Virkattu tuttinauha

virkattututtinauhaohje

virkattututtinauha

virkattututtinauha

* kaupallinen linkki

Virkattu tuttinauha


Virkattuun tuttinauhaan tarvitset tuttirenkaan, klipsin, haluamasi väristä puuvillalankaa, virkkuukoukun ja päättelyneulan. Käytän Dropsin Muskat -lankaa ja 3,5 mm kokoista virkkuukoukkua. Dropsin Muskatista saa tehtyä myös kauniita nauhoja!



Se pää, johon tutti kiinnitetään, valitaan tutin mukaan. Useimpiin tutteihin sopii kuvassa näkyvä tuttirengas, mutta bibsiin sopii paremmin esimerkiksi itse virkattu lenkki, jonka saa vedettyä bibsin lenkin läpi (ks. kuva). Toiseen päähän tulee metallinen / muovinen klipsi.

Tuttinauhan olisi hyvä olla maksimissaan 20 cm pitkä, jottei se aiheuta kuristumisvaaraa. Myytävissä nauhoissa noudatan aina tätä ohjetta, mutta esimerkiksi Liljalle ulkovaatteissa käytettävästä tuttinauhasta tein aikoinaan hieman pidemmän, ettei se kiristä liikaa.


Kuvalliset ohjeet vaiheineen:


Tee normaali aloitussilmukka virkkuukoukulle.



Aloita tuttinauhan virkkaaminen rengaspäästä tekemällä renkaan ympärille 4-5 kiinteää silmukkaa. Oli hankala saada kuvattua tätä vaihetta, mutta virkkuukoukulla siis napataan tuolta renkaan "alta" lanka ja tehdään kiinteä silmukka renkaan ympäri. Tätä on hirveän vaikea selittää, vaikka on ihan yksinkertainen! Jossain vaiheessa voisin yrittää kuvata videolle koko ohjeen.


Vedä lanka renkaan alapuolelta


Tässä on ensimmäinen kiinteä silmukka.


Tee piilosilmukka viimeiseen ks:ään ja käännä työ. Kuvassa ylhäällä piilosilmukka juuri ennen kuin vedän langan silmukan läpi.

Aloita virkkaamaan kiinteitä silmukoita rivi kerrallaan, jokaisen rivin päätteeksi tehdään ketjusilmukka kääntymistä varten.


Erilaisia silmukoita käyttämällä saa nauhoista vähän eri näköisiä. Vasemmalla kiinteillä silmukoilla tehty nauha, oikealla pylväs.


Tässä oikealla puolipylväs (?). Olen opetellut virkkaamaan katsomalla englanninkielisiä virkkausvideoita, joten suomenkieliset termit on vähän hakusessa.


Lopuksi virkataan silmukat klipsin läpi. Tämä vaatii hieman sorminäppäryyttä, mutta äkkiä tämän hiffaa. Pujota ensin virkkuukoukku silmukkaan ja vedä lanka silmukasta läpi niin kuin tekisit normaalin kiinteän silmukan, mutta vedä lanka klipsin läpi, näin:


Virkkaa kaikki silmukat ja lopuksi vielä piilosilmukka vahvistamaan lopetuskohta (ks. kuva alla). Päättele langat hyvin, ettei tuttinauha lähde purkautumaan. 


3 kommenttia

  1. Hei,
    Kiitos ihanasta blogista,ihhana seurata oman vauva-arjen keskeltä. Meillä 4 kk ikäinen tyttö. Ihania käsitöitä myöss teet! Kiitos tästä postauksesta! Olisiko sinulla ohjetta tuohon jutun alussa olevassa kuvassa oikeassa reunassa näkyvään valkoiseen tuttinauhaan? Siinä on ikään kuin vähän koholla silmukoita.
    T: Petra

    VastaaPoista
  2. Hei, onko se vain minulla, mutta ohjeen kuvat eivät näy postauksessa...?

    VastaaPoista
  3. Hei, miten tuo valkoisen tuttinauhan nyppyläkuvio saadaan aikaiseksi?

    VastaaPoista