitä, tai virkkaamalla taakse muutaman rivin pylväitä niin kuin minä tein. Nauhat myös lisäävät säätömahdollisuutta.

Mekkoa varten tarvitset:

puuvilla/pellavalankaa
langalle sopivan virkkuukoukun
50 cm palan hyvin laskeutuvaa pellavakangasta
2 nappia
tavanomaiset ompelutarvikkeet: ompelukone, kangassakset, nuppineuloja, mittanauhan jne.

Itse käytin neliöiden virkkaamiseen luottolankaani, Adlibriksen organic cottonia sävyssä luonnonvalkoinen. Kerä lankaa maksaa 2,50 €. Virkkaan koukulla 3,5 mm, mutta olen huomannut että käsialani on aika napakkaa, joten kannattaa kokeilla myös kokoa 3 mm, jos tuntuu että jälki ei ole tarpeeksi tiheää. Kankaan löysin Eurokankaasta, ja halusin sen olevan laadukkaan tuntuista, sopivan ohutta pellavaa, jotta helma laskeutuisi kauniisti. Puoli metriä kangasta maksoi noin 8 €. Napit ostin samalla reissulla, ja niiden hinta on ihan muutaman sentin kappale.

pellavamekko

1. Virkkaa isoäidinneliöt


Aloita virkkaamalla kuusi isoäidinneliötä seuraavalla ohjeella:

1. Tee aloitussilmukka ja virkkaa siihen 3 kjs TAI tee "taikaympyrä" (magic circle)
2. Virkkaa ympyrään kolme ketjusilmukkaa, joka lasketaan yhdeksi pylvääksi.
3. Virkkaa ympyrään 11 pylvästä, jolloin saat yhteensä 12 pylvästä.
4. Tee 3 kjs, virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen 2 pylvästä = yhteensä 12 kahden pylvään ryhmää.
5. Tee 3 kjs ja virkkaa silmukoiden väliin pylväs (kahden pylvään ryhmä). Virkkaa kolme pylvästä seuraavaan väliin, 2 kjs, 3 p. 2 p, 2 p, 3 p, 2 kjs, 3 p. Kolmen pylvään ryhmistä syntyy siis neliön kulmat ja niiden väliin jää aina kaksi kahden pylvään ryhmää.
6. Virkkaa kiinteitä silmukoita neliön ympäri ja kulmissa aina 2 kjs.


2. Neliöiden yhdistäminen ja yläosan virkkaus

pellavamekko
pellavamekko
pellavamekko

Neliöt kannattaa ommella silmukoiden etureunasta yhteen, näin saumasta tulee siisti.

Kun olet yhdistänyt neliöt, virkkaa vielä kertaalleen ympäri kiinteitä silmukoita, jotta reunasta tulee tasainen. Jos neliön väliin meinaa tulla rako, voit kokeilla virkata kiinteän silmukan sijaan pylvään tai kaksi.

Seuraavaksi virkataan lisää pituutta yläosaan. Aloita neljännestä neliöstä ja virkkaa toiseen neliöön asti. Tee 3 kjs ja tee ristikkäisiä pylväitä koko matkalta. Ristikkäiset pylväät tehdään siis niin, että jätä yksi silmukka väliin, tee pylväs, jonka jälkeen teet pylvään väliin jääneeseen silmukkaan.

Käännä työ ja tee 3 kjs. Tee koko rivi tavallisia pylväitä. Toista vielä kerran kummatkin kerrokset, kerroksia tulee siis yhteensä neljä. Virkkaa lopuksi kerrosten reuna kiinteillä silmukoilla, jotta yläosasta tulee yhtenäinen.

Jos kaipaat yläosaan lisää leveyttä, tee taakse muutama rivi pylväitä.

3. Helman ompelu ja yhdistäminen virkatun yläosan kanssa

pellavamekko
pellavamekko
Miniapulaiseni tarkastaa ompeluprosessia.


Seuraavaksi ommellaan mekon alaosa. Ensin leikataan sopivan levyinen pala kankaasta. Mittaa virkatun yläosan leveys ja tuplaa se, eli jos virkattu osa on 50 cm, leikkaa kangasta 100 cm. Itse leikkasin kangasta paljon vähemmän, sillä mallailin kangasta yläosaan ja ajattelin, että mekosta tulee omaan makuuni liian raskas tuplamäärällä kangasta. Mekosta tuli siis vähemmälläkin alaosalla kaunis, tee mikä itsestä kauniilta näyttää.

Ompele kankaan reunat siksakilla. Itse omistan vain tavallisen ompelukoneen, mutta saumurilla saa tietenkin vielä siistimmän reunan. Ompele kankaan takasauma yhteen, mutta jätä yläosasta noin 10 cm ompelematta. Tähän kohtaan kiinnitetään siis napit. Silitä ommeltu sauma.

Ompele yläosaan kaksi löysää suoraa ommelta ja jätä langat päistä pitkiksi. En todella ole mikään ompeluasiantuntija, mutta omasta koneesta säädin langankireyttä (normaalisti 1,5-2, nyt laitoin 5) ja jo ommellessa kangas alkoi rypistyä. Ompelin ensin noin 1 cm reunasta ja toisen ompeleen 0,5 cm kankaan reunasta. Lopuksi vedin langat varovasti päistä kireälle, ja näin sain kauniit laskokset helmaan.

pellavamekko
Totesin että tein pienen virheen leikatessani kangasta, kun en tajunnut että yläosa tulisi helmaosaan niin alas. Kiinnitin siis yläosan hieman ylemmäksi, mutta taakse jäänyt pieni aukko ei käyttöä haittaa, kun päälle tulee kuitenkin rusetin nauhat.


Nuppineulaa helma kiinni virkattuun yläosaan. Mittaa hameen ympärys ja merkkaa ensin neljännesosat nuppineuloin, jonka jälkeen kiinnitä loputkin hameesta yläosaan. Näin saat helman laskokset tasaisesti aseteltua. Ompele suoralla ompeleella (muista säätää langankireys takaisin normaaliksi) yläosaan kiinni.

Ompele napit taakse.

4. Ompele nauhat


Leikkaa kankaasta kaksi 80 x 7 cm palaa. Voit halutessasi leikata palat hieman viistoon, niin saat taakse tulevasta rusettiosuudesta näyttävämmän. Tässä välissä kävin silittämässä kankaan puoliksi, jotta reunojen leikkaaminen muotoonsa on helpompaa. Vapaalla kädellä leikkasin ensin toisen, ja sitten toisen nauhan ensimmäistä nauhaa mallina käyttäen. Ompele reunat, käännä ja siisti kääntöaukko.

Solmi nauhat mekkoon, viimeistele silittämällä ja mekko on valmis käytettäväksi!


Yli jääneestä kangaspalasta ajattelin vielä ommella pienen rusetin täydentämään asua. Sitten on meidän pienen synttärisankarin juhlatyyli valmis. ♡ Mitäs pidätte?

Essi

Lähetä kommentti