Helpot ruisleivät

 

ruisleipaohje

Vaikka leivon usein sämpylöitä, olen kokeillut tehdä pataleipää, peltileipää, saaristolaisleipää ja vaikka mitä, niin ruisleipiä en ole koskaan tehnyt. Tuli jossakin vastaan tämä Suklaapossun ohje Kotilieden sivuilla ja päätin kokeilla. Näiden tekeminen oli helppoa – ja mikä parasta ruisleivistä tuli todella hyviä. Ne oli ehkä aavistuksen liian kauan uunissa, jolloin leivät oli hieman kovempaa sorttia, mutta syötiin tyytyväisenä silti ne kaikki. Myös lapset tykkäsivät ihmeen paljon, vaikkei yleensä ruisleipää niin usein syö.

Ruisleivät (ilman juurta)

5 dl piimää
1 pss kuivahiivaa
1 rkl siirappia
noin 6,5 dl ruisjauhoja
2 tl hienoa merisuolaa

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja lisää kuivahiiva sekä siirappi. Anna seoksen seistä 5-10 minuuttia, ja sekoita loput aineet joukkoon. Peitä kulho liinalla ja anna seistä taas vartin verran.

Ripottele pöydälle ruisjauhoja, ja nostele taikinasta noin 8-10 nokaretta pöydälle. Painele jauhotetuin käsin nokareet ohuehkoiksi pyöreiksi leiviksi. Nosta leivät pellille, peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa tunnin. Usein laitan uunin päälle miedolle lämmölle hetkeksi, pistän pois päältä ja lykkään pellin uuniin.

Pistele leivät reilusti haarukalla ja paista 225 asteessa noin puoli tuntia. Tarkista onko leivän pohja kovettunut/saanut väriä. Anna leipien jäähtyä ja nauti!

Me herkuteltiin lohikeitolla ja ruisleivällä, enkä keksi kyllä heti mikä voisi olla parempaa arkiruokaa.

ruisleipaohje
ruisleipaohje

ruisleiparesepti



Lähetä kommentti