Virkattu tuttinauha + ohje

Kaikki virkkaus-, neulonta- ja diy -aiheiset postaukset on blogini suosituimpia ja luetuimpia juttuja. Te selvästi niistä tykkäätte ja niitä haluatte, joten ajattelin tästä lähtien yrittää ujuttaa niitä enemmän mukaan!

Tässä vauva-arjen lomassa, tai oikeastaan jo viime vuoden alusta, olen alkanut tehdä erilaisia virkattuja käsitöitä tilaustyönä. Koska kuitenkin aikani on kallista näin kotiäitinä, en millään ehdi tekemään kaikkea mitä minulta pyydetään, ja yhä useammin olen joutunut sanomaan mahdollisille asiakkaille ei. Edelleen tilaustöitä teen, niistä enemmän yritykseni instatililtä Lintula Design jos kiinnostaa. Mutta uskon että esimerkiksi tuttinauhan tekee vallan hyvin jokainen vähänkään näpräämisestä pitävä! Virkattu tuttinauha vaatii ehkä ihan vähän enemmän hermoja kuin helmistä koottu, mutta ei sekään todellakaan mikään vaikea ole tehdä. 

Tänään siis virkataan tuttinauhoja Ikkunalaudalla tyyliin!Virkattu tuttinauha


Teen kahdenlaisia tuttinauhoja, silikoni- ja puuhelmistä tehtyjä tai sitten virkattuja. Tuttinauhan voi tehdä myös makrame -tyylillä, mutta itsellä ei ole nyt tähän hätään ole ollut aikaa tutustua solmuilun saloihin, joten jätän sen homman osaavammille. Ohjetta virkattuun tuttinauhaan pyydetään usein, joten tänään keskitytään niihin. 

Virkattuun tuttinauhaan tarvitset tuttirenkaan, klipsin, haluamasi väristä puuvillalankaa, virkkuukoukun ja päättelyneulan. Käytän useimmiten Adlibriksen organic cotton -lankaa ja 3,5 mm kokoista virkkuukoukkua. Dropsin Muskatista saa tehtyä myös kauniita nauhoja!


Se pää, johon tutti kiinnitetään, valitaan tutin mukaan. Useimpiin tutteihin sopii kuvassa näkyvä tuttirengas, mutta bibsiin sopii paremmin esimerkiksi itse virkattu lenkki, jonka saa vedettyä bibsin lenkin läpi (ks. kuva). Tuttirenkaita saat tilattua esimerkiksi täältä.

Klipsi voi olla pienempi tai isompi, itse käytän näitä pieniä metallisia klipsejä. Muutama tällainen pyöreä "puinen" löytyy myös, jos haluaa vähän luonnollisemman ilmeen nauhaan. Klipsejä on myös muita erilaisia, sydämen tai tähden muotoisia, muovisia jne.

Tuttinauhan olisi hyvä olla maksimissaan 20 cm pitkä, jottei se aiheuta kuristumisvaaraa. Myytävissä nauhoissa noudatan aina tätä ohjetta, mutta esimerkiksi Liljalle ulkovaatteissa käytettävästä tuttinauhasta tein aikoinaan hieman pidemmän, ettei se kiristä liikaa.

Kuvalliset ohjeet vaiheineen:


Tee normaali aloitussilmukka virkkuukoukulle.


Aloita tuttinauhan virkkaaminen rengaspäästä tekemällä renkaan ympärille 4-5 kiinteää silmukkaa. Oli hankala saada kuvattua tätä vaihetta, mutta virkkuukoukulla siis napataan tuolta renkaan "alta" lanka ja tehdään kiinteä silmukka renkaan ympäri. Tätä on hirveän vaikea selittää, vaikka on ihan yksinkertainen! Jossain vaiheessa voisin yrittää kuvata videolle koko ohjeen.


Vedä lanka renkaan alapuolelta


Tässä on ensimmäinen kiinteä silmukka.


Tee piilosilmukka viimeiseen ks:ään ja käännä työ. Kuvassa ylhäällä piilosilmukka juuri ennen kuin vedän langan silmukan läpi.

Aloita virkkaamaan kiinteitä silmukoita rivi kerrallaan, jokaisen rivin päätteeksi tehdään ketjusilmukka kääntymistä varten.


Erilaisia silmukoita käyttämällä saa nauhoista vähän eri näköisiä. Vasemmalla kiinteillä silmukoilla tehty nauha, oikealla pylväs.


Tässä oikealla puolipylväs (?). Olen opetellut virkkaamaan katsomalla englanninkielisiä virkkausvideoita, joten suomenkieliset termit on vähän hakusessa.


Lopuksi virkataan silmukat klipsin läpi. Tämä vaatii hieman sorminäppäryyttä, mutta äkkiä tämän hiffaa. Pujota ensin virkkuukoukku silmukkaan ja vedä lanka silmukasta läpi niin kuin tekisit normaalin kiinteän silmukan, mutta vedä lanka klipsin läpi, näin:


Virkkaa kaikki silmukat ja lopuksi vielä piilosilmukka vahvistamaan lopetuskohta (ks. kuva alla). Päättele langat hyvin, ettei tuttinauha lähde purkautumaan. 


Sitten vain tekemään tuttinauhoja omia tai muiden vauvoja ilahduttamaan!

Saa toki kysyä jos jokin kohta jäi epäselväksi – näitä on hieman hankala näin tekstin ja kuvien avulla selittää, melkein helpompi olisi videoida koko operaatio. Kiinnostaisiko videot esimerkiksi instagramin kohokohtiin tallennettuna? Ja hei, jos intoudutte tuttinauhoja väkräilemään, tägätkää mut kuvaan jos lisäätte instaan, on aina niin mieltä lämmittävää nähdä teidän tekemiä norsuvaunuleluja. <3
- Essi

3 kommenttia

 1. Hei,
  Kiitos ihanasta blogista,ihhana seurata oman vauva-arjen keskeltä. Meillä 4 kk ikäinen tyttö. Ihania käsitöitä myöss teet! Kiitos tästä postauksesta! Olisiko sinulla ohjetta tuohon jutun alussa olevassa kuvassa oikeassa reunassa näkyvään valkoiseen tuttinauhaan? Siinä on ikään kuin vähän koholla silmukoita.
  T: Petra

  VastaaPoista
 2. Hei, onko se vain minulla, mutta ohjeen kuvat eivät näy postauksessa...?

  VastaaPoista
 3. Hei, miten tuo valkoisen tuttinauhan nyppyläkuvio saadaan aikaiseksi?

  VastaaPoista